Romantikus kirándulástippek Magyarországon, nem csak Valentin-napra

Startlap Utazás
Mesébe illő hazai helyszíneket mutatunk, ahova érdemes ellátogatni, vagy megtervezni egy kirándulást - legyen szó akár a kettesben töltött, romantikus Valentin-napról, akár egy hétvégi kikapcsolódásról.

Valentin-napkor sokan talán begubóznak a négy fal között, szerelmes filmeket néznek, főznek és nassolnak, míg mások talán elhagynák az otthon melegét és párjukkal útra kelnének egy kis sétára, túrára. Nekik azt javasoljuk, öltözzenek fel jól, hiszen az időjárás nem a barátunk mostanában, viszont megéri rétegesen felöltözni és elindulni, ugyanis csodás élményben lehet részük. Adunk pár tippet, merre érdemes menni, persze nem csak a szerelmesek napján.

1. Szerelemlakat-túra

A szerelmesek lakatjai több településen előforduló látványosságnak számítanak, a párok egy kerítésre akasztanak fel összetartozásuk jeléül egy olyan lakatot, melybe belevésték vagy belegravírozták nevüket, kezdőbetűket, dátumot. Miután a gravírozott díszt feltették, eldobják a kulcsot, ezzel fejezik ki, hogy soha többé nem kívánják levenni, szerelmük örök, mindvégig összetartoznak. Európában a kétezres évek elején, Magyarországon először Pécs belvárosában jelentek meg a lakatok két egymáshoz közeli vaskerítésen.

Illusztráció: Getty Images

Ezt több is követte, immár a miskolci Szinva terasz kis hídján, Egerben, Szekszárdon, Nyíregyházán, Győrben, Békéscsabán, Vácon, Székesfehérváron, Tatán, Szombathelyen, Veszprémben, Kaposvár belvárosában, a budapesti Erzsébet téren, Zentán a Tisza-parton álló Révész-szobor melletti korláton, és újabban a szolnoki Tiszavirág hídon is megjelentek. A bajai látványosság sem utolsó: ott a Türr István-kilátón romantikázva, gyönyörű kilátás és a természet ölelésében lehet felhelyezni a lakatot. A programot be lehet építeni városnéző túrák egyik pontjaként, de egy kis délutáni, esti levezetés gyanánt is tökéletes.

2. Legromantikusabb városaink

Néhány éve négy magyar település is felkerült a CNN Közép-Európa legromantikusabb városainak listájára, így aki városnéző túrát szeretne, de nincs ötlete, hol, az kap egy kis segítséget. Egyik közülük a népszerű üdülőhely, Balatonfüred – most épp nem a fürdőzésnek van itt az ideje, ellenben nagyszerű sétát lehet tenni a városban, vagy a Koloska-völgyben, útba ejtve a magányosan álló fehér sziklatömböt, amit a nép Barátlakásnak nevez, de a Kéki-, Siske- és a Noszlopy-völgy is tartogat meglepetéseket.

 

 

 

 

 

 

 

Visszatérve a listára, Eger és Tokaj is felkerült rá – a lenyűgöző látnivalókon túl mindkét város a boráról híres, szerencsére erről még a járványhelyzetben sem kell lemondani. Több pincészet is nyitva van, ahol be lehet vásárolni a finom és minőségi nedűkből. A CNN Magyarország legromantikusabb településének Szentendrét nevezte meg, ami a Dunakanyar kapujában, a Visegrádi-hegység és a Szentendrei-Duna találkozásánál, a Szentendrei-szigettel szemben, gyönyörű természeti környezetben található. A belvárosi macskaköves utcácskák, a színes házak hangulata első perctől magával ragadja az embert, de nem szabad kihagyni Dunakorzót, Templomdombot és a Szamárhegyet sem – pár perces séta, egy kis lépcsőzés, de a látványért nagyon megéri.

