Maratoni sztrájkot terveznek a Ryanair spanyol légiutas-kísérői

Fruzsi
Öt hónapon át minden héten hétfőtől csütörtökig munkabeszüntetésre készülnek a Ryanair spanyol részlegén.

Két helyi szakszervezet augusztus 8-tól jövő január 7-ig hirdette meg a légiutas-kísérők sztrájkját, a tiltakozással a spanyol törvényeknek megfelelően évi 22 nap szabadságot és két hónap plusz fizetést követelnek – hívta fel a figyelmet az Airportal.

A Ryanair – amely az adatok szerint a spanyolországi légiutasok közel negyedének szállításáról gondoskodott az idei év első félévében – arról nyilatkozott:

kevés fennakadásra kell számítani, mivel az érintett USO/SITCPLA szervezetek előző akcióiban sem vett részt sok dolgozó.

Ugyan a júliusi sztrájk hatására járattörlésre valóban kevéssé került sor, de Spanyolország több repülőterén komoly fennakadást okozott a demonstráció. Ennek oka az is, hogy a spanyol szabályok értelmében a légitársaságok és a személyzetük kötelesek a minimális szolgáltatás fenntartását biztosítani.

EyesWideOpen/Getty Images

Nemcsak a Ryanair, hanem az Easyjet spanyol légiutas-kísérői is újabb munkabeszüntetést jelentettek be, a brit fapadosnak azonban sikerült néhány nap után megegyeznie a bérekről a szakmai érdekképviselettel.