Vas megye rejtett kincsei: 10 érdekes hely, amit látnod kell

Travellina
Megyéink izgalmas, ám kevésbé ismert látnivalóit mutatjuk be sorozatunkban. Most Vas megyébe kirándulunk, ahol Travellina nagyszerű úti célokat, érdekes múzeumokat, templomokat, kalandparkot, arborétumot ajánl.
vendégszerző
Travellina

Travellina

Kisgyörgy Éva, a travellina.hu bloggere. 144 országban járt, szeret vezetni, kevésbé ismert tájakat felfedezni és jókat enni.
Cikkei

Két egyedülálló templom

A veleméri templom

Az Őrség, sőt egész Vas megye talán legismertebb, legnépszerűbb temploma a veleméri római katolikus templom, amely a falun kívüli kis dombon, erdős környezetben épült a 13. század második felében. Az egyszerű külsőt látva nem is sejti a látogató, hogy a templombelső micsoda kincset rejt: Aquila János 1377 körül festett bibliai tárgyú freskóit, amelyek szinte teljesen beborítják a falakat. Az építők különös figyelmet fordítottak a freskók tájolására, így az év kitüntetett napjain a hajnali fény más-más festményt világít meg –

kivéve a poklot ábrázoló képet, amelyet soha nem ér közvetlen fény.

A templom egész évben, minden nap nyitva van. A legjobb délelőtt 11 körül menni, akkor a legszebbek a fények. Télen, mivel nincs lombkorona a fákon, több fényt kapnak a falak, de érdemes fejben tartani, hogy korán sötétedik (novemberben délután 3 után már felesleges is menni).

A veleméri templom. Fotó: Travellina

Csempeszkopács temploma

Csempeszkopácson az apró, egyszerű külsejű, de belül lenyűgöző Szent Mihály arkangyal templomát kerestem fel. A templombelső festett faliképei több korszakban, a 12–18. század között készültek. A román stílusú templom a jáki templomra emlékeztető, díszes, bélletes kapuval büszkélkedik. Mellette, az egyszerűbb bejáraton felirat jelzi, kinél van a kulcs, és a kedves idős hölgytől megtudtam, még Ausztriából és Németországból is érkeznek időnként buszok, hogy megtekintsék a templom ritka kincseit. A templom élő intézmény, azaz hétvégenként vannak Istentiszteletek, hol szombaton, hol vasárnap, mert a helyi pap más településen is szolgál.

Két szívmelengető gyűjtemény a múltból

Kőszeg, Arany Egyszarvú Patikamúzeum

Kőszegen, a Jurisics téren áll az Európa legszebb patikájaként emlegetett Arany Egyszarvú Patikamúzeum. A város épületei közül ez lett a kedvencem, nemcsak annak pompás barokk berendezése, hanem különösen az emeleti szárítópadlás miatt. Az 1700-as években a gyógyszerek nagyrészt növényi összetevőkből álltak. A patikusok tudták, mely növények, illetve növényi részek gyógyhatásúak, és az idénynek megfelelően begyűjtötték a szükséges alapanyagokat. A padlás, ahol annak idején a termést válogatták, tisztították és szárították, eredeti állapotában megmaradt. A múzeumhoz tartozó fűszerkertből ma is ide hozzák fel szárítani a megtermelt növényeket, hogy továbbra is kellemes illattal töltsék meg a látogatóteret. Sajnos magában a csodaszép patikában nem szabad fotózni, de a padláson és a kertben igen.

Vas,Arany Egyszarvú Patikamúzeum / Fotó: Travellina

Döröske, Mérleggyűjtemény

Mindig szeretek felfedezni különleges magángyűjteményeket, úgyhogy nagyon boldog voltam, hogy rábukkantam Döröskén Kolozár György abszolút egyedi mérlegkiállítására. A kiállításnak egy 120 éves ház pajtája ad helyet, példaértékű összefogás eredményeként. Összeadtak itt mindent: önkormányzati saját erőt, pályázati pénzt, egyesületi alapot és sok-sok adományozó anyagi és természetbeni hozzájárulását.

Döröske, Mérleggyűjtemény / Fotó: Travellina

Akad itt postai, gyógyszertári, laboratóriumi és sok más mérleg, sőt igazi egzotikus darabok is, például Indiából. A legrégebbi darab 1736-ból való, de láthattam 1806-os régi lattsúlyokat is. Egy kissé eldugottabb helyen szégyenkeznek a legújabb darabok, néhány elektronikus mérleg, melyek pár év után már működésképtelenek, míg a több száz éves darabok a mai napig abszolút pontosan üzemelnek.

Két célpont a Kneipp-módszer híveinek

Bükfürdő, Kneipp-park

 A német Sebastian Kneipp öt pilléren nyugvó egészségmegőrző módszere (vízkezelés, fitoterápia, mozgásterápia, egészséges étkezés, lelki egyensúly) a test, lélek és szellem harmóniáját igyekszik megőrizni.

A kúra alappillére a vízkezelés, melynek során különböző hőfokú vizekkel váltanak ki ingereket a testből a bőrön keresztül.

Ezek igen változatos reakciók – hatnak többek közt a szívműködésre, vérkeringésre, légzésre, anyagcserére, de a lelki egyensúlyra is. A bükfürdői Kneipp-parkban ennek a módszernek a száraz változatát próbálhatjuk ki egy fél kilométer hosszú pályán, ahol kisebb-nagyobb kavicsokon, fa aprítékon, homokon és tobozokon lépkedhetünk végig.

