Kütyü 2020. augusztus 05.

A legjobb PS5 és Xbox X exkluzív játékok

Balázs Kütyü 2020. augusztus 05.
A lassanként már a küszöbön álló konzolmegjelenések izgalmát tovább fokozza, hogy bejelentettek egy sor exkluzív játékot is hozzájuk, ezek közül mazsoláztunk nektek.

A konzolvilág Beatles kontra Rolling Stones vitája, azaz, hogy melyik a jobb masina, az Xbox, vagy a Playstation  már majdnem 20 éve zajlik és igazságot tenni benne még senki nem tudott. Persze ha az embert nem a márkahűség hajtja, akkor mindkettőről elmondható, hogy egészen jó kis gépeket gyártottak eddig is és az év végére ígért PS5, illetve az Xbox X is nagy valószínűséggel ezt a trendet fogja erősíteni. A két konzol közti rivalizálás egyik fontos frontja a játékkiadás is.

Mindkét gép anyacége, tehát a Sony és a Microsoft, igyekszik úgy keverni a kártyákat, hogy időről időre megjelenhessen egy olyan csábítónak és menőnek tűnő játék, amit csakis az ő készülékükön lehet játszani, a konkurencia konzolán meg nem.

Ez történik most is, hiszen még ki se jöttek az újgenerációs készülékek, de máris tudni lehet, hogy mik azok a játékok, amiket csak PS5-ön, vagy csak Xbox X-en (esetleg a közös cég okán még Windows alapú PC-n) lehet majd tolni. Lássuk is, hogy melyek ezek közül azok, amik a legjobban felkeltették az érdeklődésünket.

Horizon Forbidden West (PS5)

A díjakkal agyonhajigált, minden idők egyik legtöbb példányszámában elkelt PS4-es játékának, a Horizon Zero Dawn-nak a folytatásával van itt dolgunk.

A sztori marad a régiben, egy posztapokaliptikus, gépek által uralt Kaliforniában kell kaparnunk a túlélésért továbbra is az Aloy nevű vadásznőt irányítva.

Ami változik az előző játékhoz képest, hogy sokkal nagyobb területet járhatunk be, illetve lehetőségünk lesz a víz alatti dolgokat is felfedezni, illetve több, a valódi világban is létező helyen is megfordulhatunk. Ilyen lesz pl. a Yosemite-völgy, vagy San Francisco posztapokaliptikus romhalmaza is.

Scorn (Xbox X)

A Scorn képei a weird-fiction egy különösen elvetemült zsánerét idézik fel, az ember leginkább olyan képzőművészek munkáira tud gondolni ezek láttán, mint a svájci H. R. Giger, vagy a lengyel Zdzisław Beksiński.

A játékot jegyző szerb stúdió egyáltalán nem gurigázik exkrementummal, a bőr nélküli, emberszerű lényként megjelenő játékost egy bizarr, húsból, fémből és csontból álló lüktető világ veszi körbe és azon belül kell válaszokat keresnie a kérdéseire.

Persze akciójátékról van szó, úgyhogy a címeres betegség mellé jár még egy kis öldöklés is, amit a játékból látottak alapján pisztollyal, illetve sörétes puskával lehet kivitelezni.

Returnal (PS5)

A Returnalről viszonylag keveset lehet tudni. A játék a trailer alapján igen hangulatosnak ígérkezik, egy űrhajó pilótáját alakítjuk, aki valamilyen okból egy idegen világban ragadt és ott kell megküzdenie az elemekkel a túlélésért.

Sőt, ha jól vettük ki a játék lényegét, valamilyen időhurok fogságába esünk közben.

A roguelike (próbálkozol, meghalsz, próbálkozol, még csúnyábban meghalsz, próbálkozol, félúton dühöngve kikapcsolod a gépet, majd legközelebb valami büdös nagy mázlival megcsinálod) elemekkel megtűzdelt játékmenet biztosítja, hogy remekül elleszünk a Returnal világában, úgyis, ha néha szidni fogjuk a kitalálójának még az ükanyját is.

Fable (Xbox X)

Az idei nagy játékbejelentések legizgalmasabb és egyben legsemmitmondóbb híre volt, hogy lesz új Fable. A korábbi, nagysikerű sorozat feltámasztása komoly vállalkozás a Microsoft részéről, hiszen a gamertársadalom elvárásai óriásiak ebben a tekintetben,

mivel a Fable mesés fantasy világát könnyű volt megszeretni és ugyanilyen könnyű lesz gyűlölni azt, aki egy kicsit jobban belenyúl, mint amennyire a régi játékok hangulatára vágyakozók eltűrnék.

De egyelőre semmit se lehet biztosra tudni és a trailer sem hemzseg az információktól, így konkrétumok hiányában nincs más dolgunk, mint várni és drukkolni.

Marvel’s Spider-Man: Miles Morales (PS5)

A szuperhősök menők, pláne, ha normálisan nyúlnak hozzájuk és jó játékokat készítenek belőlük. A PS4 pókemberes nekifutását, a Sony egyik legkelendőbb játékát, pontosabban, annak egy kiegészítését, Miles Morales történetét folytatják ezúttal.

Morales feladata, hogy rendet vágjon a Harlem utcáin kellemetlenkedő, technikai kütyük terén igen fejlett bűnözők között, illetve egy gyanús nagyvállalat körmére is rá kell néznünk vele.

Egyelőre úgy néz ki, hogy a játék a PS5 készülékkel karöltve, 2020 végén fog megjelenni.

Keresés az oldalon