Világ 2019. november 04.

A világ tíz legszebb vasútvonala

Startlap Utazás Világ 2019. november 04.
Ha utazásunk során egy csodás tájban a legnagyobb nyugalomban szeretnénk gyönyörködni, akkor nincs is nagyobb élmény a vonatutaknál. Most a legváltozatosabbakat hoztuk el, legyen az mindennapi járat vagy akár luxusvonatozás.

Hidak és alagutak végtelenje bűvöl el – Bernina Express, Svájc-Olaszország

Fotó: iStock

Ha valahol, hát itt azonnal szerelmes vesz a vonatozásba még az is, aki egyébként ódzkodik tőle. Svájc egyik legszebb részén zakatolva a vidék minden évszakban magával ragadja az utazót.

Ha ez nem lenne elég, akkor 55 alagút és 196 híd gondoskodik arról, hogy senki ne unatkozzon a 156 kilométeres úton.

Európa egyik legmagasabban fekvő útvonala a svájci Churból indulva az olaszországi Tiranóig vezet úgy, hogy mintegy 600 méternél van a kezdő beszállás, és 2250 méteres szinten van a legmonumentálisabb pontja.

Mintha a filmvászonról lépne le – West Highland Line, Skócia

Fotó: iStock

A West Highland Lane Harry Potter-rajongóknak kötelező, mert az útvonalon feltűnik az ikonikus Glenfinnan viadukt is, amit a filmből is jól ismerhetünk.

Mellette persze Skócia páratlan természeti kincsei és hegyei kísérik az utazókat, akik 33 állomáson keresztül gyönyörködhetnek a táj szépségében 264 kilométeren keresztül.  Mindez persze letudható lenne 5 és fél óra alatt, de több napos jegy vásárlására is lehetőséget biztosítanak, így akár megszakításokkal is vissza lehet szállni, ha kedvünk lenne valahol elidőzni.

Kanadában kihagyhatatlan – Rocky Mountaineer

Az észak-amerikai ország legnyugatibb tartományának óriási erdőségein keresztül vezet a páratlan út.Hogy minél élvezetesebbé tegyék az utazást, a vasúttársaság olyan panorámakocsikat állított forgalomba, amitől az amúgy is gyönyörű vidék teljes ámulatba ejt mindenkit, aki valaha is csak pillantást vetett rá.

 

Nem hétköznapi járatról van szó, hanem kifejezetten luxus útról, aminek bizony elkérik az árát. A járművek felszereltsége, felépítése, a kiszolgálás, valamint az igénybe vett utak hossza miatt ezek között ráadásul komoly különbségek lehetnek. Ami viszont biztos: hasonló élményt ilyen csodás hegyvonulatok között kevés helyen élhet át az utazó széles e világon.

Száguldás Ausztrália legforróbb sivatagán át – The Ghan

Fotó: iStock

A távoli kontinenst szinte tökéletesen a közepén szeli ketté észak-dél irányban a legendás, közel 3000 kilométeres vasútvonal, mely két kiemelt osztályt és több jegykategóriát kínál a minden igényt kielégítő luxusig.

Sőt, még arra is lehetőség van, hogy az utas a járművét elhelyezze a szerelvényhez kapcsolt autószállító vagonban.

 

Darwinból indulva Adelaide a végcél, az úton pedig valamivel több, mint egy tucat állomás van csak, melyet a The Ghan 54 óra alatt teljesít.

A szerelvények átlagos hossza a végeláthatatlan vasúti kocsik sorával 774 (!) méter, és rendszerint két, 3000 kilowattos mozdony húzza őket.

Hegyek között, völgyek között zakatol a vonat – Coast Starlight, USA

Fotó: AmTrak

Úgy tartják, az Egyesült Államokok legszebb tájait vasúton érdemes felfedezni – erre talán a legjobb példa a Seattle-ből induló és Los Angelesbe érkező Coast Starlight vonal, mely Washington, Oregon és Kalifornia államokon halad át, pazar hegyeken és völgyeken keresztül.

 

Mindezt persze a Csendes óceán kéksége már a végletekig képes fokozni, hiszen közvetlenül mellette száguld a vonal, melyen akár panorámás kocsikból is élvezhetjük a hullámok látványát. A teljes út 35 órát vesz igénybe és 30 megállót érint.

