Íme, a legjobb okoskütyük bringázáshoz!

Turi Dániel
A bringázás a reneszánszát éli és ehhez alkalmazkodnak ma már az okoseszközök is: egyre több és több olyan kütyüt dobnak a piacra, amik megkönnyítik és biztonságossá teszik a biciklizést. Mutatjuk az öt legjobbat!

A bicikli ma már sokaknál többet jelent egyszerű közlekedési eszköznél: van, akinek a munkaeszköze, van, akinek elengedhetetlen kellék a mindennapokban és akadnak, akiknek egyszerűen csak a legnagyobb szenvedély az életükben. Nem csoda, hogy ehhez alkalmazkodnak az okoseszközök is és napról-napra újabb, kifejezetten a bringázáshoz szükséges kütyüket dobnak a piacra. De mi az okos bukósisak és hogyan lehet még biztonságosabbá tenni a biciklizést? Öt terméken keresztül megmutatjuk!

Telefontartó táska, kijelzőkezelő borítással

A legtöbben természetesen még bringázás közben sem tudnak lemondani arról, hogy használják a telefonjukat és erre persze számtalan okunk is lehet. Van, aki egyszerűen zenét hallgat a készülékén, mások az előre letöltött applikációkon keresztül monitorozzák a saját állapotukat, idegen helyeken a térképet böngészik, vagy egyszerűen csak válaszolnak egy sürgős üzenetre – egyszóval rengeteg olyan helyzet adódhat, amikor a telefonhasználat egybefonódik a biciklizéssel. Erre pedig tökéletes megoldást nyújt ez a másfél literes táska, ami nem csak a mobilunk tárolására alkalmas, hanem arra is, hogy menet közben használjuk, miközben

a rajta lévő borítás megvédi a különböző szennyeződésektől, víztől.

A táska maga prémium minőségű PVC és poliészter felhasználásával készült, így az időjárás viszontagságainak is ellenáll.

Telefontartó táska, kijelzőkezelővel

A PVC-ből és poliészterből készült táska és tok ellenáll az időjárás viszontagságainak is

Hirdetés

 

Láthatósági mellény távirányítós irányjelzővel

Egyértelmű tény, hogy az éjszakai bringázás nem egy teljesen veszélytelen sport, főleg, ha elhagyatott utakon, a sötétben tekerünk. Az ilyen helyzetekre persze sokaknak elég lehet egy egyszerű láthatósági mellény, de azoknak akik a garantált biztonságra törekszenek, ez a termék – természetesen valamivel több pénzért – lehet a legjobb választás. Az állítható méretű mellényt a kisgyerekektől a felnőttekig bárki használhatja, ráadásul a pántok segítségével táskához is lehet rögzíteni. Az igazán különleges megoldás mégis a kormányra rögzíthető távirányítóban rejlik, amin egy gomb segítségével még

azt is jelezhetjük, hogy épp merre készülünk kanyarodni, vagy hogy ha azt tervezzük, hogy valamilyen oknál fogva megállunk.

A távirányító egy töltéssel nagyjából húsz órát is kibír, a jelzéseket pedig – akárcsak magát a mellényt – a tesztek alapján rossz látási viszonyok között is legalább száz méterről ki lehet szúrni.

Láthatósági mellény irányjelzővel

A távirányítóval működő irányjelző több száz méterről, rossz látási viszonyok közt is látszik

Hirdetés

 

Bukósisak beépített Bluetooth-szal

Kétség sem fér ahhoz, hogy a bukósisak az egyik legfontosabb és legnagyobb jelentőséggel bíró biztonsági kiegészítő, ha kerékpározásról van szó. Ma már azonban nem csak a biztonság miatt lehet szükséges a sisak használata – a modern korral lépést tartva ugyanis egyre több cég dob a piacra különböző okos sisakokat is. Ezek nem csak megvédenek a kellemetlen esésektől, amivel sokszor életet is mentenek, de meg is sokszorozzák a bringázás élményét. A Sena egyik legújabb terméke, a Mesh Intercom névre hallgató bukósisakban például 

találunk beépített mikrofont és hangszórót is, megkönnyítve ezzel a tekerés közbeni zenehallgatást vagy a telefonálást.

Ezen felül, ha nem egyedül, hanem többen indulunk biciklitúrára, a sisakokat össze lehet hangolni egymással, így a beépített Bluetooth segítségével kommunikálhatunk is a többiekkel, anélkül, hogy bárkinek meg kéne állni.

 

Bukósisak digitális funkciókkal

A Bluetooth megkönnyíti a kommunikációt a többi biciklis társunkkal

Hirdetés

 

Lámpa beépített radarral és kamerával 

A Garmin legújabb biciklis kiegészítője első látásra egy egyszerűen felszerelhető lámpának tűnik, valójában azonban sokkal több ennél. A lámpa ugyanis csak az egyik eszköz, a másik – és legalább ugyanolyan fontos – az a kormányra rögzíthető kijelző, ami folyamatosan mutatja nekünk a körülöttünk történő eseményeket. A lámpában elrejtett radar ugyanis monitorozza a mögöttünk lévő autósokat, amint száznegyven méteren belül kerülnek a biciklihez és el is indít egy kamerafelvételt, ami minden történést rögzít és elment.

Így akármi is történik az utakon, arról biztosan lesz egy felvételünk, ami sok esetben segítségünkre lehet. Főleg, hogy a radar azt is mutatja, hogy mennyivel közlekedik a mögöttünk lévő jármű, milyen közel van és jelzi azt is, ha épp előzni készül – így gyakorlatilag olyan, mintha hátrafelé is látnánk, miközben természetesen előre felé tekerünk.

Radarral, kamerával felszerelt lámpa

A radar rögtön jelzi, ha valami közlekedik mögöttünk, a kamera pedig felvételt készít róla

Hirdetés

 

Napelemes okosóra túrázáshoz

A biciklizés sokaknak csak annyit jelent, hogy a városon belül eljutnak egyik helyről a másikra, vagy betekernek a munkahelyükre, aztán haza, vannak, akik igazi megszállott bringások. Azoknak, akik rendszeresen járnak különböző nehézségű, megterhelő biciklis túrákra, az ilyen alkalmakkor tökéletes társ lehet a Garmin új okosórája, amit kifejezetten a kétkerekes közlekedés szerelmeseinek alakítottak ki.

Az óra méri a pulzust, a vérnyomást és a véroxigén szintjét is,

emellett pedig egy barométer is található benne, így akár egy hegyi túrán is folyamatosan nyomon tudjuk követni a légnyomás változásait. Az óra természetesen víz – és ütésálló, a leghasznosabb jellemzője pedig az, hogy képes a napelemes töltésre is, így a szabadtéri használat során szinte kizárt, hogy lemerüljön.

 

Napelemes okosóra

Az órában pulzus- és vérnyomásmérő is van, valamint a vér oxigénszintjét is figyeli

Hirdetés