Sztrájkhullám a fapados légitársaságoknál

Startlap Utazás
Zavarokat okozott Európa légiközlekedésében a Ryanair és a Brussel Airlines sztrájkja. Hamarosan az EasyJet is követi példájukat.

Fennakadásokat okozott pénteken az európai légiközlekedésben a Ryanair és Brussel Airlines légitársaságok sztrájkja, amely a hét végén is tart, miközben a légiközlekedés újraindulása szociális feszültséget is kivált az ágazatban, éppen az idegenforgalmi szezon elején – jelentette több európai hírügynökség.

A Ryanairnél a pilóták és az utaskísérők több szakszervezete szólította fel tagjait péntektől kezdődően többnapos munkabeszüntetésre Spanyolországban, Portugáliában és Belgiumban. Olaszországban és Franciaországban szombaton kezdődött a sztrájk.

Belgiumban a tiltakozó akció miatt az ír fapados légitársaság kénytelen volt törölni péntek és vasárnap között a Charleroiból induló és oda érkező járatait, ahová egyébként a legtöbb gépe közlekedik. A vállalat a menetrendben tervezett charleroi-i járatoknak csak 30-40 százalékát tudja indítani – közölte a repülőteret üzemeltető Brussels South Charleroi Airport nevű vállalat.

A német Lufthansa konszernhez tartozó Brussels Airlines-nál már csütörtökön elkezdődött a sztrájk. A vállalat a hét elején jelentette be, hogy törölnek háromszáztizenöt járatot a Brüsszel-Zaventem repülőtéren a szombatig tartó sztrájk miatt.

A Ryanair sztrájkjának kisebb hatása volt Portugáliában, és egyáltalán nem befolyásolta a légiközlekedést Spanyolországban. Az ibériai országban egyetlen járatot sem töröltek, itt ugyanis az írországi vállalat a péntekre tervezett négyszázharmincnyolc járat mindegyikére elrendelte a minimális szolgáltatás 100 százalékát és “fegyelmi eljárással” fenyegette meg az alkalmazottakat Ernesto Iglesias, a Munkásszakszervezet (USO) küldöttje szerint.

OSCAR DEL POZO / AFP

Nem tisztelik a törvényt

A béremelést és jobb munkakörülményeket követelő USO bejelentette, hogy panaszt emel a vezetés döntése miatt. Iglesias kijelentette újságírók előtt, hogy a Ryanair “nem tartja tiszteletben a törvényt”, és azzal vádolta meg a vállalatot, hogy megsérti a sztrájkjogot.

Eddie Wilson, a Ryanair elnök-vezérigazgatója az AFP francia hírügynökséghez eljuttatott nyilatkozatában úgy vélte, hogy a sztrájkolók csupán a konfrontációt keresik, és emlékeztetett arra, hogy másik szakszervezettel aláírták a bérmegállapodást.

Az írországi vállalat szerint a 3000 járat kevesebb mint 2 százalékát érintette pénteken a sztrájk, amely szerinte minimális fennakadásokat jelent.

Spanyolországban, ahol a Ryanair a legtöbb utast szállító légitársaság, július 2-ig tart a sztrájk, a cég szerint azonban minimális lesz a hatása.

Franciaországban, ahol kétnaposra (szombatra és vasárnapra) tervezik a sztrájkot, szombatra húsz járatot töröltek Marseille-ben és tizenkettőt Bordeaux-ban – közölte a Polgári Légiközlekedési Alkalmazottak Országos Szakszervezete (SNPNC).

Júliusban is lesz sztrájk

Az EasyJet, brit fapados légitársaság dolgozói júliusra terveznek sztrájkot Barcelonában és Málagán.

Artur Widak / NurPhoto / NurPhoto via AFP

A sztrájkhullám egybeesik a légiforgalom – a koronavírus-járvány miatti korlátozások eltörlését követő – gyors fellendülésével, elsősorban a fapados járatoknál. A gyors újraindulás számos repülőtéren gondokat okozott, egyes légitársaságok a munkaerőhiány miatt kénytelenek voltak járatokat törölni.

(MTI)