Kütyü 2019. szeptember 17.

Ezeken a hangszereken érdemes megtanulni a gyerekeknek játszani

Marci Kütyü 2019. szeptember 17.
Az alábbiakban összeszedjük azokat a hangszereket, amelyek nem csak népszerűek, de viszonylag hamar lehet velük sikerélményben része azoknak, akik megpróbálkoznak velük.

Hangszeren játszani jó és manapság sokkal egyszerűbben tanulhatja bárki azt, amit szeretne. Jóformán már ott tartunk, hogy aki nem kifejezetten komolyzenét akar tanulni, annak a zeneiskola környékére sem kell tévednie, hiszen egy jó tanár, illetve az interneten halmokban heverő oktatóvideók segítségével gyakorlatilag akármit el lehet sajátítani.

Hogyan válasszunk?

Hangszervásárláskor érdemes azért figyelembe venni pár lényeges szempontot. Sose vegyünk olcsó gagyit, még akkor sem, ha nagyon tetszik nekünk az az érv, hogy ha valaki rossz hangszeren megtanul játszani, akkor mindenen menni fog neki a dolog. Bár ez kétségkívül tartalmaz némi igazságmorzsát, ám hozzá kell tenni, hogy sokakat viszont egy életre eltántoríthat a zenéléstől egy megfelelően be nem hangolható, vagy más súlyosabb defektekkel rendelkező hibás darab. Sajnos a hangszerek esetében nagyon fontos a minőség és persze nem azt mondjuk, hogy a csúcskategóriás termékek közül kell több százezer, horribile dictu millió forintokért válogatni, de érdemes az alsó középkategóriánál nem lejjebb adni.

Az ár ugyan fontos indikátor, de korántsem árul el mindent egy hangszerről. Tanácsos úgy hangszerboltba menni, hogy viszünk magunkkal valakit, aki ért az adott zeneszerszámhoz legalább olyan szinten, hogy meg tudja állapítani, alkalmas-e a tanulásra a kiválasztott darab.

Érdemes egyébként ebben a kereskedő/eladó segítségét is kérni, hiszen a köztudattal ellenkezően egy jó hangszerkereskedő abban érdekelt, hogy tartós klientúrát építsen ki magának, hiszen egy hangszerrel törődni kell, és időnként kiegészítőket kell hozzá vásárolni (pl. gitárhoz, zongorához húrok, dobokhoz bőrök, stb.) és nyilván az éri meg neki a leginkább, ha a kuncsaftjai hozzá járnak vissza ezeket megvenni.

De nézzük is, melyek azok a zeneeszközök, amikkel kezdőként sem vallunk kudarcot?

Gitár

Yamaha C40 klasszikus gitár

Ára: 41 800 Ft-tól

Hirdetés

 

Miért szeretjük?

Mert az egyik legalapvetőbb és legnépszerűbb hangszer a piacon, könnyen hordozható, viszonylag kevés energia és idő ráfordításával már eredményt tud felmutatni vele az ember. Tulajdonképpen ahhoz, hogy minden komolyabb nehézség nélkül elakkordozgassunk rajta (azaz kísérjük magunkat, vagy egy énekest), még akkor sem kell több három évnél, ha olyan botfülünk van, hogy majd kirügyezik. Kezdőként érdemes klasszikus gitárt vásárolni, ugyanis a fémhúros akusztikustól eltérően ennek damil húrjai vannak és emiatt kevésbé fognak fájni a kezdetek.

Hátrányok

Az első pár hónap tud kellemetlen lenni, amíg az ujjaink nem szoknak hozzá a húrok lefogásához, bizony tud fájni a dolog, illetve a nagy vízválasztót a barré típusú akkordok megtanulása jelenti, ami talán a legnehezebb dolog, amivel egy kezdő gitáros találkozhat.

Kiknek ajánljuk?

Elsősorban a bármilyen gitárzene kedvelőinek, akik maguk is szívesen játszanák azokat a dalokat, amiket oly szívesen hallgatnak.

Ukulele

Cascha HH 2048 tenor ukulele

Ukulele; Tok; Pengetőkészlet; Ára: 21 900 Ft.

Hirdetés

 

Miért szeretjük?

