Izgalmas tavaszi programok, amikért érdemes útra kelni

Cserdi Dóra
Az idei tavasz sem telhet el szórakozás, ünneplés, virágok és fények nélkül. Ezek a legígéretesebb 2023-as rendezvények, némelyikért elég néhány órát autózni.

Tavasszal szó szerint is beindul az élet, egyre több szabadtéri rendezvény várja a kikapcsolódni vágyókat. Összeszedtünk néhány olyan tavaszi eseményt és programot, amik segíthetnek hátrahagyni a komor, téli hónapokat.

A hollandok nagyon tudnak bulizni

Április végén bárki ízelítőt kaphat abból, milyen bulizós is a holland nép. Ekkor tartják meg ugyanis az egyik legnépszerűbb helyi eseményt. Az ünnep a Király napja nevet viseli Willem Alexander holland király tiszteletére, a rendezvény napján pedig narancssárgába öltözött, ünneplő emberek árasztják el az országot Amszterdamtól Rotterdamig.

A hollandok első ilyen jellegű eseménye ugyanakkor még lényegesen más volt.  Az 1890-es években szerették volna egységesíteni Hollandiát egy közös, összetartó erejű ünnepéllyel, így meghirdették a Prinsessedag-ot (a Hercegnő Napját) a kis Wilhelmina hercegnő tiszteletére. A Prinsessedag napját augusztus 31-re tűzték ki, mert a hercegnő akkor ünnepelte a születésnapját.

A rendezvényt mostanra azonban az épp trónon lévő uralkodóhoz és születésnapjához kötik.

És amellett, hogy a hollandok is rajongnak a Király napjáért, az ünnep igazi turistacsalogató fesztivállá vált. Az eseményhez kapcsolódó egyik legnépszerűbb időtöltés a bolhapiacozás, hiszen a napon külön engedély és megadóztatás nélkül is szabad az utcai árusítás. A településeket elárasztó standoknál így mindenki kincsekre és feledhetetlen emlékekre vadászik.

Emberek csónakáznak a Király napja, Hollandia nemzeti ünnepnapja alkalmából
Emberek csónakáznak a Király napja, Hollandia nemzeti ünnepnapja alkalmából (Fotó: Getty Images)

A narancsőrület és piacok mellett az esemény ismert a hajós bulikról illetve a zenés, táncos és kulturális programokról is. A legjobb hangulatot egyébként általában Amszterdamhoz kötik, de egyszer érdemes elutazni egy olyan holland városba is, ahova az adott évben az ünnepelt uralkodó is ellátogat. 

A Király napja általában április 27-én van.

Kivételes esetek akkor fordulhatnak elő, ha az uralkodó születésnapja vasárnapra esik, ilyenkor egy nappal korábban tartják meg a nemzeti ünnepet. A 2023-as évben azonban nincs változás, az idei április 27-e csütörtöki napon lesz.

Zágráb tárt karokkal várja a tavaszt

A horvátországi fővárosban mostanra szinte hagyomány megünnepelni, hogy a tavasz visszahozza a hosszabb nappalokat az embereknek.

Zágráb ennek tiszteletére pedig szó szerint is felkapcsolja a villanyt.

Idén rendezik meg ötödik alkalommal a helyi fényfesztivált (Festival svjetla Zagreb), amikor a város ismert épületei, sétányai, múzeumai és parkjai így ismét vászonná, illetve játékos tájakká alakulnak át néhány napra.

A Zágrábi Fényfesztivál nemcsak a fényinstallációk, színes tárgyak, művészien kidolgozott illetve játékos animációk helye, az esemény oldala szerint idén többek között mágikus játszótérrel, különleges hintákkal, egyedi erdővel és parkokkal, lézeres effektekkel illetve az Atomic Dance Factory előadásával is várják az érdeklődőket. A fény, öröm és ébredés rendezvényét 2023-ban március 15. és 19. közt tartják meg a horvát fővárosban.

Csodálatos tavaszi tájak Európában

A tavasz ugyanakkor nem csupán a hosszabb nappalok időszaka, hanem a virágzó fáké is. A csodálatos virágba borult tájakért pedig  egyáltalán nem kell Ázsiáig utazni, Európa is számtalan lehetőséggel kecsegteti az utazókat.

Az egyik legismertebb tavaszi állomás a spanyolországi Jerte-völgy, a vidéket kétmillió virágzó cseresznyefa díszíti március vége és április eleje közt.

Virágzó cseresznyefák kora tavasszal a Jerte-völgyben
Virágzó cseresznyefák kora tavasszal a Jerte-völgyben (Fotó: Getty Images)

Egy tavaszi hétvége a vidéken ugyanakkor egyáltalán nem csak természetben bóklászást jelent.

A Jerte-völgy hemzseg az eseményektől március és május között.

A 2023-as Cseresznyevirág Fesztivált például március 17-e és május május 3-a közt rendezik meg, a látogatók idén a kultúrának, zenének, gasztronómiának, piacoknak és kiállításoknak is átengedhetik magukat a csodálatos tájak mellett.

