Egészség 2019. május 23.

A legjobb fogkrémek

Laura Egészség 2019. május 23.
Fehérítő, érzékeny fogakra és ínyre, fluoridmentes, fogszuvasodás elleni, vagy simán csak olcsó, de jó kell? Akkor ezeket ajánljuk.

Nem vagy benne biztos, hogy jó fogkrémet használsz, vagy egyszerűen csak rájöttél, hogy elégedetlen vagy azzal, amit nyújt? Esetleg adódott némi dentális problémád?

Amellett, hogy nem mindegy, milyen fogkefét használsz, a fogkrémválasztás is igen lényeges. A választék hatalmas tengerében segítünk eligazodni a legjobbnak tűnő darabokkal.

1. Diszkréten fehérít, és tele van gyógynövényekkel: Himalaya Sparkly White Herbal

Miért szeretjük?

Értelemszerű, hogy a legtöbben olyan fogkrémeket keresünk, amelyek fehérítik a fogunkat – amellett, hogy megfelelően ápolják és erősítik. A fehérítő hatásra sajnos léteztek korábban olyan módszerek is, amelyek kiderülve akár komplett botrányt is okoztak (például az egyik fogkrémben állítólagosan fellelt apró üvegszilánkok, amik a fogzománc lecsiszolásával érték el a fehéredést).

Így nyilvánvaló, hogy szeretünk biztonságos és egészséges fehérítő hatást keltő fogkrémet választani, ami a Himalaya Sparkly White-ról sokak szerint elmondható. A Krémmánián egyébként jelenleg elsődleges kedvenc a véleményezők körében.

Hátrányok

Van, akinek nem tetszik az íze, de ez egyéni ízlés kérdése.

2. Fogszuvasodás ellen: Elmex

Miért szeretjük?

Ha kifejezetten a lyukas fogak ellen küzdenél, mert úgy érzed, jó okod van rá, vagy mert a fogorvosod hívta fel rá a figyelmedet, akkor hidd el, nem érdemes valami pár száz forintos tömegtermékkel próbálkozni, amire ráírták, hogy “fogszuvasodás ellen”.

Ha meg akarod spórolni magadnak a foghúzásokkal járó rengeteg időt, pénzt, fájdalmat és energiát, akkor az Elmex fogkrém lesz a barátod.

Az Elmex már régóta a piacon lévő, sokat bizonyított fogkrém, aminek mindennapos használatával nagyban lecsökkentheted az esélyeidet a fogszuvasodásra.

Hátrányok

Igen, drágább, mint  a sima Signal vagy Colgate (de még mindig sokkal jobban jársz vele pénzben, mint ha a fogorvoshoz járkálnál).

Emellett a kevésbé mentolos ízhez is hozzá kell szoknod – avagy kombináld mentolos fogkrémmel, rágóval, szájvízzel, cukorkával!

3. Fluoridmentes: Parodontax

Miért szeretjük?

Ha a fluoridmentesség az elsődleges szempontod, akkor – bár a cikkünkben elsőként ajánlott fogkrém is az – mi a Parodontaxot tartjuk a legnyerőbbnek.

Garantált, hogy ha érzékeny, netán sebes az ínyed, vékony a fogzománcod, azt ez a fogkrém csodásan helyre fogja tenni.

Fluoridmentes fogkrémet egyébként azért használnak sokan, mert a túlzott fluoridbevitel elszínezheti vagy roncsolhatja a fogzománcot, súlyosabb esetben károsíthatja a csontokat is. Márpedig fluoridot rengeteg más tápanyagból, például az ásványvízből vagy a teából is nap mint nap beviszünk.

Hátrányok

A Parodontax fogkrémnek igen sajátos, sós íze van. Aki egyszer megkóstolta, az nem felejti el többé. Ha egy-két hetes fogmosás után is nagyon szenvedsz az ízétől, és úgy érzed, nem tudod megszokni, akkor maradj inkább másnál, például a Himalaya fluoridmentes fogkréménél.

4. Érzékeny fogínyre: Elmex Sensitive

Miért szeretjük?

Saját tapasztalat alapján állítjuk, hogy ha hidegre vagy édes ízekre azt a tipikus nyilalló fájdalmat érzed a fognyakadban, akkor ez a te fogkrémed.

Az alap Elmex-tulajdonságokat túlérzékeny fogakra továbbfejlesztett tudással ötvöző paszta valóban egy stabil védőréteget képez a fogaidon már egy-két napos használat után is. Az ízében sincs semmi durva, diszkréten mentolos.

Hátrányok

Ami igazán jó, az drágább, nincs mit tenni. Emellett az erősen mentolos ízekre vágyóknak itt is kell adniuk maguknak egy kis megszokási időt.

5. Olcsó, de jó legyen (és fehérítsen is): Colgate Max White

Miért szeretjük?

Ha nincsenek nagyon különleges igényeid, és egy a fő célod: hogy olcsón juss jól szuperáló fogkrémhez, akkor a Colgate Whiteninget ajánljuk. Tisztít, friss érzést és leheletet ad, és valóban fehéríti a fogakat. 

Hátrányok

Tekintve, hogy ez a fogkrém jóval egyszerűbb összetétellel bír, kevésbé is óvja a fogakat és az ínyt. Ezért ha ezt, vagy hasonló árkategóriájú fogkrémet használsz, mindenképpen járj el rendszeresen fogorvoshoz, hogy ellenőriztesd a fogaidat! Hidd el, jobban megéri megelőzni a bajt, mint kezelni.

Keresés az oldalon