Melyik a legjobb androidos telefon?

Balázs
Megnézzük azt is, hogy mitől jó egy telefon, ismertetjük az előnyöket, hátrányokat.

(Frissítve!) A legfrissebb műszaki cikkekről megírni a frankót azért nagyon nehéz, mert sok esetben a problémák nem azonnal jelentkeznek, amint kiszedi az ember a dobozból a vadonatúj kütyüt, hanem idővel kezdenek felbukkanni, több heti vagy akár több hónapnyi rendszeres használatot követően. Ennek következtében lehetetlen kimerítő elemzéseket írni a mostanában megjelent telefonokról is, így kénytelenek leszünk megvárni, amíg eltelik annyi idő, hogy felszínre kerüljenek a kevésbé vonzó tulajdonságaik.

De addig is, amíg ez megtörténik, érdemes szétnéznünk a 2020 folyamán megjelent és már elég ideje köztünk lévő telefonok között, hogy azoknak is tanácsokkal tudjunk szolgálni, akik biztosra mennek és nem azonnal akarják megvenni a legújabb, legjobb kütyüt.

Kell-e mindenáron új telefont venni?

Természetesen nem. Azt kell megnézni, hogy az aktuális telefonunk megfelel-e az elvárásainknak. Ha igen, akkor ráérünk addig az új készülékkel, amíg ez így marad. Pláne, hogy a később megjelenő új telefonok, már csak a teljesítmény alapú verseny szabályai miatt is, jobbak lesznek, mint azok, amik most kaphatók a piacon, így a kivárással még jól is járunk. Persze járható út az is, ha félévente mindenből újat veszünk, bár egy kicsit költséges mulatság.

Akkor érdemes elgondolkodni új készülék vásárlásán, ha a korábbi már nem azon a hatásfokon működik, amivel elégedettek lennénk.

Abban az esetben meg kifejezetten ajánlott a telefoncsere, ha már a gyártó sem ad ki hozzá frissítéseket, mivel egyrészt túl nagy a biztonsági kockázata egy ilyen eszköz rendszeres használatának, másrészt pedig egy csomó alkalmazást nem fogunk tudni használni, amiket az újabb operációs rendszerekkel ellátott telefonokra fejlesztettek.

Ha az egyedüli bajunk az, hogy gyöszös az akkumulátor, érdemes a gyártónál vagy egy független szerviznél érdeklődni a kicserélésével kapcsolatosan. Ezt manapság már a legtöbb készüléknél meg lehet csinálni és az akkumulátorcsere nagyságrendekkel olcsóbb játék, mint venni egy új telefont.

Mitől jó egy telefon?

Ezzel kapcsolatban is rengeteg mindent lehet összeolvasni a neten, hogy milyen és mekkora a kijelző, hány GB RAM van benne, milyen a processzora, operációs rendszere, dizájnja, van-e belőle piros, stb. Ám ezek csak indikátorok, amik alapján be tudja ugyan lőni az ember a telefon várható teljesítményét, illetve a kinézetét, de önmagukban nem garantálják, hogy a kütyünk az elvárható maximumot is hozza.

Ahhoz, hogy meg tudjuk határozni azt, hogy egy telefon valóban jó-e hat dolgot kell megnéznünk, ahogyan például a The Wired Cutter is tette:

1. Teljesítmény: Egy jó Android-telefonnak mindig fürgének és gyorsnak kell lennie attól függetlenül, hogy éppen játszunk, vagy csak az alkalmazások között lapozgatunk. A legtöbb élvonalbeli telefon ugyanazzal a hardverrel rendelkezik (hasonló minőségű, vagy konkrétan ugyanaz a processzor), így a teljesítménybeli eltérések rendszerint szoftveralapú problémákra vezethetők vissza.

