Világ 2020. január 21.

Olcsó vonatjegyekkel védik a Földet

Balázs Világ 2020. január 21.
A félig állami tulajdonban lévő Deutsche Bahn 10 százalékkal tervezi csökkenteni az 50 kilométernél hosszabb utakra szóló vasúti jegyek árát, amit a vonatjegyekre kivetett ÁFA megvágásával tud végrehajtani. Mindezt a környezettudatosság jegyében. A rövid távon utazók viszont megérzik a globális felmelegedés ellen tett lépést.

A német állam a maga módján kíván fellépni a globális felmelegedés ellen. A legnagyobb német vasúttársaság, a Deutsche Bahn, mely részben állami tulajdonú, részben magánkézben van, tíz százalékkal tervezi csökkenteni az 50 kilométernél hosszabb utakra szóló jegyek árát.

A vonatok működtetéséhez elektromos energiára van szükség, amelynek előállítása jóval kisebb kárt okoz a természetben, mint amikor a repülők elfüstölik a kerozint.

A vasútcég a hosszabb utakra szóló jegyek mellett a különleges ajánlatok és kiegészítő szolgáltatások árait is letöri, például ha az ember kerékpárral utazik, ugyancsak kevesebbet fizet a jövőben. A Guardian arról ír, hogy a folyamat pontosan szembemegy az Angliában tapasztaltakkal, ahol január 2.-tól közel 3 százalékkal megemelték a vonatjegyek árát.

Vonat
A berlini pályaudvar (Forrás: iStock)

A Deutsche Bahn azért tudja csökkenteni a jegyárakat, mert a rájuk vonatkozó általános forgalmi adót a német kormány 19-ről 7 százalékra módosította. A társaság abban reménykedik, hogy a változtatás mintegy 5 millióval toldja majd meg az éves utasforgalmat.

Az állami környezettudatosságnak azért elszenvedői is vannak. Berlin, Bréma, Hamburg Brandenburg és a Rajna-vidék vonzáskörzetében a rövidebb távon vonatkozóknak 2,5-3,3 százalékkal kell majd többet fizetnie. A busz-, villamos- és metrójegyek is ugyanilyen mértékben nőnek majd az említett vidékeken, amit az állam a növekvő fizetéseknek, és a dráguló dízelolajnak illetve elektromos energiának tud be.

(Via)

Keresés az oldalon