Egészség 2019. június 11.

A legjobb elektromos fogkefék

bubba Egészség 2019. június 11.
Annyiféle típusú elektromos fogkefe közül választhatunk manapság, hogy nem árt tisztában lenni azzal, milyen készüléket is szeretnénk, milyen büzdséből tervezünk, de az sem mindegy, hogy gyermekeinknek milyen eszközt szerzünk be. Megmutatjuk, szerintünk melyek a legjobbak.

Ha valaki egyszer rászánja magát a hosszútávú befektetésre, hogy elektromos fogkefét vásárol, legtöbbször nem csak nem bánja meg ezt a döntését, de többé nem szívesen mos fogat hagyományos fogkefével.

Fogorvosok által végzett tesztek százai igazolják, hogy két perces fogmosási idő alatt egy hagyományos fogkefével sokkal kevesebb szennyeződést tudunk eltávolítani fogainkról mint elektromos változatukkal.

Cikkünket nem csak az elektromos fogkefe-szüzeknek ajánljuk, hanem azoknak is, akik szeretnének eggyel jobb, újabb darabot vásárolni annál, amit most használnak. Nem fogják megbánni, mert minél magasabb árú a termék, annál több funkciót és extrát kapnak érte. Rengeteg márka és még annál is több típus érhető el, sokféle funkcióval és szolgáltatások széles skálájával – mutatjuk, milyen szempontokat kell mérlegelni vásárlás előtt.

Mennyibe kerül?

Ha van egy szigorúan behatárolt büdzsénk, akkor nem fog akkora fejtörést okozni, milyet elektromos fogkefét vegyünk. Ha azonban elképzelésünk sincs az árról, akkor nehéz eldönteni, mennyi pénzt “kéne költeni” az elektromos fogkefére – ebben az esetben a fő kérdés inkább, hogy milyen funkciókra legyen képes. A legolcsóbb darabokat 10 ezer forinttól lehet megszerezni, a határ pedig a csillagos ég.

Mozgó fejek

Vannak a hagyományos fogkefe fejére hasonlító típusok, illetve a kör alakú fejek is. Ami a csavar, hogy a különböző fogkefék más és más technikával tisztítanak: a forgó kefefejek körbe-körbe forognak – ezek általában a legolcsóbbak a piacon –, miközben az oszcilláló fejek egyik oldalról a másikra mozognak. Megint más típusú kefék pulzálhatnak, ám vannak olyanok, amik ötvözik az előbb említett technikákat a lepedék teljes körű eltávolítása érdekében. Az “ellenállás-rezgés” esetében a sörték különböző irányokba forognak egyidejűleg, míg a kettős fej az elektromos fogkefék két fejét kombinálják egyben: tehát az egyik rész forog, a másik pedig egyik oldalról a másikra söpör. Nem árulunk el nagy titkot, ha azt mondjuk: a legjobb az, amelyik a legtöbb mozdulatot el tudja végezni.

Egyes elektromos fogkefék ultrahangos technológiával is el vannak látva, amik nagy sebességgel és frekvencián rezegve még jobban lebontják a lepedéket.

Fejek cseréje

A sörték elkopása után ki kell cserélni az elektromos fogkefe fejét. Ez költséges mulatság, így érdemes utána nézni, hogy éves lebontásban mennyire fájna ez a pénztárcánknak. Egyébként lehet venni speciális kefefejeket a fogak és íny állapotához mérten, vagy éppen kimondottan a fogszabályzósoknak.

Fotó: Getty Images

Tisztítási módok

Vásárlás előtt érdemes megvizsgálni, hogy a kiszemelt darab esetében rendelkezésre állnak-e a különböző tisztítási módok. A napi lepedék eltávolítása mellett az érzékeny ínyűeknek előnyös lehet egy érzékeny üzemmódra képes darab, amely kevesebb mozgással tesz eleget a különleges igénynek, miközben alaposan tisztít.

A Pro-clean mód is hasznos: ilyenkor az eszköz meghosszabbított fogmosási időre van állítva, hogy a nehezen elérhető helyek tisztítására is jusson elegendő idő.

Létezik ínyápolási mód is, de egyes darabok fogfehérítésre is képesek és végül, de nem utolsó sorban a nyelvtisztító mód is hasznos lehet a rossz lehelettel kapcsolatos problémák megoldására.

