Lenyűgöző fotók az év kilátójáról a Balatonnál

Startlap Utazás
A balatonboglári Xantus János Gömbkilátóból káprázatos panoráma nyílik a magyar tengerre, nemrégiben az év kilátójának választották.

Amint arról beszámoltunk, a balatonboglári Xantus János Gömbkilátó nyerte meg az először meghirdetett év kilátója szavazást. Most újabb lenyűgöző fotók készültek a látványosságról: 

Fotó: MTI/Varga György

A Gömbkilátót az 1950-es évek elején a Székesfehérvári Fémmunkás Vállalat készítette alumíniumból, bemutatták a brüsszeli világkiállításon, később a Budapesti Nemzetközi Vásár ideiglenes látványossága lett.

A balatonboglári Xantus János Gömbkilátó 2020. október 26-án. Az Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ idén első alkalommal meghirdetett pályázatán az 1950-es években épült kilátó nyerte meg az év kilátója címet.
MTI/Varga György

A kilátó az 1960-as évek végén kapta meg végleges helyét a vulkanikus eredetű Várdob csúcsán. A gömb 165 méter magasságban áll, 15 méter átmérőjű és 240 háromszöglemez alkotja. Zics László építész javaslatára díszkivilágítással látták el, ami az északi partról is könnyen felfedezhető.

Fotó: MTI/Varga György

Az építmény érdekessége, hogy erős szélben akár több métert is kilenghet, de rugalmas szerkezetének köszönhetően elnyeli a szél által keltett mozgási energiát. A Balatonboglár egyik jelképévé vált kilátóból káprázatos panoráma nyílik a Balatonra.