Kütyü 2020. október 29.

Közeleg a Black Friday: mitől lesz más az idei, mint eddig?

Fatima Kütyü 2020. október 29.
Napokon belül startol a Black Friday, ám a koronavírus miatt ez is más lesz, mint az eddigiek. Mire lehet számítani és mit érdemes vásárolni? Ezt vesszük górcső alá.

Black Friday a hatvanas évek Amerikájából indult útnak, hagyományosan a Hálaadás estéjét követő pénteki naphoz köthető, ugyanis ekkor veszi kezdetét a karácsonyi készülődés és megindul az ajándékvásárlási láz. Ilyenkor az üzletek hatalmas akciókkal csábítják vásárlásra a népet, egyes helyeken még a kiszállítás is ingyenes. Az évek során a Black Friday igazi ünnepnappá vált, és meghódította az egész világot.

A Fekete Péntek nevet az aznap megnövekedett közlekedési és kereskedelmi forgalomról, illetve az ebből adódó közúti dugóról kapta (egyéb magyarázatot és az ünnep történetét a lenti cikkben találod), ám a kezdeti negatív visszhang pozitívba csapott át, a kellemetlenségek helyett a hatalmas akciókkal azonosítják. Az akciós ünnepet általában november végén tartják, idén november 27-re esett a napja, ám ez nem jelenti azt, hogy csak ezen a napon élnek a kedvezmények, ugyanis általában több napig, akár hétig is eltart ez az időszak.

A Black Friday átverés?

Sokan abban a hitben élnek, hogy a nagy akciók előtt megemelik a termékek árát, hogy azt leakciózva az eredeti alapáron vásároljuk meg azokat – és ez nem csak hiedelem, egyes helyeken valóság. Vannak ugyanis olyan árusok, akik ezzel a módszerrel dolgoznak. Ha szeretnénk résen lenni, akkor fogadjuk meg Biró Attilának, a Pénzcentrum újságírójának és vásárlási szakértőjének a tanácsait, amiket korábban osztott meg a Startlappal. Ebben arra is választ ad, hogyan álljuk a sarat az ránk zúduló akciókkal szemben, illetve megosztja, interneten vagy személyesen egy boltban éri meg jobban vásárolni.

Mit igen és mit nem érdemes beszerezni?

Miután az alapokon túl vagyunk, ejteni kell pár szót arról, milyen termékeket ajánlott ilyenkor beszerezni és mik azok, amiket inkább hanyagoljunk – normál esetben. 

A szakértők állítják: a leggyorsabban az elektronikai eszközök szoktak elfogyni, kezdve a tévékkel, telefonokkal, folytatva a számítógépekkel, laptopokkal, egyéb háztartási eszközökkel és még sorolhatnánk. Sokan ilyenkor veszik meg az újabb Apple termékeket, hiszen sok pénzt tudnak megspórolni. Aki a legújabb iPhone után vágyakozik, annak van egy jó és egy rossz hírünk: az iPhone 12 Mini és Pro Max november 6-tól előrendelhető, november 16-tól kapható, a 12 és 12 Pro is csak a napokban vált elérhetővé, de a koronavírus miatti késés kapcsán felmerül a kérdés, hogy ezekre mekkora akciók fognak vonatkozni, vagy elérhetők lesznek-e addigra… Összességében elektronikai kütyüket, háztartási gépeket érdemes november végén venni – már ha kibírjuk addig.

Illusztráció: Getty Images

Keresettek a ruhadarabok is, ám ilyenkor a nyári viselet helyett inkább a téli kabátokra és meleg felsőkre érdemes beruházni. Ezeket amúgy is horror áron lehet kapni, így erősen ajánlott kihasználni az akciókat. Márkás cipőket és táskákat is ki lehet fogni, így érdemes odafigyelni. Bár a koronavírus miatt most eléggé rizikós útra kelni, ám Fekete Péntek alkalmával nagyszerű téli utakra, ajánlatokra is szert lehet tenni, nem is beszélve a síelésről – írja a The Real Deal.

Amire nem érdemes költeni

Ne tévesszenek meg az akciók, bútorokat nem érdemes ebben az időszakban venni – legalábbis a portál szerint. Mi erre a magyarázat? A beltéri bútorok januárban és júliusban-augusztusban a legolcsóbbak, míg a kinti bútorok legjobb árengedményei augusztus és szeptember között történnek.

Egyes szakértők azt javasolják, hogy a játékkonzolokkal és egyéb játékokkal is várjunk karácsonyig, az ünnepek utánig.

A közhiedelemmel ellentétben a repülőjegyek előre történő vásárlása sem mindig eredményezi a legolcsóbb repülőjegyet – most pedig nem is ajánlatos ilyesmit venni, tekintettel a vírushelyzetre.

Egy dolog azonban biztos: a 2020-as Black Friday nem olyan lesz, mint a többi!

A vírus miatt most korlátozottabbak lehetnek a vásárlók anyagi lehetőségei, ráadásul az év eleji home office és otthoni tanulás érdekében már akkor beszerezték a legfontosabb készülékeket. Ahogy a világ is felfordult, úgy a vásárlásra érdemes és nem érdemes kategóriák is megváltoztak. A BlackFriday.com egyenesen azt javasolja, hogy videojátékokat, DVD-t, Blu-ray-t vegye meg az, aki nem szeretné, hogy karácsony előtt mindet elkapkodják. Okos eszközöket is ajánlott most megvenni, például az Apple, a Google és az Amazon okosotthonhoz tartozó kütyüjeit. A TV-ajánlatok is remekek, bár vigyázni kell az olcsó modellek csábító áraival. 

Illusztráció: Getty Images

Nem javasolják a ruházat vásárlását – hacsak nem szükséges -, szerintük a nyári és téli szezon utáni akciók sokkal jobbak, mint a Black Friday kedvezmények. Talán a ruhavásárlás azért sem lesz népszerű, hiszen sokan még mindig otthonról dolgoznak, nincs úgy szükségük ilyen holmikra. A portál megjegyzi azt is, hogy az ékszervásárlást érdemes Valentin-napig eltolni, akkor lesznek nagy árzuhanások. Akkor mit érdemes most venni? Nyaralás, ruha, ékszer kilőve, viszont játékokra, háztartási gépekre érdemes lehet beruházni.

Végezetül arra is érdemes tekintettel lenni, hogy ha külföldről rendelünk, a különböző korlátozások miatt hosszabb ideig tarthat, hogy megkapjuk a csomagokat.

Keresés az oldalon