2. Szoftver: Egy összegányolt Android-verzió pokollá teheti az életünket, mivel hiába van mondjuk a telefonban a legmenőbb processzor és a világ összes RAM-ja, ha a szoftver nem lett megfelelően optimalizálva. Általában azok a telefonok működnek a legjobban, amibe nem nyúlt nagyon bele a gyártó. Ugye az Android eredetileg egy Google-fejlesztés, amit a gyártók egy része megpróbált saját arculatot adni és ez volt ahol működött, volt ahol annyira nem. Továbbá a telefonon elég sok érzékeny személyes adatot is tárolunk, így egyáltalán nem mindegy, hogy mennyire biztonságos. Pl. egy elavult szoftverrel értékesített telefon, vagy egy olyan, ahol a gyártónak túl sokszor gyűlt meg a baja a biztonsági résekkel, nem biztos, hogy jó választás, még akkor sem, ha nagyon olcsón adják.

3. Kijelző: Mivel manapság napi szinten is több órát töltünk el a telefonunk nézegetésével, ezért elképesztően fontos, hogy annak a kijelzője mindig éles képet adjon, és könnyen olvasható maradjon, még kint a szabadban is.

4. Kamera: A legjobb kamera az, amit az ember magával tud vinni mindenhova, épp ezért kitűnő dolog, hogy a telefonokon is van ilyen. Ám a felsőpolcos készülékek és egy átlagos között hatalmas különbségek lehetnek a kamerák minőségében is.

5. Akkumulátor élettartama: Az alap ebben az esetben az, hogy ha a telefon nem húz ki töltés nélkül egy olyan napot, amikor masszívan használják, akkor nem érdemes megvenni. Vannak ugyan telefonok, ahol a gyártó azt ígéri, hogy több napon át is bírják, ám ez annyira nem fontos. Ha reggeltől az esti lefekvésig nem merül le, az már tökéletes, hiszen mindenki éjszaka tölti a telefonját.

6. Az alkatrészek minősége: Van egy csomó olyan telefon, amiért akár 300 ezer forintot is elkérnek, ha nem többet, viszont ha nem megfelelő minőségű alapanyagokból készítik el, akár már azelőtt tönkre mehet, vagy eltörhet, mielőtt még kifizetnénk a részleteit.

A fentiek alapján mutatunk 3 olyan telefont, amelyik a leginkább megfelel a kritériumoknak a tesztek alapján!

Google Pixel 4a

Miért szeretjük?

Mert egy remek, élvonalbeli telefon, amelynek a legkiemelkedőbb értékeit az egyértelmű és felhasználóbarát kezelőfelület, valamint a látványosan jó minőségű fényképei adják.

OLED kijelzője van, így a képminőségre sem lehet panasz és bár ez meglehetősen szubjektív érv, de kifejezetten jól is néz ki.

További nagy előnye, hogy a gyakran csillagászati összegekért dobált prémiumkészülékekhez viszonyítva megfizethető az ára is.

Hátrányok

Nem tudja még az 5G-t és teljesítményét tekintve gyengébb, mint az iPhone SE, igaz ez utóbbi pár tízezer forinttal drágább is. Talán a legszembetűnőbb hátránya inkább az lesz, hogy az akkumulátora nem a legerősebb.

Kiknek ajánljuk?

Azoknak, akiknek egy telefon esetében mindennél fontosabb a jó minőségű kamera.

Google Pixel 4a 128GB 6GB RAM Mobiltelefon

Processzor: Qualcomm Snapdragon 730G; RAM: 6 GB; Tárhely: 128 GB; Kijelző mérete: 5,81''; Felbontása: 2340 x 1080; Képfrissítési frekvencia: 60 Hz; Ára: 123 000 Ft-tól

Hirdetés

 

 

OnePlus 9 Pro

Miért szeretjük?

Mert az értékeit tekintve akár azt is gondolhatnánk, hogy az Isten is játékra teremtette, holott talán ez per pillanat a piacon elérhető legjobb Androidos telefon minden tekintetben.

Kiváló a teljesítménye, a 120Hz-es kijelző a legfanatikusabb gamereket is kielégíti, támogatja a vezeték nélküli töltést és a kamerái is elképesztően menők.

Mindezek mellett természetesen olyan gyors, mint a szélvész.

Hátrányok

Az éjszakai fotói annyira nem meggyőzők, illetve egyes modelljei hajlamosak kicsúszni az ember kezéből, úgyhogy csak óvatosan használjuk.

Kiknek ajánljuk?

Azoknak, akiknek minden tekintetben egy jó telefonra van szükségük.

