Reptéri irodából csodálta a gépeket Ági, aztán megvalósította az álmait: 51 országban járt már

Turi Dániel
Egyetlen New York-i utazás változtatta meg Szilágyi Ági életét, aki az évek során gyakorlatilag beutazta a világot, ráadásul úgy, hogy anyagilag sem kellett áldozatokat hoznia. Az Utazás a köbön című blog szerzője mesélt lapunknak élményeiről, és hasznos tippeket is megosztott.

Ötvenegy ország, kétszáznál több repülőút, több mint háromszázezer megtett kilométer és megszámlálhatatlan felejthetetlen és álomszerű élmény – ez Szilágyi Ági mérlege, aki 2014-ben szeretett bele végérvényesen az utazásba. Az évek során ez az élete egyik legfontosabb részévé vált: ha csak teheti, elutazik valahova, miközben utazási tanácsokat is ad azoknak, akik hozzá fordulnak segítségért.

De vajon hogyan lett a fiatal erdélyi lányból igazi kozmopolita, hol érzi magát igazán otthon és mi álmai úti célja?

Ági Jordániában
Fotó: utazasakobon.hu

Az utazó bloggerek népszerűsége hosszú évek óta folyamatosan és megállíthatatlanul nő, aminek több oka is lehet. Egyrészt utazni, világot látni gyakorlatilag mindenki szeret és mások személyes élményei és tapasztalata sok esetben jóval hitelesebb forrásnak számítanak, mint mondjuk egy utazási iroda személytelen, különböző ajánlatokkal tűzdelt leírása. Az Utazás a köbön szerzőjének, Szilágyi Áginak Facebookon közel hétezer, Instagramon tizenháromezer, TikTokon pedig hatvanhatezer követője van. Amikor Ági 2014-ben elkezdett utazgatni, még ő maga sem gondolta volna, hogy az utazás a mindennapjainak az egyik legfontosabb része lesz, de ma már el sem tudná képzelni máshogy az életét.

Reptereken aludt, hátizsákkal utazott, hogy spóroljon

Ági először egy New York-i út során szállt repülőre, ami örökre megváltoztatta az életét.

– Hét évvel ezelőtt, 2016-ban költöztem Erdélyből Magyarországra. Az első utam New Yorkba vezetett, ahová édesanyámmal mentünk, hogy meglátogassuk a testvérét. Ez szerelem volt első látásra. Nyilván, hiszen a filmekből, a tévéből Amerika egyet jelent New Yorkkal és ez nekem egy gyerekkori álmom volt – az első olyan, ami valóra is vált és amit rengeteg hasonló követett – kezdte mesélni lapunknak Ági, honnan indult nála ez a szenvedélyes és különös vonzalom az utazás iránt.

 

– Amikor Budapestre költöztem, a reptéren kezdtem el dolgozni egy irodában. Minden nap csodálva néztem a repülőket, ahogy jönnek-mennek és persze, sokszor álmodoztam arról, hogy én is ott ülök valamelyiken. Aztán elkezdtem én is utazni, de persze az anyagiak miatt bizonyos szempontból meg volt kötve a kezem: mondhatni, hogy rá voltam kényszerítve arra, hogy a lehető legolcsóbb, legjobb ajánlatokat keressem, hogy minél kevésbé terheljem meg a pénztárcámat.

Volt, hogy tízágyas szobákban, még extrémebb esetben reptéren aludtam, csak azért, hogy tudjak spórolni.

A poggyászokon például rengeteget tudtam spórolni, van, hogy negyven-ötvenezer forinttal is olcsóbb lehet az utazás, ha egyetlen hátizsákkal indul neki az ember. És gyakran bebizonyosodik, hogy ez elég is. Végső soron ma is hasonlóan tervezem az utakat, csak már nyilván nagyobb a szabadságom, már ami az anyagiakat illeti. Persze így is folyamatosan nézem a repülőjegyeket, hogy a lehető legolcsóbbat sikerüljön kifognom, és a legjobb ajánlatokat természetesen meg is osztom a követőimmel.

Thaiföld, ami mindent megváltoztatott

Áginak akkor nyílt ki igazán a világ, amikor elkezdett teljes munkaidőben dolgozni és így valamennyivel több pénzt is rá tudott szánni az utazásra.

– Öt évvel ezelőtt, 2018-ban jutottam el először Thaiföldre és azt hiszem, hogy akkor és ott fordult át bennem valami. Az ottani árak, illetve

az egész utazás költségei láttán tudatosult bennem végérvényesen, hogy mennyire olcsón meg lehet oldani azt, hogy akár egy ilyen egzotikus országba is eljussak.

És itt fontosnak tartom hangsúlyozni azt, hogy nyilván nem fillérekről van szó, de az ár annak fényében, hogy egy másik kontinenst ismerek meg, nem volt magas – mesélte Ági, aki a főállása mellett az évek során profi utazó lett. 

Ao Nag tengerpartja hajóval, sziklákkal
Ao Nag tengerpartja hajóval, sziklákkal

Reptéri irodából csodálta a gépeket Ági, aztán megvalósította az álmait: 51 országban járt már

Ao Nag tengerpartja hajóval, sziklákkal
Ao Nag tengerpartja sziklákkal
Ági az Ao Nag tengerpartján
Ao Nag tengerpartja
Fotó megosztása:

– Nemrégiben munkahelyet váltottam és elképesztően szerencsésnek tartom magam, mert jelenleg home office-ban dolgozom és flexibilis a munkaidőm, így valamennyivel egyszerűbb megterveznem az utazásokat. Ha arról lenne szó, akár külföldről is tudnék dolgozni, de őszintén megmondom: ha utazásról van szó, akkor az adott ország megismerése, az élmények megélése a legfontosabb.

