Zöld 2020. május 24.

Súlyosbítja a környezetszennyezést a maszk és a kesztyű?

Fatima Zöld 2020. május 24.
Senki nem vitatja, milyen kulcsfontosságú szerepe van a maszknak és a gumikesztyűnek a koronavírus elleni védekezésben, ugyanakkor elég nagy gondot is okoznak, hiszen egyszer használatosak és szennyezik a környezetet.

Az ENSZ becslése szerint évente 13 millió tonna műanyag kerül a tengerbe, és az előállított műanyag fele egyszer használatos tárgyakat takar világszerte. A Földközi-tenger térségében évente 570 000 tonna műanyagot dobnak el, ami a WWF szerint percenként 33 800 műanyag palacknak ​​felel meg – írja az Euronews. Mindeközben a koronavírus miatt millió és millió maszkra és kesztyűre van szükség.

Fotó: Getty Images

Egy használat után a kukában landol

Az egyéni védőeszközök nagy részét – például kesztyűt, arcmaszkot és ruhát – egyszer használják, majd a kukába kerül. Egy becslés szerint Olaszországnak a lezárások feloldásakor havonta 1 milliárd maszkra és fél milliárd kesztyűre lesz szüksége, és ha a maszkok csupán egy százalékát rosszul ártalmatlanították és szétszórták a természetben, az havonta 10 millió maszkot eredményez, amivel szennyezzük a környezetet. 

“Tekintettel arra, hogy az egyes maszkok tömege körülbelül 4 gramm, ez több mint 40 ezer kilogramm műanyag szétszóródását eredményezné a természetben” – áll a jelentésben.

Az újrahasznosítás a megoldás?

A arcmaszk hordásával nem feltétlenül kell szemetet termelnünk, csupán a megfelelő technikákat kell kifejleszteni az otthoni megsemmisítésre – vagy éppen az újrahasznosításra. A Kínából behozott arcmaszkok a szakértők szerint több rétegből készülnek, különféle anyagokból, polimerekből. Bár ez az összetettség megnehezíti az újrahasznosítást, lehet találni megoldást.

“Az országoknak meg kell próbálniuk kifejleszteni ugyanazon polimerből készült termékeket, amelyeket nyomon lehet követni és lezárt eldobható tartályokban összegyűjteni, ahol fertőtleníthetők és újrahasznosíthatók” – mondta Claudia Brunori, az ENEA dolgozója, míg Mike Bilodeau, a PlasticOceans európai regionális igazgatója szerint az egyéni védőeszközök behozatala helyett helyben kell elkészíteni  ezeket, méghozzá úgy, hogy a műanyag elemek újrahasznosíthatóak legyenek.

Biológiailag lebomló anyagok

 

Az Európai Bizottság szabványokat dolgoz ki a biológiailag lebomló műanyagokra, de még ha ilyen anyagból készülnének az egyéni védőeszközök is, az sem lenne csodafegyver a tenger szennyezésének megállítására.

“A biológiailag lebontható műanyag megoldások önmagukban nem jelentik a választ a tengeri hulladék csökkentésére” – mondta Virginia Janssens, a műanyaggyártókat képviselő egyesület, a PlasticsEurope ügyvezető igazgatója.

“A legfontosabb elem az, hogy az egyéni védőeszközöket és az összes hulladékot megfelelő módon kell ártalmatlanítani, a hatóságok irányelveinek megfelelően” – tette hozzá.

Keresés az oldalon