Nagy drágulás jön a zöldségeknél, felszökik a kenyér ára

Szloboda Csaba
Úgy tűnik, soha nem akar véget érni az infláció: még a jelenlegi árakhoz képest is jelentősen megdrágulhatnak a pékáruk és a zöldségek.

Jelenleg a kenyér az egyik legjobban dráguló termék idehaza, a fehér cipó kilója már májusban átlag 577 forint volt – írja az Rtl.hu. Ez pedig a KSH adatai alapján 47 százalékos drágulást jelent egyetlen év alatt. 

Az RTL Klub Híradója szerint ugyanezen időszak alatt a zsemle ára másfélszeresére növekedett, vagyis átlagosan már 45 forintot kérnek érte.

Ráadásul egy tonna búza 140 ezer forintjába kerülhet a feldolgozóknak. Ez már dupla annyi, mint tavaly. Így júliusban a liszt átadási ára szintén emelkedni fog.

Frissen sült kenyér egy péküzemben
Fotó: MTI/Vasvári Tamás

A híradó megkérdezte Lakatos Zoltánt, a Hajdú Gabona Zrt. elnökét, aki szerint ez utóbbi 30 százalékot fog jelenteni, így ez is befolyásolni fogja a kenyér és a péksütemények árát.

Lakatos úgy véli hiába a bő termés, a malmoknak itthon is ugyanannyit kell fizetniük a búzáért, mint amennyit a külföldiek adnának érte euróban, különben másnak adják el a búzát a termelők.  

A Dél-Alföldi Kertészek Szövetkezete (Délertész) szerint a zöldségek az energiaár-robbanás és a bérköltségek megugrása miatt drágulhatnak még tovább. Ezzel együtt Nagypéter Sándor, a szövetkezet elnöke azon a véleményen van, hogy “30-40%-os termelői áremelés szükséges ahhoz, hogy azon a szinten tudjanak lenni jövedelmezőség szempontjából a termelők, hogy a következő év is el tudjon biztonsággal indulni”.