Kütyü 2019. november 07.

Mikor van Black Friday Magyarországon?

Fruzsi Kütyü 2019. november 07.
Mutatjuk, hányadikára esik idén a vásárlás ünnepe. Fontos tudni, hogy az akciók nem csak egyetlen napig tartanak.

Amerikában a hálaadás csütörtöki napja utáni péntek már 1952 óta a karácsonyi vásárlásszezon kezdetének számít, igaz a Black Friday kifejezés széles körben csak az utóbbi évtizedekben lett használatos erre a napra. A magyarországi boltok csupán 2013-ban csatlakoztak a hagyományhoz, ami minden évben más napra esik.

Mikor lesz az idei Fekete Péntek?

Mindjárt elmondjuk, de előtte nézzük meg, milyen eredményekkel zárult nálunk az elmúlt években a vásárlás ünnepe.

Itthon egyelőre még mindig nen terjedt el annyira a Black Friday, ugyanakkor így is elég komoly összegeket költünk ezen a napon, és a számok egyre csak nőnek. A termékeket tekintve a techcuccok kereslete a legnagyobb, de a háztartási és konyhai eszközök is népszerűek. Az eNet kutatása szerint  2017-ben 1,7 millióan, 2018-ban pedig 2 millióan vásároltak a Black Friday idején, két évvel ezelőtt 60 milliárdos, míg tavaly 78 milliárdos forgalmat generálva. 

Végezetül még egy izgalmas számot mutatnánk: az eMAg tavalyi közleménye szerint a tavalyi év folyamán 2 341 639 forint volt a legnagyobb értékű rendelés összege.

Nem csak egy napig tartanak az akciók

És akkor most térjünk a lényegre: idén november 29-re esik a Black Friday, vagyis ezen a napon vár minket majd jelentős offline és online árleszállítás számos boltban.

Ez általában nem azt jelenti, hogy kizárólag 29-én vannak kedvezmények. Rendszeresen elérhetőek a Fekete Pénteket megelőző kisebb leértékelések is – ezeknek jellemzően novemberre vége van, például a Media Marktban, a Jyskben és a Douglasben is több napra csökkentették az árakat.

Gyerekek várják New Yorkban a Black Friday napján 2014-ben, hogy kinyisson a játékbolt (Fotó: Andrew Burton/Getty Images)

Ezen kívül vannak olyan üzletek, ahol több napig jelentős engedményekkel várnak. Sőt, olyanok is, ahol egy teljes hónapig lehet baráti árakon vásárolni: ilyen például a Vodafone, ahol egész novemberben 30 százalékkal mérsékelték a kiemelt készülékek árát. Aztán a versenytársuk, a Telekom is hasonló akciót hirdetett: a Cyber November keretében tízezrekkel kevesebbért juthatunk hozzá a kiválasztott mobilokhoz, tabletekhez, okosórákhoz, laptopokhoz, vagy tévékhez.

Ha érdekel, hogyan vált a leértékelések szimbólumává a Black Friday, akkor ezt a cikkünket ajánljuk a figyelmedbe, melyben bemutatjuk a színes és izgalmas történetét annak, miként alakult ki ez a szokás az USA-ban.

Keresés az oldalon