Tízezrek rekedtek újév első napján a Fülöp-szigeteken

Pitz Dániel
Több tízezer utas rekedt az új év első napján a délkelet-ázsiai reptéren, miután egy áramszünet súlyos fennakadásokat okozott a légiközlekedésben is.

Súlyos áramszünet okozott fennakadásokat az új év első napján a Fülöp-szigetek legforgalmasabb nemzetközi repülőterén, a Ninoy Aquino nemzetközi repülőtéren. Az áramszünet átmenetileg kihatott az ország legnagyobb repterének légiforgalmi irányítására is, ami csaknem 300 járatot érintett és ami miatt utazók tízezrei rekedtek a délkelet-ázsiai országban.

Hatalmas káoszt okozott az áramszünet Fülöp-szigetek repterén
Fotó: KEVIN TRISTAN ESPIRITU/AFP

Összesen 282 járatot érintett a műszaki probléma. Ezek a járatok jobb esetben késtek, de voltak olyanok, melyeket töröltek vagy más regionális repülőterekre irányítottak át.

Az áramszünet okozta kellemetlenségek körülbelül 56 000 utast érintettek.

CNN információi szerint a fennakadások még január 2-án hétfőn is folytatódtak. A Fülöp-szigeteki közlekedési miniszter elnézést kért a kellemetlenségek miatt, egyben elmondta, hogy a légitársaságokkal egyeztetve minden érintett utasnak ingyenesen ételt, frissítőket és szállást biztosítanak, valamint térítésmentesen átszállítotják az utasokat a más reptérre átirányított gépekhez.

Az áramszünet ugyanakkor a radar és navigációs berendezések leállását is eredményezte, emiatt voltak olyan, a Fülöp-szigetekre tartó repülőgépek is, amelyek kénytelenek voltak visszafordulni