Kütyü 2020. március 30.

A legjobb streamelők

Balázs Kütyü 2020. március 30.
Egy streamelő eszköz legfontosabb feladata, hogy a lehető leggyorsabban megtalálja azokat a műsorokat, közvetítéseket, filmeket, illetve sorozatokat, amiket nézni akarunk.

Így karantén idején nem is baj, ha szélesítjük egy kicsit a befogható tartalmak tárházát, elvégre a tévé lassanként már csak háttérben duruzsoló alapzajként bír funkcionálni, a műsorszolgáltatásokat egyre kevesebben veszik komolyan. Meg hát azért unalmassá is tud ez válni hosszú távon, hogy blazírt fejjel kapcsolgatunk egyik csatornára a másikról végeláthatatlanul. Ebbe tudnak némi felüdülést csempészni a streamelő eszközök.

De miért is volna ilyenre szükség az okostévék korában? Többek között azért, mert tévéje válogatja, hogy mely streaming szolgáltatók műsorai elérhetők róla.

A legtöbb Magyarországon kapható okostévén simán hozzáférhető a Netflix, meg az HBO Go, de mondjuk az Amazon Prime-ot már nem mindegyik ismeri és akkor a miriádnyi sportközvetítő szolgáltatásról még egy kukkot se szóltunk.

Ez akkor lehet különösen fontos, ha nem valami népszerű sportágért rajongunk, hanem a Kemeneshőgyész – Celldömölk labdarúgó mérkőzés helyett szívesebben nézünk mondjuk szumót vagy curlinget.

A streamelők mellé nem árt előfizetni egy VPN szolgáltatásra sem, ugyanis ez a műfaj egyelőre az USA-ban lett csúcsra pörgetve és csak lassan kerül át az öreg kontinensre, aminek következtében az amerikai tartalmak nagy részét akkor se tudjuk hagyományos eszközökkel elérni, ha van rá érvényes jogosítványunk. A streaming szolgáltatás ugyanis sokszor helyi korlátozásokkal működik, tehát adott tartalmakhoz mondjuk az USA határain kívülről nem férhetünk hozzá, de ha mi nem akarunk Amerikába menni tévét nézni, jó nekünk ott, ahol most vagyunk, akkor jön a képbe a VPN.

Most túlzottan nem belemászva a technikai megfejtésekbe, a lényeg annyi, hogy a VPN segítségével el tudjuk hitetni a szolgáltatóval, hogy amerikaiak vagyunk, így jogosulttá válunk az ottani tartalmak megtekintésére is.

Általános hátránya ezeknek az eszközöknek, hogy a teljes kihasználhatóság érdekében nem árt tudni angolul, mivel a Magyarországon nem elérhető szolgáltatások értelemszerűen nem fognak magyar nyelven megjelenni előttünk, a magyar nyelvű tartalmak esetében meg csak akkor érdemes ilyet beszereznünk, ha nem akarunk a közeljövőben okostévére váltani.

Nézzük is, hogy milyen streamelőket találunk a piacon.

Roku Streaming Stick+

Miért szeretjük?

Mert aránylag megfizethető, felismeri és kezeli a 4k tartalmakat, a korábbi modellekhez képest lényegesen gyorsabb, valamint lehet vele hanggal is keresni.

Magyarán elég neki szólni és már keresi is a kedvenc sorozatunk legújabb epizódját, nem kell külön bepötyögni.

Sőt, használható a készüléken keresztül is fejhallgatóval.

Hátrányok

Még a meggyorsított állapotában is előfordulhatnak kisebb-nagyobb fagyások.

Kiknek ajánljuk?

Azoknak, akik rendszeresen fogyasztanak angol nyelvű tartalmakat és ezek egyik legnagyobb tárházából szeretnének válogatni.

Roku Streaming Stick+

Ára: Kb. 30 000 Ft.

Hirdetés

 

Roku Premiere+

Miért szeretjük?

Azért rugózunk ennyit a Rokun mert az operációs rendszere a legtöbb streaming szolgáltatással kompatibilis, míg más eszközök esetében előfordulhatnak diszkrepanciák.

A Premier+ a fenti kollégájától eltérően nem egy TV-be dugható HDMI stick, hanem egy különálló doboz, jól néz ki, kicsi, kompakt, bárhol elfér.

Hátrányok

Valamivel lassabb Wi-Fi-t használ, mint a Straming Stick+

Kiknek ajánljuk?

Azoknak, akik a falon tartják a tévéjüket.

Roku Premiere+

Ára: Kb. 30 000 Ft.

Hirdetés

 

Apple TV 4K

Miért szeretjük?

Támogatja a 4k-t, kompatibilis a nagyobb streamszolgáltatókkal, remekül működik együtt a többi Apple készülékkel, ráadásul ha az iTunes-on korábban megvásároltunk valamilyen filmet, műsort, stb, akkor azt ingyenesen és automatikusan 4k tartalommá alakítja, már ha az eredeti filmnek van ilyen opciója.

Hátrányok

Siri meglehetősen bosszantó bír lenni, főleg, amikor bejelentkeznénk valahova és félreérti az általunk bediktált kódot. Továbbá, ha a készülékünk nem bírja a 4k-t, akkor nem érdemes erre beruháznunk.

Kiknek ajánljuk?

Leginkább Apple mániásoknak.

Apple TV 4K

Ára: Kb. 60 000 Ft.

Hirdetés

 

NVIDIA Shield TV

Miért szeretjük?

Ha Android alapú TV streamelőt akarunk magunknak, akkor az NVIDIA Shield TV a legjobb választás.

Gyakran frissítik és a Shield TV-n a nem 4k-s tartalmak is valahogy pofásabban néznek ki, mint máshol.

Támogatja a Dolby Atmost és a Dolby Vision-t és természetesen a 4k-s tartalmakat is.

Hátrányok

A kezelőfelülete elég bonyolultra sikerült, mind a Roku, mind az Apple Tv könnyebben kezelhető nála, valamint az ára is elég combosra sikeredett.

Kiknek ajánljuk?

Azoknak, akik mindenképp Android alapú készüléket szeretnének maguknak.

NVIDIA Shield TV

Ára: Kb. 50 000 Ft.

Hirdetés

 

Xiaomi Mi Box S

Miért szeretjük?

Azért mert ha nem akarunk beruházni egy okostévére és olcsón szeretnénk megoldani a televíziónkon való Netflixezést vagy HBO Gozást, akkor ez lesz a tuti cucc a számunkra.

Olcsó, egyszerű a kezelése és még jól is néz ki.

Hátrányok

Hajlamos időnként fagyogatni és meglehetősen szegényes az alkalmazásparkja is.

Kiknek ajánljuk?

Elsősorban azoknak, akik a régi tévéjüket akarják egy kicsit megokosítani és belépni vele a Netflix-HBO Go-Youtube háromszögbe.

Xiaomi Mi Box S

Ára: Kb. 25 000 Ft.

Hirdetés

Keresés az oldalon