Madeira szintén világhírű, ha tavaszról van szó. A portugáliai szigeten több mint 3000 féle növényfaj található, a terület pedig olyan csodálatos és színes tavasszal, hogy itt is rendezvényekkel várják az utazókat. A helyi virágfesztivált 2023-ban április 27. és május 21. között rendezik meg.

De Magyarországnak is jut legalább egy ismert cseresznyevirágos esemény. Aki egyszer ellátogat a tavaszi Nagykörűbe, valószínűleg soha nem felejti el a falu ezernyi virágzó cseresznyefájának látványát. A település 2023-as Cseresznyevirág Ünnepét április 15-én tartják meg.

Művészet, virágok, szórakozás Szicíliában

Az apró Noto minden tavasszal megtelik művészettel és virágokkal. A szicíliai város világhírű a virágfesztiváljairól, az esemény alkalmából pedig zene, ételek, művészet és virágokból készült mesterművek lepik el a várost.

 

Az Infiorata di Noto rendezvény évtizedekkel korábban született meg, a notoi és a Genzanoból származó virágművészek találkozása alkalmával. A fesztivált 44. alkalommal rendezik meg, az érdeklődőket május 19. és május 23. közt várják idén. A rendezvény témája egyébként évről évre változik, általában a vallás, a mitológia, a művészet vagy a helyi folklór viszi el a főszerepet.

Zürich elűzi a telet

Amikor áprilisban az első virágok és fák virágozni kezdenek, a zürichiek is megtartják a hagyományos tavaszi ünnepüket.

A Sechseläuten(vagy Sächsilüüte) a svájci Zürich tavaszi ünnepe, és szinte minden megvan benne, ami egy télbúcsúztató eseménytől elvárható: a szervezők többek között gyermekparádéval, jelmezes felvonulással várják az érdeklődőket, a fesztivál fénypontja pedig egy Böögg nevű téli kabalafigura (hóember) felrobbantása.

Tavasszal a zürichi Sechseläutenben elégetik a tél jelképének számító Bööggöt. Minél hamarabb felrobban a feje, annál jobb idő várható a nyáron.
Tavasszal a zürichi Sechseläutenben elégetik a tél jelképének számító Bööggöt. Minél hamarabb felrobban a feje, annál jobb idő várható a nyáron (Fotó: Getty Images)

Az eseményt április 17-én tartják meg 2023-ban.

A Szent Patrik nap idén sem maradhat el

Március közepén ünneplik Szent Patrik napját, ami hivatalosan az írek vallási ünnepeként indult, de végül a tivornyázók egyik legnagyobb eseményévé vált. A leghíresebb Szent Patrik napi eseménynek a New York-i parádé számít, a felvonulás minden évben Szent Patrik halálának évfordulóján, március 17-én van.

Vallás ide vagy oda, mostanra Dublin is igazi Szent Patrik napi paradicsommá vált, 2023-ban március 16. és 19. között várják az érdeklődőket, a legendás ünnepi felvonulásra pedig március 17-én kerítenek sort. Mint az esemény oldalán feltüntették, 4000 zenész és előadó lép majd fel a napon.

Résztvevők az éves Szent Patrik-napi felvonuláson Dublin belvárosában.
Résztvevők az éves Szent Patrik-napi felvonuláson Dublin belvárosában. Fotó: Paul FAITH / AFP

Ezek mellett London is ideális úti célnak számít, ugyanis Anglia fővárosa szintén tart parádét, igaz erre néhány nappal korábban, március 12-én kerül sor, emellett pedig whisky-kóstolókkal, zenés és táncos programokkal, sőt még Szent Patrik napi futással is készülnek az alkalomból.

London gőzerővel készül III. Károly koronázására

És ha már Egyesült Királyság: idén május 6-án tartják az év egyik legnagyobb és legjobban várt eseményét. Ezen a napon koronázzák meg ugyanis III. Károlyt, a ceremónia pedig feltehetően rég nem látott tömegeket vonz majd Londonba.

Az angliai fővárost bár bármikor megtekinthetjük, de a Windsor–házban hetven éve nem került sor koronázásra.

Egy várva várt koncert

Mindezek mellett Beyoncé turnéját is méltán nevezhetjük a tavasz egyik legígéretesebb eseményének. Az amerikai énekesnő nem csupán a rajongói hangulatát forgatta fel a nemrég bejelentett koncertsorozattal, hanem az Airbnb piacát is. A Renaissance turné május 10-én indul a tervek szerint, és egyelőre úgy néz ki, hogy Beyoncé nyár elejéig lezongorázza többek között a stockholmi és brüsszeli koncertjeit is.

Tavaszi események Magyarországon

Persze nálunk sem lesz hiány szórakozásból idén tavasszal sem: 2023-ban például április 15-én rendezik meg a Palkonya Húsvétot, a Kecskeméti Tavaszi Fesztivál március 10. és 25. közt kerül megrendezésre, a Váci Tavaszi Fesztivál pedig március 14. és május 14. közt lesz.

Idén rendezik meg továbbá 43. alkalommal a Budapesti Tavaszi Fesztivált. Az esemény 2023-ban április 20. és május 2. között kerül megrendezésre, és közel 30 helyszínen több mint 50 eseményt kínál a résztvevőknek.