8500 forint az, amit a legtöbben hajlandóak kiadni egy fő éttermi fogyasztásáért cserébe, írja a Világgazdaság. Az Eventrend Group friss kutatásából az is kiderül, havonta hány alkalommal járnak a magyarok étterembe.
A férfiak döntése a mérvadó
Legtöbbször a családi kupaktanács dönti el, hogy mely étteremben étkezzenek, derül ki a felmérésből. Ugyanakkor azt is láthatjuk, hogy ha a férfiak vagy a nők döntenek, akkor a férfiak akarata nagyobb arányban érvényesül. A legtöbb vendég a hazai éttermekben az átlag felett kereső 18-29 éves férfiak sorából kerül ki.
A legtöbb magyar személyes ünnepeken és baráti találkozók alkalmából jár étterembe: ezek az események a vendéglátóegységekben tett látogatások 36 és 35 százalékát teszik ki. A havi átlagköltség, amit éttermekben költünk el, 23,4 ezer forint: azonban érdemes hozzátenni, hogy a megkérdezettek harmada nem tudott válaszolni arra a kérdésre, hogy mennyit szokott havonta elkölteni vendéglátóegységben.
A válaszadók 17 százaléka havonta 5-10 ezer forintot, 9 százaléka 11-15 ezret, 21 százaléka 15-20 ezer forintot hagy étteremben.
18 százalék még többet költ: ők 20-50 ezer forint közötti összeget szánnak az éttermi étkezésre minden hónapban.

Sokallják az árakat
A válaszadók 45 százaléka gondolja, hogy a magyarországi árak elfogadhatók, 42 százalék szerint azonban túlárazottak a hazai vendéglátóegységek.
Mindössze 7 százalék találja megfizethetetlennek az árakat, de akadt egy-két válaszadó, akik szerint nem érdemes panaszkodnunk, hiszen
még mindig olcsóbbak a magyar vendéglátóegységek, mint Európa más országainak éttermei.
Akik így gondolkodnak, mind az átlag feletti jövedelmi kategóriába sorolták önmagukat.
Egyre többen keresik a “mentes” ételeket
A felmérésből az is kiderült, hogy mostanra már minden hetedik vendég számára fontos, hogy legyen olyan fogás az étlapon, ami összeegyeztethető bizonyos étkezési korlátozásokkal. Legtöbben ismerőseik ajánlása alapján választanak éttermet: a vendéglátóhelyek hírneve, illetve a kritikusok véleménye kisebb súlyt nyom a latban.