Az ukulele egy egyszerűsítettebb, kisebb rokona a gitárnak, tulajdonképpen egy inverz basszusgitárt képzeljünk el, ahol nem a négy legmélyebb, hanem a négy legmagasabb húrt találjuk a gitáron. Sokkal könnyebb rajta játszani, mint a nagyobb testvérein, és ami a gitárnál nehézséget okozhat (pl. a sok húr egyidejű lefogása), az a kevesebb húr miatt itt gyerekjátéknak tűnik. Méretéből fakadóan a hordozása is sokkal egyszerűbb.

Hátrányok

Mivel egy apró hangszerről van szó, ezért soha nem fog annyira szép telt, testes hangot kiadni, mint egy gitár és a közös játék során, kierősítés nélkül hajlamos elveszni a hangosabban megszólalni képes kollégái mellett.

Kiknek ajánljuk?

Azoknak, akik tényleg nem akarnak túl sok időt belefektetni a tanulásba, viszont hangszeren játszani meg szeretnének. No meg persze azoknak, akiknek bejött a hawaii csávó a Somewhere Over The Rainbow-val.

Digitális zongora

Yamaha P-45 digitális zongora

Ára: Kb. 130 000 Ft.

Hirdetés

 

Miért szeretjük?

Mert a tökéletes félutas megoldás a sokszor műanyaghangú szintetizátorok és a rendes, de cserébe drága és a hatodikra sűrű szitkozódások árán felkínlódható pianínó között. Egy jobb digitális zongora szinte tud mindent, mint, amit a hagyományos haverja is tud, ugyanúgy vannak rajta pedálok, számít a billentés, de emellett képes más hangszíneken is megszólalni. Ez továbbá az a hangszer, ami a legkorábban bevezeti az embert az összhangzattan birodalmába, hiszen míg egy gitáron (ha nem vagyunk brutális virtuózok) vagy szólót játszunk, vagy kíséretet, addig a zongora (vagy akár egy midi klaviatúra) esetében a kettőt egyszerre is meg lehet, sőt, meg is kell csinálni.

Hátrányok

A helyes kéztartás, a megfelelő pedálhasználat, valamint a billentési technikák elsajátítása idő és türelemigényes folyamat. További hátulütője, hogy erősítő nélkül sosem fog annyira megszólalni, hogy zenekarban használni tudjuk. A szállítása is körülményes, bár távolról sem annyira, mintha egy pianínónk lenne.

Kiknek ajánljuk?

Azoknak, akik szeretnének egymagukban is teljes értékű zenét játszani.

Elektromos dob

Alesis - Turbo Mesh kit elektronikus dobszett

Ára: 98 500 Ft.

Hirdetés

 

Miért szeretjük?

Mert ezt a hagyományos dobszerkóval szemben nyugodtan megvehetjük, hiszen ezzel nem fog előfordulni az a kellemetlen helyzet, hogy amíg a gyerek gyakorol, addig mi halált megvető bátorsággal verjük vissza a zaj miatt felháborodott szomszédok ismételt rohamait, mivel van rajta hangerőszabályzó, sőt, fejhallgatóval is használható. Könnyen összeszerelhető, a net tele van dobos oktatóvideókkal, szóval, ha a lurkó dobolni szeretne, innentől kezdve nem lehet akadálya.

Hátrányok

Mint általában az elektronikus cuccok ez sem fog zenekari környezetben rendesen megszólalni erősítés nélkül, illetve itt is szoktatni kell a kezeket az ütőkhöz és ennek a folyamatnak bizony velejárói a csúfabb vízhólyagok is.

Kiknek ajánljuk?

Azoknak, akik szeretnének dobolni, de a hagyományos szettek hangereje miatt erre nincs lehetőségük.

Cajón

Meinl JC50AB-B Jam Cajón

Ára: 21 900 Ft.

Hirdetés

 

Miért szeretjük?

A Cajón abban az esetben kiváló választás, ha a kölök jó ritmusérzékkel rendelkezik és vannak körülötte olyan haverok, akikkel tud zenét csinálni. Az eredetileg dél-amerikai rabszolgák által megalkotott hangszer egyszerű, könnyen szállítható és remek hangzással, hangzásokkal bír, melyekből egy ügyes kezű dobos igen pattogós, de közben mégis telt és erős ritmusokat tud kicsiholni.

Hátrányok

Egyedül annyira nem jó buli, illetve gyakorlatlan kézzel könnyű kisebb sérüléseket begyűjteni vele.

Kiknek ajánljuk?

Elsősorban azoknak, akik olyan zenekarban szeretnének játszani, amelyik az akusztikus megszólalást preferálja.

Keresés az oldalon