Sokféle hasznos funkció

A tisztítási módok mellett egyéb más funkciókat is tartalmazhatnak a különféle elektromos fogkefék. Az egyik legfontosabb jellemző a fogmosási idő, amely segít megtudni, mennyi időn keresztül kell mosni a fogsor egyes területeit. A másik kényelmes szolgáltatás – különösen az érzékeny ínnyel rendelkezőknek: a nyomásérzékelő. A fogakra gyakorolt ​​túl nagy nyomás ugyanis nem segíti a lepedék eltávolítását, sőt, valójában ártalmas a fogakra és irritálhatja az ínyet. Ezek az érzékelők tudatják a fogkefe használójával, ha túlságosan erősen tisztítja a fogat, világít, zümmögő vagy sípoló hangot használ a figyelmeztetéshez. Megint másik modelleknél bevezették a helyzetmeghatározó technológiát, amely lehetővé teszi, hogy a használó megnézze, a szája melyik területét mosta már és melyet nem, így soha nem lesz kihagyva egy zóna sem.

Nem elhagyagolható szempont a markolat, a legjobb elektromos fogkefék ugyanis puha markolatúak, ezzel kényelmesebbé teszik a tartást és a használatot, ezenkívül csökkenti a kezünkön érezhető rezgéseket – írja a which.co.uk.

A rengeteg szokásos funkció mellett például az Oral-B modellek intelligens lehetőségekkel bővítették a Bluetooth kapcsolatot. Az Oral-B alkalmazáson keresztül  a készülék kapcsolódik az okostelefonhoz, hogy valós idejű visszajelzést adjon a fogmosási szokásokról és javítsa a mosási élményt – írja az oralb.com.

Akkumulátor

Nagy különbség van abban, hogy az egyes modellek akkumulátorai mennyi ideig bírják. Ha sűrűn tudjuk tölteni, akkor kevésbé fontos az erőteljes akkumulátor, ha hosszú utakra töltő nélkül szeretnénk magunkkal vinni a készüléket, akkor egy tartós akkumulátorral rendelkezőt kell keresni.

Kiegészítők

A tudás mellett a körítés is fontos, azaz: milyen kiegészítők járnak az alapcsomaghoz. Utazó fogkefetartó, töltő, pótfej, és még sorolhatnánk, mennyi minden extrát lehet kapni a fogkefe mellé.

Ár-érték arányban a legjobb

Oral-B Pro 1000 Cross Action fejjel

Kb. 25 ezer Ft-tól.

Hirdetés

 

Részletek

 • Típus: forgós
 • Rezgések száma: 8 800 rezgés/perc
 • Módok száma: 1
 • Funkciók: időzítő, nyomásérzékelő, akkumulátor kijelző, 3D tisztítás
 • Pótfejek száma: 2

Miért szeretjük?

Ár-érték arányban verhetetlen ez az Oral-B fogkefe, mert ennyi pénzért közel s távol ez a termék rendelkezik a legtöbb extra funkcióval.

Használóinak nagy része azt mondja róla, hogy egy-egy fogmosás után olyan tisztának és egészségesnek érzik a fogaikat, mintha egyenesen a fogorvostól érkeztek volna.

Hátrányai

A két perces fogmosási idő után nem kapcsol ki magától, csak berregéssel jelzi, hogy ha mindent megfelelően csináltuk, tiszták a fogaink.

Kiknek ajánljuk?

Azoknak, akik a fogkőképződésre kifejezetten hajlamosak, mert ez a modell háromszor annyi fogkövet képes eltávolítani a fogak külsejéről és belsejéről mint egy hagyományos fogkefe.

(Plusz jóság, hogy az Oral-B nemrégiben jelentette be, hogy piacra dobja okosfogkeféjét. No, mi azt is nagyon várjuk. )

Spórolósoknak

Fairywill Sonic újratölthető elektromos fogkefe

Kb. 7000 Ft-tól.

Hirdetés

 

Részletek

 • Rezgések száma: 35 000 rezgés/perc
 • Módok száma: 3
 • Töltési idő: 4 óra
 • Üzemidő (napi kétszeri használat mellett): 30 nap
 • Funkciók: időzítő
 • Pótfejek száma: 2

Miért szeretjük?