Bükfürdő Szárazösvény / Fotó: Travellina

Olaszfa, Kneipp Vizesház

A varázslatos hangulatú zsákfaluban, Olaszfán áll hazánk egyetlen Kneipp vizesháza. A település egy osztrák-magyar pályázat keretében került képbe Kneipp témában, amikor burgenlandi partnerekkel közösen, 2013-ban egy tematikus Kneipp-sétautat alakítottak ki 13 település 18 helyszínén. A többi helyszínen tájékoztató táblák, mezítlábas ösvények, sétautak vagy épp napórák vannak, de itt Olaszfán egy vizesház is létesült, ahol télen-nyáron elvégezhetőek hidroterápiás kezelések. A ház lelkes üzemeltetői a Kneipp módszer további elemeiről se feledkeztek meg, úgyhogy a testi-lelki egészség megőrzése érdekében rendszeresen túrákat és előadásokat szerveznek.

Olaszfa, Kneipp Vizesház. Fotó: Travellina

Két nagyszerű múzeum

Körmend, Dr. Batthyány-Strattman László Múzeum

A körmendi múzeum egyik érdekessége az ország egyetlen állandó cipőkiállítása. És hogy miért pont itt alakítottak ki egy ilyen gyűjteményt? Szombathelyen 1899-ben alakult meg a Stricker Sándor és Fiai Bőrgyár, melynek több fióküzeme működött a környéken. Többek közt itt Körmenden is volt egy üzem, 1958 és 2002 közt, több tucat embernek biztosítva munkalehetőséget.

Dr. Batthyány-Strattman László Múzeum. Fotó: Travellina

De nem csak innen vannak cipők a tárlókban, hanem igazi relikviákkal is találkozni. Különlegesek a 19. századi, fémszállal hímzett estélyi cipők és papucsok, az egzotikus lábbelik, mint az indián mokaszin vagy a holland papucs vagy épp az előkelő, szorosra fűzött magas szárú csizmák.

Van két igazi kuriózum is: az egyik Sissy fűzött, száras cipője, a másik pedig Jászai Mari bársonyhímzéses topánkája.

Szombathely, Smidt Múzeum

A Smidt-gyűjteménynek Szombathelyen nemcsak az anyaga, de a keletkezése is igencsak érdekes. Alapítója, Smidt Lajos (1903-75) sebész főorvos volt, akiről tudták a betegei, hogy nagy lelkesedéssel gyűjti a régi dolgokat. Páciensei közt nemesi családok is voltak, akik évszázadokon át őrzött ereklyéket ajándékoztak az orvosnak. A saját gyűjtésnek, valamint a jómódú és szegény betegnek hála, 1400 régészeti leletet, 14 ezer darabos éremkollekció és több mint 11 ezer történelmi dokumentum halmozódott fel az orvos magángyűjteményében.

Smidt Múzeum. Fotó: Travellina

A doktor, aki munkáját is igen lelkiismeretesen végezte, a gyűjteményét is közkinccsé akarta tenni, de ebben a második világháború megakadályozta. Évtizedekkel később jött csak létre ez a páratlan tárlat, ahol találunk régészeti leleteket, fegyvereket, faliórákat, bútorokat, ruhákat és festményeket is. Sőt, néhány néhány igazi csemege is akad. Itt találjuk például Aulich Lajos vértanú poharát, Kossuth Hírlapját 1848-ból, a Nemzeti Dal Pozsonyban nyomtatott első példányát, Lenkey János honvédtábornok tarsolyát, Munkácsy Mihály pipáját és Széchenyi Istvánné báli cipőjét.

Két szuper hely a szabadban

Bükfürdő Kalandpark

A bükfürdői Kristálytoronyban három szinten ügyeskedhet a család, és olyan nagy az akadálypálya, hogy egy időben százhúszan is kalandozhatnak rajta. Bár lentről félelmetesnek tűnik felmászni a magasabb szintekre, gyorsan megnyugtattak, hogy egy jól rögzített heveder teljes biztonságot nyújt, ha valaki leesne. A kerékpáros egyensúlyozástól a hordókon való átbújásig annyi érdekes elem van a toronyban, hogy itt egész biztosan órákig el lehet szórakozni.

Bükfürdő Kalandpark / Fotó: Travellina

A nagyobb gyerekeknek, felnőtteknek kialakított pályarendszer mellett van egy Mini Kristály Torony is, ahol 3 éves kortól lehet csúszni-mászni, szintén maximális biztonságban.

Jeli Arborétum

Bár a Jeli Arborétuma májusban a legnépszerűbb, a rododendron-virágzás idején, most ősszel is csodálatos. Ugyan októberben elvileg már zárva tart, előzetes bejelentkezésre csoportoknak kinyitnak és nagyszerű idegenvezetést tartanak.

Csak az elmúlt másfél évben 15 ezer nárciszt, 300 magnóliát, 1200 hortenziát és egy sor japán cseresznyefát ültettek, kialakítottak egy őszi lomberdőt és megnyitották a lombkoronasétányt, ahol egy applikáció segítségével akár madárfüttyüket is hallhatunk. A 130 méter hosszú lombkoronasétány jó tíz métert emelkedik a talaj fölé, de még ennél is jobb a panoráma a közeli kilátóból – különösen most, amikor ezer színben virít az erdő. De nemcsak a falevelek pompáznak most, hanem a gombák is. Azt hittem, az élénkpiros, kalapos gomba csak mesekönyvekben létezik, és alig győztem fotózni, amikor elém kerültek “élőben”.

Jeli Arborétum / Fotó: Travellina

Létrehoztak egy másfél kilométeres akadálymentesített ösvényt is, ahol nemcsak a kerekesszékesek, babakocsisok, de akár a vakok is biztonsággal közlekedhetnek Braille-írásos jelzéseket alapján.