3. Megunhatatlan vízesések

A vízesések látványában van valami végtelenül romantikus, éppen ezért három (lentebb plusz egy) lehetőséget is mutatunk. Az egyik Magyarország legmagasabbjaként számon tartott, a Szinva patak által táplált, 20 méter magas Lillafüredi-vízesés – aki arrafelé túrázna kedvesével, mindenképpen ajánlott felvennie a listára a környékbéli barlangokat és sziklákat, a Hámori-tavat és bejárni a Lillafüredi tanösvényt. Másik nagy kedvenc a Jegenye-völgyi vízesés, ami a maga 5 méteres magasságával a Budai-hegység legnagyobb vízesése – nem mellesleg elsőrendű túrázóhely Budapest környékén.

 

 

 

 

 

 

 

A fővárostól csupán kétórányi autóútra található a természet másik csodája, a sokat emlegetett Szalajka-völgyi Fátyol-vízesés. A Szalajka-patakot karsztforrások táplálják, melyek vizéből, ahogy az a felszínre jut, az oldott széndioxid egy része elillan a levegőbe, az így túltelített vízből kicsapódik a kalcium-karbonát. A víz egy ilyen, mintegy 17 méter hosszú mésztufagát 18 teraszán zúdul le, ezzel elképesztő látványt nyújtva. Sajnálatos módon a járványhelyzet miatt a kisvasút nem jár, viszont gyalogosan is be lehet járni a völgyet, ellátogatni az Istállós-kői barlanghoz és a történelmi jelentőségű Kárpátok Őréhez.

4. Libegővel a Zemplénbe

A Magas-hegyet a Szár-heggyel összekötő, zárt kabinos kötélpálya 1036 méter hosszan visz fel 152 méterrel magasabb szintre. A Dongó névre hallgató libegő Valentin-napon is várja a kirándulni vágyókat és időjárás függvényében azokat is, akik nem csak egy romantikus sétát tennének a hegyekben, hanem lecsúsznának az itt található három sípálya egyikén.

Átcsúszó pálya és kabinos felvonó a Zemplén Kalandparkban
Kabinok a Dongó névre keresztelt zártkabinos kötélpályán. Fotó: MTI/Vajda János

A Magas-hegy csúcsán található kilátóból nem csak a közeli hegyeket, hanem Sátoraljaújhely épületeit, Hegyalját, és a Bodrogközt is belátni. Szintén kihagyhatatlan program a nemrég átadott lombkorona sétány, ami a kilátóból nyúlik ki a lombkoronák fölé.

Innen érdemes elsétálni a mesebeli Ungvári Pincékhez, amit még az 1200-as években kezdtek felépíteni a pálos rendi szerzetesek. Nem csoda, hogy ezt a különleges, 3,5 hektáros helyszínt az UNESCO Világörökségi helyszínévé nyilvánították.

Hasonlóan magával ragadó a Zsólyomkai pincesor a hegyoldalba vájt pincékkel és borházakkal, ami a Magas-hegy és a Szárhegy közötti völgyben a Zsólyomka-patak két oldalán húzódik végig. Ide érdemes október végén is visszalátogatni, mert akkor tartják a Zólyomkai Nyitott Pincék napját, amikor finom tokaji borok és színes programok várják az érdeklődőket.

5. Balatoni kilátók

Ha nem szeretnél egy hatalmas kirándulásra menni, mégis egy tartalmas és emlékezetes szabadtéri programot szerveznél, akkor a Balaton körül található kilátók azok, amivel biztosan lenyűgözheted a szerelmed. Akár az északi, akár a déli partra mentek, lélegzetelállító panoráma tárul elétek.

Badacsonytomaj felett találjuk a Kisfaludy-kilátót, ami a Badacsony legmagasabb pontjánál, az 438 méteres csúcson található. A 18 méter magas építményből 360 fokban lehet megnézni a környék természeti csodáit és természetesen a magyar tengert.

A kirándulásunkat még romantikusabbá tehetjük, ha a kilátótól lefelé sétálva betérünk valamelyik pincészethez, melynek panorámateraszán gyertyafény mellett koccinthatunk a kedvenc borunkkal.

A déli partszakasz legismertebb magaslati pontja a Balatonboglár közepén kiemelkedő Gömbkilátó. A 15 méter átmérőjű, 240 háromszöglemez alkotta építmény 165 méter magasan található és méltán lett a város egyik leghíresebb nevezetessége. Szép és tiszta idő esetén szinte az egész Balatont belátni. Érdemes megvárni a naplementét, vagy a sötétben megnézhetjük a tó körüli települések fényeit is.

