Belföld 2020. október 21.

Világító útburkolat épül a Duna-menti kerékpárúton

Startlap Utazás Belföld 2020. október 21.
Világító útburkolat épül a Duna-menti kerékpárúton, először Esztergomnál.

Mosóczi László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) közlekedéspolitikáért felelős államtitkára szerdán az M1 aktuális csatornán közölte, hogy ez egy újdonság lesz a magyar közutakon, ugyanis elsőként az Eurovelo6 nemzetközi kerékpárút hazai Komárom-Esztergom megyei két kilométermárom-Esztergom megyees szakaszán épül tesztút.

MTI/Magyar Közút Nonprofit Zrt

Hat különböző helyszín telepítik azt az anyagot, amely nappal képes magába szívni és tárolni a napfény által gerjesztett fényenergiát, majd azt éjszaka visszasugározni. Az útréteg negyedik, azaz kopórétegébe keverik a gyantába ágyazott szilikátszemcséket, és különböző sűrűséggel terítik szét, hengerelik az útfelületbe annak érdekében, hogy tesztelni lehessen, mekkora az a fényerő, amely kellemes, nem bántja a szemet.

MTI/Magyar Közút Nonprofit Zrt

Ez a környezetkímélő megoldás hozzájárul a kerékpározók balesetmentes éjszakai közlekedéséhez – tette hozzá.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. által közzétett képen az épülő világító útburkolat építéséhez használt, gyantába ágyazott szilikátszemcsék láthatóak 2020. október 19-én (MTI/Magyar Közút Nonprofit Zrt.)

Kitért arra is, hogy az új technológia telepítése csak minimálisan, 4-5 százalékkal emeli a kerékpárút létesítésének költségeit.

(MTI)

Keresés az oldalon