Ennek a fogkefének nagy előnye, hogy rendkívül kedvező ára ellenére prémium megjelenése van. Különböző fokozatainak hála azok is használni tudják, akik gyengédebb ápolást szeretnek biztosítani a fogaiknak. Három fogkefefej is található a dobozban, így jó ideig el vagyunk látva ezzel a fontos tartozékkal. Ez a fogkefe egy feltöltéssel egy hónapig működik, és ráadásul sima USB kábellel is tölthető.

Hátrányai

Könnyen lejön az ezüst színű kis kupakszerű díszítés a száráról, de ez nem zavarja a használatot, csupán esztétikai hiba.

Kiknek ajánljuk?

Akik kifejezetten nem kedvelik az apró, kerek fejjel ellátott elektromos fogkeféket, mert úgy érzik, nem elég nagy ahhoz, hogy megtisztítsa jól a fogaikat.

A prémium darabok kedvelőinek

Waterpik Sensonic Professional Plus

Kb. 69 ezer Ft.

Hirdetés

 

Részletek

 •  Típus: szónikus
 • Rezgések száma: 30 000 rezgés/perc
 • Módok száma: 2
 • Funkciók: időzítő, akkumulátor kijelző
 • Pótfejek száma: 2

Miért szeretjük?

Az egyik leggyorsabb mozgású darab a piacon, de különlegesen finom sörtéinek hála, ez a gyorsaság és hatékonyság a fogainkat és az ínyünket sem viseli meg. Kijelzője mutatja, hogy éppen mekkora töltöttségen van. 

Hátrányok

Vannak, akiknél az akkumulátor egy év után tönkrement, de szerencsére ekkor még többnyire tart a garanciális időszak.

Kiknek ajánljuk?

Főleg olyanoknak, akik sokat vannak úton, és olyan erős fogkefét keresnek, amit egy hosszú repülőút alatt is simán előkaphatnak a táskájukból.

Azoknak, akik szeretik a többfunkciós darabokat

Philips Sonicare ProtectiveClean 6100

Kb. 31 ezer Ft

Hirdetés

 

Részletek

 • Rezgések száma: 62 000 rezgés/perc
 • Módok száma: 3
 • Funkciók: időzítő, nyomásérzékelő, akkumulátor kijelző, kefefej-csere emlékeztető
 • Pótfejek száma: 1

Miért szeretjük?

Egy beépített szenzor érzékeli, ha túl erősen mossuk a fogainkat, ekkor megszólal egy figyelmeztető jelzés, melynek segítségével elkerülhetjük a fogínyvérzést és más kellemetlen következményeket.

Hátrányai

Az egyetlen hátránya, hogy nem lehet összekötni a telefonnal, így nem tudod a buszon nézegetni, hogy mennyi ideig mostál aznap reggel fogat, hogy ilyen friss a leheleted. Azért ez nem akkora tragédia!

Kiknek ajánljuk?

Akik szeretnek változatos módon fogat mosni, mert három fogmosási módszer közül is lehet választani. Az egyik tisztít, a másik meggyőzően fehérít, a harmadik a fogíny épségéért dolgozik.

Gyerekeknek

Oral-B Stages Power rózsaszín

Kb. 6 ezer Ft

Hirdetés

 

Oral-B Stages Power autós

Kb. 6 ezer Ft-tól.

Hirdetés

 

Részletek

 • Extra puha sörték
 • Tölthető akkumulátor
 • Oral-B Disney MagicTimer mobilalkalmazás az időméréshez
 • 3 éves kortól ajánlott

Miért szeretjük?

Minden olyan szuper képességgel rendelkezik, amivel a felnőtt változat, mindössze annyi a különbség, hogy a méretet és a dizájnt kifejezetten a gyermekek számára tervezték, így könnyebben a kezükbe veszik.

Hátrányai

Bizony a fogorvosok csak két éves kor felett javasolnak elektromos fogkefét a piciknek, előtte muszáj a szülőknek aktívan részt vennie a gyermek fogmosási szertartásában.

Kiknek ajánljuk?

Nem kell aggódnunk gyermekeink fogainak egészségéért, hiszen ha ezzel mosnak fogat, szinte semmit nem kell csinálniuk és fogaik mégis tiszták lesznek. Igazi segítség minden szülő számára.

Keresés az oldalon