A balatonboglári Xantus János Gömbkilátó
A balatonboglári Xantus János Gömbkilátó. Fotó: MTI/Varga György

 A legnépszerűbb kilátópont azonban mégis a Tihanyi panorámaterasz, amit a Bencés Apátság épülete előtt találunk. A Pisky sétány bejárása után itt is számtalan vendéglátóhely közül választhatunk. A Valentin-nap alkalmából nyilván sokan vannak, akik egy ilyen különleges helyre vinnék szerelmüket, ezért figyelj arra, hogy időben foglalj asztalt.

 Jó idő esetén érdemes rászánni magunkat, hogy elsétáljunk egészen az Őrtorony-kilátóig, ahonnan egy egészen más szemszögből ismerhetjük meg az egyébként is bámulatos Tihanyi-félszigetet.

6. Romantikus tóparti séták Tatán

Magyarország tele van szebbnél-szebb tavakkal, ahol érdemes egy kirándulást tenni. Kitűnő választás lehet például Tata, amit gyakran neveznek a vizek városának is. Ez pedig nem véletlen, hiszen a városban nemcsak a népszerű Öreg-tó található, hanem még négy másik tavat is felfedezhetünk.

A Tatai vár az Öreg-tó partján található vízi vár.
A Tatai vár az Öreg-tó partján található vízi vár. Fotó: MTVA/Bizományosi: Faludi Imre

Az Öreg-tó partján sétálva nem csak a Tatai várat, hanem a vízimalmot és az Ördög-sziklát is megnézhetjük. A parton ráadásul kiváló éttermeket és cukrászdákat is találhatunk, miközben megfigyelhetjük a tóban telelő vadludakat. Innen nem messze van az Eszterházy-kastély, ahol állandó és időszakos kiállításokat nézhetünk meg vagy ihatunk egy kávét az elegáns kávézójában.

Talán ennél is romantikusabb helyszín a Cseke-tó, ami mindössze egy kilométerrel odébb helyezkedik el az Öreg-tóhoz képest. A kis tavat kevesebb, mint egy óra alatt körbejárhatjuk a parti szomorúfüzek és platánfák alatt, de érdemes a tavon elterülő két kis szigetre is benézni. Ha úgy döntünk, megnézzük a Cseke-tavat, akkor mindenképp gyalog sétáljunk ki a belvárosból, mert útközben találjuk Magyarország első  angolkertjét, amit még a 18. században készítettek. Szintén a tó felé vezető úton találhatóak a romantikus műromok, amiket 1801-ben alakítottak ki Charles Moreau francia építész tervei alapján. 

Igaz, nem tó partján található, de Tatán a Fényes-patak partján található a Fényes tanösvény, ami egy negyvenhárom állomással rendelkező, 1,5 kilométer hosszú ökoturisztikai útvonal. A láp felett kialakított útvonalnak egészen egyedi hangulata van és biztos, hogy ha ezen végig sétálunk, az még felejthetetlenebbé teszi a vizek városában tett látogatásunkat.

+ 1: Túra a magyarországi Svájcban

A zömmel német (sváb) nemzetiségű lakosai miatt „magyar Svájcként” is emlegetett Óbánya a Kelet-Mecsek Tájvédelmi Körzet egyik szűk völgykatlanában fekszik. A zsákutcás falu egyetlen utcájának házai között gyorsfolyású hegyi patak, az Öreg-patak fut végig, területén jelzett turistautak kereszteződnek, hiszen régóta kedvelt üdülő és kirándulóhely.

Illusztráció: Getty Images

Különösen szépek a Steinmalomtól Kisújbányáig húzódó Óbányai-völgy kis vízesései, melyeket a különböző keménységű kőzetekben a patak eróziós hatása alakított ki. A völgyben található Csepegő-szikla, a Tündérlépcső és a Ferde-vízesés lenyűgöző, de érdemes felmászni a Mecsek vonulataira gyönyörű kilátást nyújtó Cigány-hegyi kilátóra is. A Mecsek legromantikusabb túrahelyszíneként is emlegetik, így szerelmeseknek különösen ajánljuk!