A készre reszelt sajt kényelmes és időtakarékos megoldás, de több hátránya van, mint elsőre gondolnánk – írja a Cafeannabel.nl. Bár gyorsabbá teszi a sütést, a boltban kapható változat mégsem a legjobb döntés.
Az ilyenmódon előrecsomagolt sajtnál ritkán jelent gondot, hogy összetapadnak a reszelékek. Ezt a gyártóüzemek burgonya vagy kukoricakeményítő hozzáadásával érik el. Ezekkel marad morzsalékos. Így praktikus, viszont sokakban felmerülhet az adalékanyagok egészségre gyakorolt kevésbé pozitív hatása.

De van ennél egy nagyobb probléma is: a reszelt sajt a feldolgozása során ugyanis jóval érzékenyebb a kólibaktériumra, mint ha egészben vettük volna meg. A legbiztosabb megoldás ezért a friss reszelés: érdemes tömbben venni a sajtot, és otthon kézi reszelővel vagy konyhagéppel feldolgozni. Így nemcsak biztonságosabb, hanem intenzívebb ízélményt is ad.
Fontos a megfelelő tárolás is: a reszelt sajtot mindig zártan és hűtőben kell tartani, hogy minél tovább friss maradjon.
Vásárlás előtt célszerű ellenőrizni az összetevőket, hiszen a bolti reszelt sajt különféle adalékokat tartalmazhat. Gyors megoldásként praktikus lehet a friss és a készreszelt sajt kombinálása is. Így időt takaríthatsz meg, de nem kell teljesen lemondanod a jobb minőségről.