Két kontinensen ível át – Transzszibériai vasút, Oroszország

Fotó: iStock

 

A világ egyik legismertebb vasútvonala, ami jóval több, mint 100 éve üzemel és két földrészt is összeköt. Moszkvából indul és szintén az Oroszországhoz tartozó, de már a Távol-Keleten található Vlagyivosztokban ér véget (de többféle változata is létezik). Az út kisebbik hányada tartozik Európához, míg jelentős része Ázsiában található. 

Kelet-nyugati irányban nagyjából 7000 km-es, míg észak-déli irányba 3500 km-es távolságot tesz meg, 8 időzónát keresztezve.

Ha a te bakancslistádra is felkerült már, akkor csak ajánlani tudjuk ezt a cikket, mely részletes segítséget nyújt az utazáshoz.

A világon a leglassúbb – Glacier, Svájc

A Glacier Express Zermatt és St. Moritz között zakatol, de nyáron egészen Davosig fut. A 291 kilométeres útja során 291 hídon (nem elírás) és 91 alagúton halad át.

 

Időként nagyon lassan teszi, de a hegyek és a természet látványa mindenért kárpótolja az utazót. A szerelvények itt is panorámásak, de nem is lehet ez másként ilyen mesebeli vidék esetében, mint a svájci Alpok.

Az inkák földjén –  Belmond Hiram Bingham, Peru 

A kifejezetten turistáknak létrehozott fényűző vonat az 1920-as évek stílusában lett megtervezve az utolsó csavarig.

Nevét arról a Hiram Binghamról kapta, aki bár nem első felfedezője volt a Machu Picchu-nak, az egykori inka birodalom romvárosának, viszont neki volt köszönhető annak szakszerű feltárása.

 

A luxusvonat Cuscoból indul, 3 óra 50 perc az alatt teszi meg az utat, de nem egészen a szent helyig viszi az turistákat, mivel a végcélt félórás buszozással vagy másfél órás gyaloglással lehet csak megközelíteni (érdemes utóbbit választani, mert a vidék alapjáraton is bámulatos).

Agatha Christie tette halhatatlanná – Orient Expressz

Fotó: iStock

1883-ban indult először útjára a Párizs – Konstantinápoly (Isztambul) szakaszon a kor szinte minden kényelmével ellátott luxusvonata, amelynek célja Európa nyugati és keleti szegletét összekötni a lehető legnagyobb utazási élményt nyújtva.

 

Az expressz már a legelső pillanattól kezdve megállt Magyarországon, bár az útvonal, az üzemeltetők, valamint működésének többszöri módosításával, illetve a történelmi helyzetnek megfelelően kisebb-nagyobb megszakításokkal előfordult, hogy nem érintette a fővárost.

Az utódnak tekinthető, egyébként nem túl sűrűn induló járat  jelenleg Venice-Simplon Orient Express néven fut, és természetesen Budapest az egyik fő állomása, olyannyira, hogy a 2020-ban forgalomba álló egyik új luxuskocsiját a magyar fővárosról nevezte el az üzemeltető.

A gazdagok körében mindig is népszerű eredeti vonalat Agatha Christie örökbecsű krimije, a Gyilkosság az Orient expresszen tette halhatatlanná, amelyben természetesen a főszereplő Poirot és mások mellett felbukkan egy magyar is, nevezetesen Andrényi gróf, aki német származású feleségével utazott.

Misztikus utazás – Palace on Wheels, India

Fotó: Palace on Wheels

Egyike a legdrágább luxusutaknak, melyeket acélkerekeken valaha is megtettek. A hét éjszakát is magába foglaló eszméletlen kaland során ámulatban ejti az utazót a pazar kényelem, ahogyan India csodálatos világa is.

A 14 hálókocsi minden egyes darabja más és más dizájnt kapott, melyek az egykori dúsgazdag maharadzsák világát idézik fel.

A Palace on Wheels Delhiből indul és ide is érkezik vissza, miközben megáll olyan településeken is, mint Agra, ahol minden idők legmonumentálisabb síremléke, a Tádzs Mahal található.

Fotó: iStock

De útba ejti Dzsaipurt, a rózsaszín várost,  ahogyan Chittorgarh sziklafennsíkon elterülő erődjét is.

Keresés az oldalon