OnePlus 9 Pro 5G 128GB 8GB RAM Dual Mobiltelefon

Processzor: Snapdragon 888; RAM: 8 GB; Tárhely: 128 GB; Kijelző mérete: 6,7''; Képfrissítési frekvencia: 120 Hz; Felbontása: 3216 x 1440; Ára: Kb. 310 000 Ft

Hirdetés

 

Samsung Galaxy S21 Ultra

Miért szeretjük?

Elsősorban a dinamikus, villámgyors, 120 Hz-es, AMOLED kijelzőjéért szerethető, de az összeteljesítményére sem lehet egy árva rossz szavunk sem.

A kamerája igen részletes nagyításokra is képes és összességében a külalakja is tetszetős.

További erőssége, hogy támogatja az S Pent és az akkumulátora is igen combosra sikeredett.

Hátrányok

Nem adnak mellé töltőt és nem rendelkezik Micro SD csatlakozóval sem, továbbá az S21-es széria legdrágább darabjáról is van szó.

Kiknek ajánljuk?

Azoknak, akik a csúcsminőségért csúcsárat is hajlandók fizetni.

Samsung Galaxy S21 Ultra 128GB 12GB RAM Dual (G998) Mobiltelefon

Processzor: Samsung Exynos 2100; RAM: 12 GB; Tárhely: 128 GB; Kijelző mérete: 6,8''; Felbontása: 3200 x 1440; Képfrissítési frekvencia: 120 Hz; Ára: Kb. 330 000 Ft

Hirdetés

 

Miért szeretjük?

A Moto G9 Power szériának két nagyon csábító vonása van, az egyik az ára, a másik pedig az erős akkumulátora, ami gond nélkül kibír egy teljes napot mindenféle töltés nélkül. Nagy örömünkre a Motorola megtartotta azt a jó szokását, hogy nem üvölt együtt a falkával, így a legfrissebb modelljén is találunk 3,5 mm-es jack csatlakozót.

Hátrányok

Nyilván az olcsóságából kifolyólag nem ez lesz az a telefon, amin a legújabb játékokat csapatjuk, vagy Full HD-ban daráljuk a sorozatokat, de valamit valamiért.

Kiknek ajánljuk?

Azoknak, akiknek egy olcsó, megbízható okostelefonra van szükségük, amit telefonálásra és netezésre akarnak használni.

Motorola Moto G9 Power 128GB 4GB RAM Dual Mobiltelefon

Processzor: Qualcomm Snapdragon 662; RAM: 4 GB; Tárhely: 128 GB; Kijelző mérete: 6,8''; Felbontása: 1640 x 720; Képfrissítési frekvencia: 60 Hz; Ára: Kb. 60 000 Ft

Hirdetés

 

 

ASUS ROG PHONE 5 5G

Miért szeretjük?

Mert ha telefonon akarsz játszani, akkor ez az a készülék, amit keresel, nem igazán van alternatívája.

Remek a kijelzője, hibátlan a hangja és az akkumulátora sem hagy cserben.

Olyannyira nem, hogy a duplaakksis megoldása révén tovább bírja, mint általában a telefonok és gyorsabban is töltődik fel.

Hátrányok

Ami a kameráját illeti, nyomába sem ér a többi prémiumkészülékének. És azért a prémiumokat hoztuk fel, mert az Asus ROG 5 drága. Annyira az, hogy az árából már egy elég izmos gamer pc-t építhetnénk magunknak. További hátránya, már akinél ez számít, hogy mivel van benne anyag dögivel, ezért nem is éppen egy pehelykönnyű telefon.

Kiknek ajánljuk?

Azoknak, akik mindenféleképpen a telefonjukon akarnak nagyon jó minőségben játszani és hajlandók ezért elég sok pénzt kifizetni.

ASUS ROG Phone 5 5G 128GB 8GB RAM Dual Mobiltelefon

Processzor: Qualcomm Snapdragon 888; RAM: 8 GB; Tárhely: 128 GB; Kijelző mérete: 6,78''; Felbontása: 2448 x 1080; Képfrissítési frekvencia: 144 Hz; Ára: Kb. 350 000 Ft

Hirdetés