Tízből kilenc ember nem tudja, mire való a lyuk a spagettikanál közepén - itt a meglepő válasz
Sok háztartási eszközről nem is gondolnánk, milyen célt szolgál valójában – ilyen a spagettikanál is, amely szinte minden konyhában megtalálható. A kanál fejét körben fogazott perem szegélyezi, középen pedig egy lyuk található. A fogak segítenek abban, hogy a megfőtt tésztát könnyen ki lehessen emelni a főzővízből, anélkül hogy lecsúszna. A lyuk viszont külön feladatokat lát el – egyből kettőt is – írja a Myhomebook.
Az első és egyben nyilvánvaló funkció, hogy a lyukon keresztül a víz le tud csöpögni, amikor a megfőtt spagettit kiemeljük az edényből. A második funkció viszont már főzés előtt hasznos: a lyuk mérőeszközként is szolgál. Pontosan egy adag (nyers) spagetti fér bele – így könnyedén kimérhető, mennyi tésztát kell főzni egy személyre. Ez segít elkerülni, hogy túl sokat készítsünk, vagy éppen lehetővé teszi, hogy előre megtervezzük a többnapos adagokat.

Azért máshogy is meg lehet oldani
Ha valakinek nincs spagettikanala, más módon is meg lehet határozni a megfelelő mennyiséget. Elég, ha a hüvelyk- és a mutatóujjunkkal egy kört formálunk, amelyben a tészta épphogy elfér. Ez a kör általában kicsit nagyobb, mint a kanál lyuka, így egy bőséges egyadagos mennyiséget kapunk.
A spagettikanál mellett létezik még az úgynevezett tésztakiszedő kanál is, amely formájában hasonlít, de több apró lyuk van rajta a középső egy helyett. Ezeknek nem adagolási szerepük van, csupán azt szolgálják, hogy a főzővíz könnyebben lecsorogjon, és ne kerüljön a tálaláskor a tányérra.
.