A nagy szerelem: Dél-Kelet Ázsia

A több mint ötven országban tett látogatás után Áginak természetesen mára megváltoztak az utazási szokásai.

– Ma már inkább a különleges, nem mindennapi helyeket részesítem előnyben. Az elején valóban az volt a lényeg, hogy mehessek és az kevésbé számított, hogy hova. Most pedig már inkább az a legfontosabb, hogy olyan országba, tájra jussak el, ahová valóban vágyom. A sok-sok utazás közül Bali például egy olyan hely és emlék, amit bármikor újra meglátogatnék és újraélnék. Sajnos azonban ma már nem lehet olyan jó áron repülőjegyhez jutni, mint pár évvel ezelőtt.

 

Mindenhol drágultak a jegyek, de egyes ázsiai országokra ez különösen igaz. Ennek ellenére remélem, idén eljutok Vietnámba.

 

Ez egy régi álom, ráadásul idén férjhez is megyek és ez az utazás megkoronázná az egészet. Bár volt már jegyem az országba 2020-ban, de egyéb okok miatt nem tudtam elutazni. Ennek ellenére azt biztosan kijelenthetem, hogy a sok földrész és ország közül valamiért Dél-Kelet Ázsia került leginkább közel a szívemhez  – mondta Ági, aki ma már másoknak is segít azzal, hogy a közösségi oldalain és személyesen is utazási tanácsokat ad. – Amikor elkezdtem a blogolást, még nem gondoltam volna, hogy ekkora sikere lesz. Ma már a személyes utazástervezéssel és a különböző videókkal próbálom tanácsokkal és tippekkel ellátni azokat az utazókat, akik észszerű keretek között szeretnék felfedezni a világot.

Sokan érdeklődnek, mert nem tudják, hogy mit és hol keressenek; hogy hol találnak olcsó szállásokat, milyen transzfert érdemes választani és hol lehet a legolcsóbban repülőjegyhez jutni.

Ági Szingapúrban
Ági Szingapúrban

Reptéri irodából csodálta a gépeket Ági, aztán megvalósította az álmait: 51 országban járt már

Ági Szingapúrban
Bali, az utazó örök szerelme
Malajziai látkép
Fotó megosztása:

A bázis: Budapest

És hogy ennyi utazás, kaland és ország után hol érzi igazán otthon magát Ági?

– Amikor Erdélybe utazom, még mindig azt mondom, hogy hazamegyek. Azt hiszem, hogy ez sok mindent elárul. Ennek ellenére, Budapest a bázisom, itt tervezem az életemet, nem jutna eszembe, hogy külföldre költözzek. Talán egy fél évet el tudnék képzelni valahol, de most úgy érzem, hogy annál többet biztosan nem. Nem vagyok digitális nomád, úgy érzem, nem is tudnám azt az életvitelt folytatni. Talán azért is tudnak sokan könnyen azonosulni velem, mert

a legtöbben olyan helyzetben vannak, mint én: dolgoznak a mindennapokban, élik az életüket, de emellett szeretnék felfedezni a világot és nem mondanak le az álmaikról.

 

Tippek és trükkök Ágitól 

  • Előrelátás a csomagoknál: A poggyász az, amin a legtöbb esetben hihetetlen összegeket lehet spórolni. Érdemes előre átgondolni, hogy mire van szükségünk és sokszor – főleg, ha két-három napra utazunk – egy hátizsákban bőven elfér minden. A párnás trükk is működik az esetek 99 százalékában, de az is jó megoldás lehet, hogy a vámmentes területen veszünk valamit és az ehhez járó szatyorba is tudunk pakolni. 
  • Ingyenes babakocsi: A kisgyerekkel utazók sok reptéren, így például Budapesten is igénybe vehetnek ingyenes babakocsit a biztonsági ellenőrzés után, amit egészen a beszállókapuig használhatják. 
  • Fontos a rugalmasság: Azok, akik szeretnének viszonylag olcsón megúszni egy utazást, jó, ha nem ragaszkodnak egy-egy időponthoz, hanem alkalmazkodnak a repülőjegyek áraihoz. Fontos összehasonlítani a különböző légitársaságok árait és csak azután dönteni, miután minden opciót megnéztünk. Szerencsére ma már több weboldal is foglalkozik azzal, hogy összegyűjti és összehasonlítja az árakat. 
  • Kerüljük a közvetítőket: A repülőjegyeket érdemes mindig közvetlenül a légitársaságoktól megvenni. Bár néha tényleg vonzó lehet az, hogy egy-egy közvetítő oldalon első látásra olcsóbbnak tűnnek a jegyek, a végén sokkal rosszabbul jöhetünk ki a dologból. Ezekben az eseteben általában sokkal macerásabb és persze drágább is, ha valamit változtatni szeretnénk, vagy valamilyen fennakadás van. 
  • Figyeljük a naptárt: Érdemes előre megnézni és számba venni az év közbeni hosszú hétvégéket és ha lehet, ezekhez igazítani az utazásokat. Így a szabadságokkal is könnyebben lehet játszani és a végén több utazásra lesz majd lehetőségünk.