Fizetőssé válhat egy szabadstrand a Balatonnál, és áremelésekre is számítani lehet

Pitz Dániel
A balatoni önkormányzatok már most megkezdték a felkészülést a nyári szezonra és hamarosan dönthetnek arról, melyik strandokon emelnek árakat. Az is eldőlhet, hogy ingyenes marad-e a siófoki szabadstrand.

Balatonalmádiban hamarosan döntés születhet a belépőjegyárak emeléséről, mert az önkormányzat költségei is jelentősen megemelkedtek. De nem ez az egyetlen hely, ahol mélyebben a zsebünkbe kell majd nyúlni – írja a Portfolio.

Vízibicikliket készítik elő a nyári szezonra a siófoki strandon
Fotó: MTI/Bruzák Noémi

Búcsút inthetünk a siófoki szabadstrandnak?

Hamarosan dönteni fog Siófok képviselő-testülete arról, hogy fizetőssé teszik-e az Újhelyi strand 210 méteres partszakaszát.  A jó hír az, ha így is döntenek, akkor nem idén, hanem csak jövő nyártól kell majd fizetni a belépésért.

A fizetőssé tétel azért merült fel, mert a 18 600 négyzetméteres strandon cserélni kell a térburkolatot, fel kell újítani a kerítést, de még a kiszolgáló-épületek állapotán is javítani kell. Erre viszont idén semmilyen pályázati forrás sem lesz, így az önkormányzatnak ki kell gazdálkodnia ezeket a fejlesztési költségeket.

A döntés között szerepel, hogy meghagyják az ingyenes szabadstrandot, valamint az is, hogy a helyiek kedvezményes belépési lehetősége mellett fizetőssé teszik 2024-től.

Balatonalmádiban drágul a strandbelépő ára

Az önkormányzat költségei jelentősen megemelkedtek a minimálbér, a garantált bérminimum, valamint a közüzemi díjak növekedésével. A mostani javaslat szerint nem csak bizonyos bérlettípusok szűnnének meg, de az eddigi 6 éves kor helyett már csak 3 éves korig lesz ingyenes a belépés.

A Budatava, Wesselényi/Káptalanfüredi strandokon felnőtt belépő jegyára 46 vagy 33 százalékkal drágább lesz. Ha a képviselő-testület elfogadja a mostani előterjesztést, akkor a családi jegy ára 20 százalékkal fog emelkedni.

A diákcsoportoknak az eddigi 700 helyett 1000 forintot kell kifizetniük fejenként. De a délutáni 900 forintos jegyár is 1200 forintra nő.

Az önkormányzat a belépők áremelésével 77,4 millió forint többletbevételre számít.