Ezért ne kávézz reggel 8 és 9 óra között - egy kutatás szerint az egészséged bánhatja
Sokan egy csésze kávéval indítják a napot, akár reggeli előtt is. A kutatások azonban azt mutatják: reggel 8 és 9 óra között egészségtelen és szükségtelen a kávéfogyasztás, írja a Donna Magazin.de.
Ilyenkor idd a kávéd
A reggeli kávéfogyasztás sok esetben nem az élvezetről, hanem a felébredésről szól: egy mélyen átaludt éjszaka után a koffein serkenti az aktivitást. Kutatások szerint azonban a szervezet saját mechanizmusa is képes ugyanerre: reggel 8 és 9 között testünk természetes módon termeli a kortizolt, ami egy ébresztő és stresszkezelő hatású hormon. Ezért ebben az időszakban nem érdemes kávét fogyasztani, mivel enélkül is remekül felébredhetünk.

Emellett, ha 8 és 9 között rendszeresen kávét fogyasztunk, az egyenes út a koffeinfüggőséghez: ha a szervezetünk hozzászokik a koffeinhez, idővel egyre többet kell innunk belőle ugyanazon ébresztő hatás eléréséhez. Illetve, ha ilyenkor isszuk a kávét, az megzavarhatja a hormonháztartást, növeli a kortizolszintet, ami hosszú távon fokozott stresszérzetet, szorongást és kimerültséget okozhat. A koffein és a kortizol kombinációja nem ideális: érdemes megvárni, míg a kortizolszint természetes módon csökken, és csak utána fogyasztani kávét.
A legideálisabb időszak a délelőtti 9:30 és 11:30 közötti, illetve a délutáni 13:30 és 17 óra közötti időtartam.
Ekkor a kávé élénkítő hatása jobban érvényesül, és nem borítja fel a hormonháztartást.
Így készítsd el a kávéd, hogy egészséges legyen
Az sem mindegy, hogyan készíted el a kávét: a Harvard Egyetem kutatása szerint a filteres kávé a legegészségesebb választás. A filterkávé csökkenti a koleszterinszintet, gyulladáscsökkentő hatással rendelkezik, és segíthet megelőzni szív-, máj- és daganatos betegségeket. Azoknak, akik fájdalomcsillapítót szednek, különösen ajánlott a filterkávé, mivel fokozza annak hatását. Ezzel szemben a szűretlen kávéfajták – például a dugattyús kávéfőzővel készített kávé vagy a török kávé – emelhetik a koleszterinszintet,.
A kávé tehát nem ördögtől való ital, sőt, még egészséges is lehet, ha megfelelő időben és módon fogyasztjuk. Aki tehát egészségtudatosan szeretné élvezni a csésze kávéját, az kerülje a reggeli kortizoltermelő időszakot, és válasszon szűrt kávét.
