Még csak most indult az ősz, de már most biztosra vehető, hogy az idei karácsonyi szezonban csalódás érheti a vásárlókat – írja Szeretlekmagyarorszag.hu. Több ismert szaloncukormárka ugyanis kisebb kiszerelésben kerül a boltokba – a gyártók a dráguló alapanyagokkal és a növekvő költségekkel indokolják a változást.
A csökkentett csomagolások több gyártót is érintenek. A Bonbonetti szaloncukrai 300 grammról 280 grammra zsugorodnak, a Milka 310 gramm helyett 255 grammos csomagokat árul, a Tibi 330 grammról 280 grammra csökkenti termékeit, míg a Vadász szaloncukor 350 grammról 300 grammra mérséklődik.

A háttérben komoly gazdasági tényezők állnak. A gyenge nyugat-afrikai termés miatt a kakaó világpiaci ára jelentősen emelkedett, de a cukor drágulása és a hazai gazdasági terhek is tovább növelték a gyártók költségeit.
Nemcsak Magyarországon kell szembenézni ezzel a változással: szerte Európában és a világ nagy részén is tapasztalható, hogy a karácsonyi édességek egyre kisebbek, miközben az áruk folyamatosan emelkedik.
A szaloncukor a 19. századból ered, amikor a módosabb polgári családok szalonjaiban a karácsonyfa díszeként jelentek meg a színes papírba csomagolt édességek. Eredetileg főként fondantból készítették, amit fényes papírba göngyöltek, majd a fák ágaira akasztottak. Azóta az ünnepek elmaradhatatlan csemegéje.

