Belföld 2020. február 12.

Siófok holtszezonban? Van néhány szuper tippünk!

Hortobágyi Rántott Vombat Belföld 2020. február 12.
2017-ben olyan szerencsések voltunk, hogy az eredetileg 1 hónaposra tervezett balatoni pihenésből egy féléves leköltözés kerekedett. Siófokra esett a választásunk, mivel a barátainknak épp itt volt kiadó házuk, ráadásul közlekedésileg is ideális volt számunkra.
vendégszerző
Hortobágyi Rántott Vombat

Hortobágyi Rántott Vombat

dr. Szabó Orsolya, digitális nomád anyuka, a Hortobágyi Rántott Vombat blog szerzője és online kommunikációs tanácsadó.
Cikkei

Bár Siófok sokak számára igen megosztó település – és tény, hogy teljesen másban rejlik az erőssége, mint az északi-parti településeknek -, mégis szívemnek igen kedves hely vált belőle nagyon hamar.

Szerencsére mi nem a bulinegyedben laktunk, egy alig egy éves gyerekkel az kevésbé lett volna mókás, viszont kellően közel a belvároshoz, így bármikor egy kényelmes sétával bent lehettem a nyüzsibe. Elképesztően élveztem, hogy sorra jöttek hozzánk a barátok nyáron és mindenkivel tudtunk egy kicsit minőségi időt is együtt tölteni.

És hogy mi történt a főszezon után? Szépen elcsendesedett a környék és felfedeztük Siófok igazi arcát és a Balaton téli szépségeit.

Fotó: Hortobágyi Rántott Vombat

Ha azt kérdeznéd, mégis mit lehet itt holtszezonban a környéken csinálni, akkor elárulom: pihenni és élvezni a csöndet.

Ugyanis a Balaton bulifővárosa augusztus 20. után teljesen átalakul, és a tumultust és zsibvásárt felváltja valami sokkal meghittebb és természet közelibb.

Ha kelet felől érkezünk és tehetjük, a tóhoz közeledve érdemes megállni az akarattyai vagy az aligai magaspartnál és megcsodálni a Balaton téli színeit. Jó idő esetén az egész keleti medencét beláthatjuk innen, a látvány pedig magáért beszél! Sétáljunk egyet, nézelődjünk, hangolódjunk rá a természetre. (Balatonakarattyán éppen a vasút villamosítási munkálatai folynak, felszedett síneket és építkezést láthatunk- de talán ez a kisebbeknek, érdeklődőknek még plusz pont is.)

Az egyik legkézenfekvőbb, kihagyhatatlan program télen a korcsolyázás. Rámenni a Balaton jegére már önmagában is élmény kicsiknek és nagyoknak! Siófok körül ilyenkor mindig összegyűlik pár hokicsapatnyi férfi, lehet fakutyázni, babakocsit tologatni, befagyott hullámokat nézni, egyszóval, ha nincs nálunk korcsolya is lehet kiket-miket nézni! Érdemes azért termoszban forró teát vinni, a Balaton pasztellszínű látványa nem enyhíti a hideg szelet. 

Fotó: Hortobágyi Rántott Vombat

(Fontos: Bárki, aki korcsolyázásra adja a fejét, először mindenképp ellenőrizze, merre és milyen vastag a jégtakaró és csak megfelelő terepen és jégvastagság esetén merészkedjünk rá a tóra!)

Ha nem élnénk az efféle sporttal vagy az időjárás nem elég hideg hozzá, a parton is akad néznivaló: él nélküli, kényelmes cipőben szép látvány kisétálni a kikötőhöz, a tó északi parti hegyeit megcsodálni, kacsákat etetni, nézelődni.

A siófoki Víztorony tetejéről akkor is megcsodálhatjuk a panorámát, ha hideg az idő: az egész évben nyitva tartó tornyot pár éve teljesen felújították. Két szinten is élvezhetjük a látványt, körbe is járhatunk, vagy a felső, forgó emeleten akár ülve, egy kávé mellett is nézelődhetünk. Van itt minden: élményközpont, kávézó, bár- szusszanjunk egyet a sportprogramok után!

A siófoki móló részlete januárban, amikor az alacsony hőmérséklet és a zord, szeles időjárás következtében befagyott a tó vize. (MTVA/Bizományosi: Faludi Imre)

Ha bevállalósak vagyunk, és jól fel tudunk öltözni, akár kerékpározhatunk is a Balaton partján, garantáltan teljesen más élmény, mint nyáron. Eltekerhetünk a Siófokkal gyakorlatilag egybeépült Balatonszéplakra, útközben- sajnos télen csak kívülről- csodáljuk meg a Fordított házat, ahol minden a feje tetején áll. Zamárdiban is a teljes nyugalom fogad, nehéz elhinni a nyári fesztiválszezon után. Most a fesztiválok helyszínére is be lehet menni, itt is fel lehet idézni a nyári emlékeket.

A part mentén több helyen is található kültéri sportpálya, street kondi, így kimehetünk edzeni, nyújtani, játszani kicsit.

Akit inkább a kulturális programok hoznak lázba, érdemes figyelni a Kálmán Imre Kulturális Központ programjait, van itt könyvbemutatótól filmvetítésen át termelői piac is. És ha mégis a mozgásnál maradunk, márciusban a tavaszt Siófokon egy jó kis futással is kezdhetjük: jön a XIII. Spuri Balaton Szupermaraton.

Unatkozni tehát télen és koratavasszal sem lehet ezen a különleges környéken! Ilyenkor ráadásul nincs dugó, tumultus, de van gyönyörűséges Balaton és érdekes programok.

Ha pedig már a keleti csücsökből megnéztük a Balatont, a másik irányt is kár lenne kihagyni, hiszen a Szántód és Tihany között közlekedő komp egész évben jár, kocsistul, biciklistül fel lehet rá szállni. Innen aztán vannak távlatok, a Balaton nyugati része végtelen, beláthatatlan tengernek tűnik néha.

További siófoki események, programok és a legfontosabb látnivalók ezen az oldalon találhatók.

Szuper szállások várnak Siófokon

Nézz szét a kínálatban!

Hirdetés

Keresés az oldalon