Már az útdíjat is kiszámolja a Google Maps

Turi Dániel
A hirtelen felmerülő útdíjak megkeseríthetik az utazásokat - különösen nyáron. Ezt a kényelmetlenséget próbálja meg kiküszöbölni a Google újítása, ami megkönnyíti a mindennapokat.

A Google Térképek immár tizennégy éve a cég egyik leghasznosabb szolgáltatása, amit több millióan vesznek igénybe nap, mint nap. Épp ezért érthető, hogy a cég folyamatosan fejleszti a funkcióit, nemrég pedig hivatalosan is élesítettek több olyan funkciót is, amivel az eddiginél is könnyebbé, zökkenőmentessé tehetik a felhasználók mindennapjait. Az Egyesült Államok, Japán, India és Indonézia egyes részein Google Mapset használóknak most már amiatt sem kell aggódniuk, hogy az utazás megkezdése előtt utánajárjanak és kiszámolják, hogy hol és mekkora útdíjat kell majd fizetniük – ezt ugyanis megteszi helyettük az applikáció.

Az új funkció azonban nem csak a kalkulációt végzi el, hanem össze is hasonlítja a különböző lehetséges útvonalakat, amik közül választhatunk, különbséget téve az ingyenes és a fizetős utak között.

A Térképek egyébként teljesen megbízható információkkal bírnak, amiket minden esetben a helyi hatóságoktól kapnak meg – és folyamatosan frissítik is őket. Az app tájékoztat az útdíjakról és arról, hogy milyen vásárlási lehetőségeink vannak: heti, napi matrica, állandó bérlet és hogy ezeket hogy és hol tudjuk megvásárolni – számol be az újdonságokról a techcrunch.com. Bár a Google Maps ezen funkciója egyelőre még csak a feljebb említett pár országban érhető el, a tervek szerint hamarosan egyre szélesebb körben, Európában és világszerte is elérhetővé teszik majd ezt a funkciót.

Az app különbséget tesz a fizetős és az ingyenes utak között
Fotó: Google

Az előzetes hírek alapján a techóriás egyébként a közeljövőben beépíti az applikációjába annak a lehetőségét is, hogy kiszámoljuk, hogy az éppen aktuális üzemanyagárak mellett előreláthatóan mennyit kell majd fizetnünk az utazásért, ami hosszú idő után az egyik leghasznosabb funkciónak ígérkezik.  Egyébként nehéz megmondani, hogy mennyire számít ez forradalmi ötletnek a Google-től, ugyanis több, olyan ingyenes applikáció is található már a piacon, amik ingyenesek és ugyanígy képesek kiszámolni az utazás költségeit figyelembe véve a különböző díjazásokat az utakon.

 

A Google Maps ezen felül a navigációs szolgáltatásait is folyamatosan fejleszti, így az egyszerű térképek is egyre részletesebbek: immár a különböző közlekedési táblákat is mutatja az app, bizonyos városokban pedig már az út szélességét, valamint a forgalomeltérést is valós időben láthatjuk.