Meglepő újításokkal készül az Apple

Turi Dániel
Egészen meglepő újításokkal készül az Apple, a nemrég bemutatott változások érintik majd az iOS rendszerét, az okosórákat, az laptopokat és az táblagépeket is. Összefoglaltuk, mi vár szeptembertől a márka rajongóira.

Minden évben türelmetlen várakozás és nagy találgatások előzi meg az Apple Fejlesztői Világkonferenciáját, ahol általában az újdonságokat, új termékeket és a várható változásokat jelentik be. Két nappal ezelőtt végre lehullt a lepel arról, hogy mivel készül a hűséges vásárlóinak a márka szeptembertől.  

 

 

A bejelentések közül a legnagyobbat természetesen az Apple új operációs rendszere, az iOS 16 szólt, hiszen ez gyakorlatilag az összes felhasználót érinti és meghatározza az iPhone tulajdonosok mindennapjait. Az új operációs rendszer legmerészebb újítása az, hogy teljesen megváltozik a záróképernyő – a cég tervei szerint úgy, hogy az még inkább felhasználóbarát legyen. Craig Federighi, az Apple alelnöke elmondta, hogy időszerű volt a lezárt képernyővel kezdeni valamit, mivel a statisztikák azt mutatják, hogy a legtöbben elégedetlenek voltak az eddigi megoldásokkal. Épp ezért az új verzióban már

testreszabottá alakíthatjuk a képernyőt: beállíthatjuk, hogy pontosan mit szeretnénk látni, saját és a gyári képek, valamint a widgetek és a betűtípusok és azok nagysága között is választhatunk majd.

Ez egyébként sokak szerint nem más, mint annak a jele, hogy az Apple belátta: az Android vonalát kell követnie és személyesebb élményt kell biztosítania a vásárlóinak. Ráadásul a szeptembertől élesedő operációs rendszerben már többféle záróképernyőt is beállíthatunk – mást látunk majd, ha épp munka üzemmódban használjuk a telefont és mást, ha épp a családunkkal vagy a barátainkkal töltjük a szabadidőnket.

Milliók életét érinti az Apple fejlesztése
Fotó: Chris Tuite / AFP

Az új, iOS 16 másik legnagyobb újítása az üzeneteket érinti – ráadásul egy olyan égető problémára kínál megoldást, ami sokakat érint a mindennapokban. Az új operációs rendszerben ugyanis immár vissza is hívhatjuk a már talán meg is bánt üzeneteinket. Ezen felül arra is lesz lehetőség, hogy egy-egy bejövő értesítést, miután már megnéztünk, visszaállítsuk olvasatlanra, ha épp nincs időnk válaszolni rá.

 

 
 
 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Apple Hub (@theapplehub) által megosztott bejegyzés

 

Az Apple egyes termékeivel kapcsolatban egyébként óriási változás nem várható, kivéve a MacBook Air-t és az új, tizenhárom hüvelykes MacBook Prót. Mindkettő az új M2 chippel érkezik majd a boltok polcaira, ami elképesztő gyorsaságot, üzemidőt és olyan grafikus megoldásokat ígér a vásárlóknak, amilyennel eddig még nem találkozhattak. Az új MacBook Air ráadásul nem csak belülről, de a külsejét tekintve is kissé megváltozott: egyrészt nagyobb lett – a 33 centis képátlót feltornázták 35 centire -, de ennek ellenére könnyebb és vékonyabb is, mint az előző generációs laptopok. Ehhez képest a MacBook Próban – a cnet.com összefoglalója alapján – mindössze a gépet működtető chip változott, ami persze jobb teljesítményt, 4K-ban és 8K-ban is nézhető videókat és ezek mentén jobb felhasználói élményt ígér, az ára még így is elképesztően magas. A MacBook Air a jövő hónaptól hatszázezer forintos induló áron vásárolható meg, a “nagy testvér” pedig ötvenezer forinttal drágábban lehet a miénk.

MacBook Air M2 chippel

Egyszerre lett nagyobb, de könnyebb és gyorsabb is a legújabb Apple laptop

Hirdetés

 

 A cég úgy tűnik elsősorban továbbra is arra koncentrál, hogy az eszközeivel egységes, átlátható és kényelmes rendszert hozzon létre. A lényeg a rendszer szón van: az Apple új, egyes eszközeihez – az AppleWatchokhoz, az iPadekhez, az asztali gépekhez és laptopokhoz – tartozó újítások mind abba az irányba mutatnak, hogy

minél gyorsabban, minél egyszerűbben válthassunk egyik termékről a másikra, hogy minden eszköz tárolja a legapróbb információkat is rólunk és a szokásainkról, ezzel könnyebbé és kényelmesebbé téve a mindennapjainkat.

A konferencián bejelentett változások valószínűleg szeptember közepétől élesednek majd, de például az operációs rendszer legújabb verziója már júliustól elérhetővé válik béta verzióban.