Szépség 2021. január 05.

5 dolog, amire nincs szükséged, hogy fitt legyél 2021-ben

Fatima Szépség 2021. január 05.
Takaríts meg egy kis pénzt és kerüld el a döntéssel járó feszültséget - és persze hagyd el a tipikus újévi vásárlásokat. Mutatjuk, mit tegyél és mit ne ahhoz, hogy formába kerülj.

A legtöbben azt az újévi fogadalmat teszik, hogy jobban odafigyelnek a testükre, formába hozzák magukat és a többi. Ez sokszor azzal jár, hogy a fogadalmat tevők bemennek az első boltba – vagy végignézik az internetet -, majd az összes eléjük kerülő felszerelést megveszik, szóval sok pénzt költenek étrend-tervekre, vitaminokra és étrend-kiegészítőkre, fitneszeszközökre, edzőruhákra és minden másra, amiről úgy gondolják, hogy hasznát vehetik. Aztán vagy használja, vagy nem… Ha magadra ismertél, akkor idén spórolj meg egy kis pénzt azzal, hogy elhagyod ezt a hat dolgot, amire 2021-ben nincs szükséged ahhoz, hogy fitt vagy egészséges legyél.

Nem kell drága étrend-kiegészítő

Ne a zsírégetőktől, az izomépítőktől vagy bármely más kiegészítőktől várjuk a fogyást, ez ugyanis nem gyorsabb módja a sikernek  – ellenben a pénztárca kiürítésének igen egyszerű módja. Ha még csak az edzés kezdetén vagy, nem kell sok tízezer forintot költened ezekre a tablettákra és porokra. Mindössze annyit kell tenned, hogy odafigyelve olyan ételeket fogyasztasz (gyümölcsök, zöldségek, teljes kiőrlésű gabonafélék, fehérje és egészséges zsírok) és annyit, amennyire a szervezetednek szüksége van – írja a CNet.

A fittséghez nincs szükség csúcstechnológiára vagy edzőteremre

Egyáltalán nem kell a legszuperebb, mindenféle extrém készülékkel felszerelt edzőtermet hajkurászni a fogyáshoz, mozgáshoz – persze, ha valakinek ez az álma, vágya, akkor csak tessék. Bőven megfelel egy egyszerű terem, akár az otthoni körülmények is. A saját edzőtermedbe sem kell drága gépeket venni, ha nem engedheted meg magadnak. Ugyanolyan jó edzést lehet végezni a padlón, egy olcsó szőnyegen a saját testeddel, még a kiegészítőket is lehet helyettesíteni praktikus megoldásokkal – például súlyzó helyett ásványvizes palack. Keressük a költségkímélő és egyszerű megoldásokat, nézzünk körül otthon – nem lesz nehéz találni. Ezzel megspóroljuk a bérlet és az eszközök árát.

Divatos segédeszköz sem kell

Arról már esett szó, hogy edzéshez szükséges eszközöket praktikus megoldásokkal lehet helyettesíteni, arról azonban még nem, hogy a szervezet lenyújtásához, pihentetéséhez sem kellenek a legprofibb kacatok. Egy séta, nyújtás, egyszerű masszázshenger, jóga is bőven jó a fájó izmok megnyugtatásához, nem fontosak a spéci, drága eszközök. Ami a regenerálódást illeti, ne vessük meg a masszázst, a jó alvás és táplálkozás erejét sem.

Fotó: Getty Images

Felesleges a legújabb sportruházat

Egy jó kis edzőruha motiváló tud lenni, azonban ne ez határozza meg, hogy edzünk-e vagy sem. A test ugyanúgy működik egy régi pólóban, szakadt melegítőben, mint egy új, fényes edzőcuccban. Lehet érvelni a ruhák nedvszívó képességével és hasonlókkal, azonban ez mind csak mellékes: az izmokat nem érdekli, mit viselsz, csak az, hogy mozogsz. Amire érdemes fordítani, az egy jó sportcipő, ha a mozgásforma megkívánja – ezt azonban ne a divat, hanem a saját egészséged kedvéért vedd meg.

Nem kell kulacs, ami megmondja, mennyit kell inni

Azt azért szögezzük le: hasznos egy ilyen kulacs, és igenis figyelni kell, mennyit vizet fogyasztasz. A hidratálás vitathatatlanul fontos tényező, de nem dől össze a világ, ha nem okoskulacs tartja számon, mennyit iszol. Szűrt vizes palackra sincs égető szükség – hacsak nem aggódsz a környék vízminősége miatt. Egy sima, újrafelhasználható kulacs elegendő és olcsóbb is.

Mi kell ahhoz, hogy egészséges és fitt legyél?

Eddig megnéztük, mi nem létszükséglet az egészségesebb, fittebb élethez. Most rágjuk át, mit kell szem előtt tartani a jobb kondiért.

  • 30–60 perc testmozgás heti 3-5 alkalommal
  • napi 7-9 óra pihentető alvás
  • egészséges ételek és harapnivalók
  • megfelelő vízbevitel

Keresés az oldalon