Járatok törlése és késése várható a Ryanairnél a sztrájk miatt

Diósi Szilvia
A Ryanair több spanyolországi járatát törölték, mivel a légiutas-kísérők sztrájkolnak. A lemondások hatással voltak a barcelonai, ibizai és mallorcai menetrendekre is.

Megkezdődött a Ryanair légiutas-kísérő sztrájkjának második fordulója Spanyolországban kedden. Július 12-e volt a tervezett sztrájk 12 napjából az első – írja az Express.

Reggel 9-ig legalább nyolc Ryanair járatot töröltek, amelyek Barcelonából, Palma de Mallorcából, Madridból, Valenciából és Ibizáról indultak volna.

ryanair
Fotó: Getty Images

A barcelonai El Prat repülőtéren is késésekről számoltak be, az utasoknak pedig hosszú várakozásra kell számítani.

A személyzet fizetésemelést, és jobb munkakörülményeket követel.

A sztrájkok július 13-án, 14-én és 15-én is tartanak, valamint július 18-21 között is. Ha pedig nem sikerül megállapodni, folytatódik július 25-28-ig.

Mindez egybeesik az easyJet spanyolországi légiutas-kísérő személyzetének megmozdulásaival, amelyek július 15-én, pénteken kezdődnek.

A Ryanair közel 2000 alkalmazottja vesz részt a munkabeszüntetésben. Érintett Madrid, Barcelona, ​​Girona, Malaga, Sevilla, Valencia, Alicante, Santiago de Compostela, Palma de Mallorca és Ibiza repülőterei.

Az easyJet három bázissal rendelkezik Spanyolországban (Barcelona, ​​Palma de Mallorca és Ibiza), ebben az esetben ezeket érintheti a sztrájk elsősorban.

A Ryanair egyes járatai várhatóan továbbra is sztrájkoló személyzettel fognak közlekedni Spanyolországban, mert a spanyol kormány döntése az emberek utazási jogának védelméről azt jelenti, hogy

a sztrájkoló személyzetnek bizonyos mennyiségű járatot működtetnie kell.

A légiutas-kísérők azonban valószínűleg csak a biztonsági eligazítást végzik el, de például frissítőket nem szolgálnak fel.

A törölt járatok utasai új járatokra jogosultak az utazás tervezett napján, ha van ilyen.