Bár a mosogatógép célja az lenne, hogy egyszerűsítse az életünket, gyakran úgy érezzük, inkább újabb szabályokat és kérdéseket hoz a konyhába. A tökéletes pakolási módszer örök vita marad, de abban nagy egyetértés van, hogy rosszul is lehet pakolni. Ebben a cikkben néhány meglepő, de szakértők által alátámasztott tippet olvashattok– írja a NYTimes.

Nem kell előöblíteni
Ez talán eretnek tanácsnak tűnik, de szinte minden szakértő szerint felesleges az előöblítés. A tesztek alapján még a közepes teljesítményű gépek is simán elbánnak a nem előöblített edényekkel. Ami viszont számít: az a lekaparás. Ez sokkal kevesebb időt vesz igénybe, mint az öblítés, és még akkor is megéri, ha néha egy-egy darabka rajta marad – ugyanis egy rászáradt guacamolét könnyebb lekaparni, mint az egész adagot előre leöblíteni. A kaparás vizet is spórol.
Míg egy modern mosogatógép egy teljes ciklushoz általában kevesebb mint 15 liter vizet használ, addig egy percnyi csapból öblítés már 6-7 litert is elpazarol.
Nem kell aggódnunk amiatt sem, hogy a maradék eltömíti a gépet. A mosogatógép szűrőkkel dolgozik, amelyek felfogják a nagyobb darabokat. Ezek az enzimes mosószerrel és víznyomással szépen lebomlanak, és apró részecskékként távoznak a lefolyón. Egyes gépek – például a Café CDT888 modell – még darálót is tartalmaznak az ételmaradékhoz.
Ha semmi szennyeződés nincs az edényeken, a tisztítószer aktív molekulái a poharakat vagy a mosogatógép műanyag részeit kezdik el „lebontani”. Ezért kell egy kis maradékot hagyni – de csak ésszel.
Okosan kell pakolni
Minden gép más, így a használati utasítás mindig a legjobb kiindulási pont. De általánosságban, az egyik szabály, hogy a legpiszkosabb felület nézzen lefelé, a szórókar felé. Sokszor látni felfelé fordított tálakat, vagy oldalra dőlő csészéket – ez gátolja a víz áramlását és a tisztítást.
A villák és kanalak nyéllel lefelé kerüljenek a gépbe, hogy a szórókar jobban elérje őket. A késeket éllel lefelé rakjuk, hogy elkerüljük a baleseteket.
Ami nem bírja a 50–60 °C-os hőmérsékletet, az inkább menjen kézi mosásra. A fa eldeformálódhat, és a szilánkok kárt tehetnek a gép szűrőjében, a fa eszközöket is mindig kézzel mossuk! Ne a sarkokba rakjuk a legpiszkosabb edényeket! A szórókar nehezebben éri el a gép széleit – különösen a felső rekeszben.
A megfelelő program a kulcs
Az automata vagy szenzoros mód a szennyezettség alapján szabályozza a mosási ciklust – és általában tisztább eredményt hoz, mint a normál vagy gyors mód.
A jó mosogatószer fontosabb, mint maga a gép.
A legtöbb por, kapszula és tabletta ma már tartalmaz enzimeket, de a folyékony mosogatószerek (gélek) gyakran nem – sőt, ha klórmentes fehérítő is van bennük, az hatástalanítja az enzimeket. Ezért ezeket érdemes kerülni.
Használjunk öblítőt is!
A mosogatógépek rendszerint úgy vannak kialakítva, hogy számolnak az öblítőszerrel, nélküle könnyebben foltosak maradnak az edények.
