Szent Patrik napja: itt tartják a legjobb bulikat a világon

Cserdi Dóra
Március 17-én, azaz Szent Patrik napján kicsit az egész világ zöldbe borul, leginkább azonban Dublin, London és New York veszi ki a részét az ünneplésből.

A Szent Patrik nap nem csupán a vallásos írek, de a dorbézolók egyik legnagyobb eseményének is számít. Az ünnepet minden évben március 17-én, Szent Patrik halálának évfordulóján tartják meg. A nap idén épp péntekre esik.

Ki volt Szent Patrik?

Szent Patrik Írország védőszentje és nemzeti apostola, akiről úgy tartják, hogy elhozta a kereszténységet az ír nép számára. Szent Patrik ugyanakkor nem Írországban, hanem a római Britanniában született a negyedik században. Később, 16 éves korában elrabolták és Írországba vitték rabszolgának. A források szerint idővel bár megszökött a fogságból, később mégis visszatért az írekhez és 461. március 17-én bekövetkezett haláláig keresztény hitre térített, továbbá kolostorokat, templomokat és iskolákat alapított.

A nevéhez számos legenda is fűződik. Az egyik legismertebb szerint egy lóhere három levelének segítségével igyekezett megmagyarázni a Szentháromság lényegét (Atya, Fiú és Szentlélek) a hallgatóinak. Sokan emellett úgy tartják, Szent Patrik űzte ki a kígyókat Írországból.

Miért tartják meg a napot?

Írországban körülbelül a 9-10. század óta tartják meg március 17-ét római katolikus ünnepként. Az első Szent Patrik-napi felvonulásra ugyanakkor nem Írországban, hanem a floridai St. Augustine-ban került sor az 1600-as évek elején. A következő eseményhez csak némi hazavágyódás és idő kellett.

Közelkép a friss zöld lóhere levelekről a mezőn
Közelkép a friss zöld lóhere levelekről a mezőn (Fotó: Getty Images)

Több mint egy évszázaddal később, 1772. március 17-én a honvágytól szenvedő ír katonák New York utcáin vonultak végig Szent Patrik napja alkalmából – írja a History. A korai amerikai városokban ezután csak nőtt a március 17-e iránt érzett lelkesedés.

Mivel az ír bevándorlókban idővel csak egyre erősebbé vált az ír hazafiasság érzése, a különböző vallási, illetve politikai csoportjaik évente tartottak felvonulásokat március 17-én szerte az amerikai településeken. Az alkalmak idővel tradíciókká váltak, 1848-ban pedig egységesítették az eseményt. Az ír csoportok ekkortól egyetlen hivatalos New York-i Szent Patrik napi parádét szerveztek.

Hol ünnepelhetjük meg a Szent Patrik napot?

A Szent Patrik nap végül az Egyesült Államok egyik legnagyobb és legrégebbi felvonulásává vált. A napon mostanra New Yorkban, Bostonban, Chicagoban és Philadelphiában is tartanak programokat. A 2020-as és 2021-es parádék ugyan elmaradtak a járvány miatt, de 2022-ben ismét zöld utat kapott Szent Patrik napja.

Bár a New York-i felvonulás számít a legpopulárisabb eseménynek, egy jó március 17-ért senkinek nem kell az Egyesült Államokig repülnie.

Írországban sokáig leginkább csak vallási eseményként tartották számon a Szent Patrik napot, az 1970-es évekig például törvények kötelezték az ír kocsmákat a március 17-i zárva tartásra. A kilencvenes évek közepétől viszont igazi pálfordulás következett. Az ír kormány meglátta a Szent Patrik napban rejlő lehetőségeket, és országos kampányt indítottak a turizmus fellendítésére.

Turisták élvezik a Szent Patrik-napi felvonulás kezdetét Dublin belvárosában
Turisták élvezik a Szent Patrik-napi felvonulás kezdetét Dublin belvárosában. Fotó: Damien EAGERS / AFP

Mára Dublin nem csupán a bőséges kocsmakínálatáról, de a több napos Szent Patrik-fesztiváljairól is ismert. Az ír főváros idén március 16. és 19. között várja az érdeklődőket, a felvonulása pedig itt is március 17-én kerül sor. Mint az esemény oldalán feltüntették, 4000 zenész és előadó lép majd fel.

De London is ideális úti célnak számít, ha Szent Patrikról és bulizásról van szó. Anglia fővárosa szintén tart parádét, igaz idén erre néhány nappal korábban, március 12-én kerül sor. A felvonulók 2023-ban a Green Parktól a Trafalgar Square-ig sétálnak, a menetet pedig többek között ír zenekarok, táncosok és díszfelvonulók alkotják majd. A Trafalgar téren pedig koncertek, mesemondás, filmek, játékok, arcfestés, workshopok, valamint étel- és italstandok várják az érdeklődőket.

Bár a csodás Londonban nincs felvonulás március 17-én, itt is bőven lehet hódolni az ír imádatnak az időszakban. A Londonist szerint az angliai fővárosban többek között whisky-kóstolókkal, zenésés táncos programokkal, sőt még Szent Patrik napi futással is készülnek.

De annak sem kell kétségbe esnie, aki igazi londoni dáridózásra vágyik március 17-én. Ha valaki igazi Szent Patrik napi bulira, zöld lóherékre és kobold kalapokra tart igényt, elég felkeresnie a legjobb helyi ír kocsmákat. 

Manapság egyébként többek között Kanada, Ausztrália, Japán, Szingapúr és Oroszország is átadja magát a zöld őrületnek Szent Patrik napon.

Minden zöldbe borul

Akkor is kaphatsz kóstolót a Szent Patrik napból, ha idén nem Londonba, New Yorkba vagy Dublinba váltottál jegyet. Szent Patrik napján ugyanis az egész világ zöldbe borul. Március 17-én minden utazónak este is ajánlott szemrevételeznie a világ legismertebb épületeit, ezek ugyanis az írek tiszteletére gyakran érdekes színben pompáznak a napon.

A Chicago folyót például minden évben zöldre festik március 17-e alkalmából.

Emellett többek között az Empire State Buildinget, az ír parlament épületét, a Sydney-i Operaházat, a washingtoni Fehér Ház szökőkútját, a Colosseumot, a Rio de Janeiróban lévő Megváltó Krisztus szobrát, a szlovéniai Bled várát, a Szfinxet és a gízai Nagy Piramist, de még a budapesti Lánchidat is láthattuk már tetőtől talpig zöldben Szent Patrik napján. 

Chicago folyó Szent Patrik napján
Chicago folyó Szent Patrik napján

Szent Patrik napja: itt tartják a legjobb bulikat a világon

Chicago folyó Szent Patrik napján
New York Szent Patrik nap alkalmából zölden világít
Pisa Szent Patrik napján
A miniszterelnöki hivatal Dublinban Szent Patrik napja alkalmából kivilágítva
Budapest Szent Patrik napján
Fotó megosztása:

Mint az irishexaminer.com írja, 2021-ben például 66 ország mintegy 690 nevezetessége váltott színt március 17-e alkalmából.