Orvos figyelmeztet: az egyik legnépszerűbb reggelitől garantált a fáradtság már délelőtt
A reggeli rohanásban sokan nyúlnak a legegyszerűbb megoldásokhoz: egy gyors kávé mellé keksz, croissant vagy bolti péksütemény kerül az asztalra. Bár ezek a választások kényelmesnek tűnnek, a szakértők szerint valójában inkább ártanak, mint használnak. Manuel Viso orvos és egészségügyi szakértő a közösségi oldalain osztotta meg figyelmeztetését: „Ha így reggelizel, az energiádnak oda még 11 óra előtt” – vette észre az Elconfidencial.
Viso szerint ezek az úgynevezett „szemétreggelik” látszólag ártalmatlanok, valójában azonban alig biztosítanak tartós jóllakottságot.
A feketekávé mellé fogyasztott édes keksz vagy ipari péksütemény klasszikus példája ennek.
Olyan, mintha papírral akarnánk tüzet gyújtani: gyorsan lángra kap, de ugyanilyen hamar el is alszik
– mondta a szakértő. A szervezet azonnali glükóz-löketet kap, amit rövid időn belül éles vércukorszint-zuhanás követ, ennek eredményeként hamar éhség, fáradtság és ingerlékenység jelentkezik.

A reggeli sietség gyakran szolgál kifogásként: sokan kelnek későn, rohannak munkába, és inkább a legegyszerűbb megoldásokhoz nyúlnak – fehér kenyér margarinnal és lekvárral, dobozos cukros gabonapelyhek, vagy előrecsomagolt péksütemények. „Finomított liszt, rossz zsírok és sok cukor. Magyarul: garantált éhség” – hangsúlyozta Viso.
A szakértő szerint ez a mintázat nemcsak a délelőtti energiaszintet borítja fel, hanem hosszú távon is hozzájárulhat a kiegyensúlyozatlan étkezési szokásokhoz.
A vércukorszint ingadozása fáradtságot, rossz közérzetet és állandó nassolási vágyat eredményezhet, ami rontja a munkateljesítményt és a metabolikus egészséget is. Külön kiemeli a dobozos gabonapelyheket, amelyek reklámjai egészséges napindítást ígérnek, valójában azonban inkább desszertnek számítanak:
Úgy néznek ki, mint egy reggeli, de a valóságban cukros édességek, amiket egészségesnek álcáznak.
Inkább ezt edd
A dietetikusok egyetértenek abban, hogy a reggelit érdemes fehérjében, rostban és egészséges zsírokban gazdag ételekkel kezdeni, amelyek hosszabb időre biztosítják a jóllakottságot és az egyenletes energiaellátást. A tudatos reggelihez érdemes teljes értékű gabonákat választani a finomított helyett, gyümölcslé helyett inkább egész gyümölcsöt fogyasztani, valamint fehérjeforrásként tojást, natúr joghurtot vagy olajos magvakat beiktatni.
Szóval nem az a kérdés, hogy mindenáron kell-e reggelizni, hanem az, hogy ha megtesszük, milyen minőségű ételeket teszünk a tányérunkra. A jó reggeli nem hirtelen energialöketet ad, hanem egyenletes teljesítményt és jó közérzetet biztosít egészen ebédidőig.

