Startlap Vásárlás

  • Kütyü
  • Otthon
  • Gyerek
  • Egészség
  • Konyha
  • Szépség
  • Trending
  • Akciós újságok
Trending 2020. december 02.

A világon elsőként engedélyezték mesterséges csirkehús értékesítését Szingapúrban

bubba Trending 2020. december 02.
Szingapúr a világon elsőként engedélyezte laboratóriumi körülmények között előállított csirkehús értékesítését - írja a BBC News.

A Szingapúri Élelmiszerbiztonsági Hivatal (SFA) döntése értelmében az Eat Just nevű San Franciscó-i startup megkezdheti a “tiszta” – vagyis élő állat levágása nélkül előállított – hús árusítását.

A mesterséges húsból első körben “csirkehúsfalatkákat” fognak készíteni, ám hogy a termék mikortól lesz elérhető, azt egyelőre nem jelentette be a vállalat.

“Emberi fogyasztás szempontjából biztonságos”

Az SFA szerint egy szakértői munkacsoport vizsgálta meg az Eat Just gyártásellenőrzési és tesztelési adatait. “A tervezett felhasználási mennyiség az emberi fogyasztás szempontjából biztonságos, ezért Szingapúrban értékesíthető a termék az Eat Just csirkefalatkáinak összetevőjeként” – írta a hivatal.

A hagyományos húsfélék alternatívái iránti kereslet növekszik, mivel a fogyasztók egyre tudatosabbak a saját egészségüket, az állatok jólétét és a környezetvédelmet illetően.

Az alternatív húsok piaca akár 140 milliárd dolláros (41 ezer milliár forint) is lehet a következő évtizedben, ami a globális húsipar nagyjából 10 százalékát jelenti.

A növényi alapú húshelyettesítők, például a Beyond Meat termékei ma már számos élelmiszeráruház és étterem kínálatában megtalálhatóak.

Ez is érdekelhet:

Akár félmilliárd forintra bírságolható a magyar vásárlóknak rosszabb terméket kínáló multi

Elolvasom

Nem növényi alapú

Az Eat Just termékei azonban nem növényi alapúak, hanem állati izomsejtekből állítják elő őket laboratóriumi körülmények között. Az eljárás során nem használnak antibiotikumokat.
A mesterséges hússal foglalkozó startupok legnagyobbjai, az izraeli székhelyű Future Meat Technologies és a Bill Gates támogatását élvező Memphis Meats gőzerővel igyekeznek belépni a piacra megfizethető és ízletes termékeikkel.

A szingapúri Shiok Meats jelenleg laboratóriumi körülmények között próbál rákhúst előállítani.

Szingapúr (Roslan RAHMAN / AFP)

A cégek nagy része a mesterséges húsok fogyasztásával járó környezeti előnyöket hangsúlyozza, ám néhány kutató szerint bizonyos körülmények között ez az alternatíva még akár ártalmasabb is lehet a klímaváltozás szempontjából.

(MTI)

Megosztom
csirkehús mesterséges hús Szingapúr Vissza a címlapra

Ez is érdekelhet

képcím

Csirke- és sertéshús: áresővel indítottak a boltok - a legjobb...

képcím

Ennyiért kapható most csirkemell és -comb - a legjobb akciók a...

képcím

Színváltós poharak több Starbucks-ban - Így ösztönzik a...

Ajánljuk még:

A világ legjobb pezsgői közt egy magyar

Ideiglenesen bezár Budapest egyik belvárosi postája

Cafeteria: megjelent egy újfajta kedvezményes utalvány

Így nézhet ki az Apple autója

Okosnyakörvet fejlesztettek kutyáknak

Mennyibe kerülnek a borok az új évben? - a legjobb akciók a...

Felhasználási feltételek Adatvédelem Kapcsolat Impresszum Médiaajánlat

2021 Startlap, Minden jog fenntartva

Keresés az oldalon