"Király" helyek Londonban - Turistaként a királyi család nyomában

Turi Dániel
Aki Angliában jár, mindenképp a brit királyi család lábnyomait követi. Most megmutatjuk azokat a helyeket, amiket turistaként érdemes felkeresni, ha meg akarjuk ismerni az elhunyt II. Erzsébet és családja mindennapjait!

Ha az Egyesült Királyság kerül szóba, sok minden eszünkbe juthat, de egy dolog örök és megkerülhetetlen, ha Angliáról van szó: ez pedig nem más, mint a királyi család, akiknek a magánélete, a mindennapjai a mai napig emberek millióit foglalkoztatják – különösen az elmúlt napokban, II. Erzsébet királynő halálát és III. Károly király hatalomra lépését követően.

Az országban megugrott a turizmus, a 70 éven át uralkodó királynő temetésén ezrek vettek részt és világszerte milliárdok követték az eseményeket. De így volt ez régebben is: elég csak Diana halálát megemlíteni, vagy a Harry herceg körüli botrányokat szóba hozni, máris mindenkinek megvan a maga véleménye a történtekről. De vajon miért találjuk ennyire érdekfeszítőnek és izgalmasnak a királyi család életét?  Talán pont ez a távolság, ez a hétköznapi emberek számára felfoghatatlan életmód, a nagyközönség előtt rejtve maradt titkok azok, amik miatt mindig lesznek emberek, akiket lenyűgöz II. Erzsébet és családjának élete. És bár tény, hogy igazán közel sosem kerülhetünk hozzájuk, arra mégis van lehetőségünk, hogy bejárjuk azokat a helyszíneket, ahol a királyi család életének a legfontosabb pillanatai játszódnak. Most megmutatjuk a valóban „király” helyeket Londonban és környékén!

A nép háza – Buckingham-palota

A londoni Westminster negyedben található rezidencia minden bizonnyal a brit főváros egyik legnépszerűbb és legismertebb épülete: ebben persze semmi meglepő nincs, hiszen amellett, hogy végső soron ez a mindenkori uralkodó egyik hivatalos otthona, a nemzeti események alkalmával a britek is rendszeresen a palota előtt gyűlnek össze. A királynő halálhíre kapcsán pillanatok alatt ezrek lepték el a palota előtti teret, számolatlanul hordva a virágcsokrokat, hogy kifejezzék a tiszteletüket az egykori uralkodó felé – csakúgy, mint 1997-ben, Diana halálakor. Az 1600-as évek közepén felhúzott épület eredetileg nem a királyi család számára készült, angol főnemesek éltek benne, később pedig III. György király feleségének, Zsófia Sarolta rezidenciája lett, ekkor  kapta a „Királynő háza” elnevezést is. Valójában azonban Viktória – a jelenlegi uralkodó, II. Erzsébet ükanyja – volt az első királynő, aki hivatalosan is az otthonának tekintette az épületet.

A Buckingham eredetileg nem az uralkodó otthona volt
A Buckingham eredetileg nem az uralkodó otthona volt

“Király” helyek Londonban – Turistaként a királyi család nyomában

A Buckingham eredetileg nem az uralkodó otthona volt
A csecsemő II. Erzsébet a Buckingham teraszán
A királyi család a Buckingham teraszán
A Buckingham előtt emberek milliói emlékeztek Dianára
Pár óra alatt ezrek lepték el a Buckingham-palota környékét
Az egész világ II. Erzsébetet gyászolja
Fotó megosztása:

A palota az évek során elsősorban az őrségváltás miatt lett igazán népszerű, ami az ősz beköszöntével sajnos már nem mindennapos látványosság a brit főváros szívében – ennek ellenére, akinek szerencséje van, az elcsípheti, ahogy a szolgálatukkal végzett őrök elhagyják a helyüket és a szolgálatra jelentkezők átveszik tőlük azt. A váltás – amennyiben előre tervezve van, akkor csak eső esetén marad el – helyi idő szerint 11.00 órakor kezdődik és nagyjából fél-háromnegyedórán át tart. Kevesen tudják, de a Buckingham-palotának több olyan része is van, ami látogatható. Ilyenek például a királyi istállók, vagy az úgynevezett „állami szobák” – ezek rendszerint két-két és félórás, idegenvezető által vezetett túrák, ahol megismerkedhetünk a királyi család életével és azzal, hol is töltik a mindennapjaikat. A pletykák egyébként arról szóltak, hogy

III. Károly a trónra lépése után szakít a hagyományokkal, nem költözik be az épületbe, hanem múzeummá alakíttatja azt.

A hírek szerint azonban, bár a király valóban szeretne szakítani a királyi család bizonyos bevett szokásaival, a feleségével, Kamillával, ez lesz a hivatalos rezidenciájuk. 

A hétköznapi emberek egyébként az épületre kifeszített zászló alapján tudják eldönteni, hogy a király a palotában tartózkodik-e. Ha a brit zászló, a népszerű Union Jack van kifüggesztve, akkor az uralkodó nincs az épületben, ha viszont a brit királyi zászló lobog a szélben, akkor biztosak lehetünk benne, hogy III. Károly épp a palotában van.

A friss házasok állandó otthona – a Kensington-palota

London egyik legelőkelőbb negyedében található az évek során több királyi családtagot is elszállásoló Kensington-palota, ami jelenleg – egyelőre még –  hivatalosan Vilmos herceg és Katalin hercegné otthona. Az épület története –ahogy szinte minden, ami Londonban található – összefonódik Viktória királynőével, ugyanis amíg el nem készült teljesen a Buckingham-palota, addig ezt használta rezidenciaként. Később elsősorban nyári laknak tartották fent, ami nem is csoda, hiszen sokkal barátságosabb az épület környéke, mint mondjuk a Buckingham-palotáé. Az épülethez tartozik a rendkívül népszerű Kensginton-kert is, ami nyáron az egyik legszebb park egész Anglia területén. Később az épületben lakott II. Erzsébet húga, Margit hercegné is, valamint az esküvőjük után ide költözött Diana és Károly herceg is.

A Kensignton-palota Vilmos és Katalin otthona
A Kensignton-palota Vilmos és Katalin otthona

“Király” helyek Londonban – Turistaként a királyi család nyomában

A Kensignton-palota Vilmos és Katalin otthona
A gyönyörű kert a Kensington-palota része
A Diana-szobor a Kensington-palotában
A Kensington-palotát milliárdokért újították fel
Fotó megosztása:

Szintén a nagy napjuk után költöztek be a királyi család kétségtelenül legnépszerűbb tagjai, Vilmos és Katalin, akik azóta három gyermekükkel élnek itt hivatalosan. Természetesen ahhoz, hogy ők beköltözhessenek az épületnek alapos felújításon kellett átesnie: a hírek szerint

közel tizenkét millió fontot, vagyis megközelítőleg öt és félmilliárd forintot költöttek arra, hogy a húsz szobás lakrészben kényelmesen elférjenek a szerelmesek.

A Kensington-palotának egyébként, hasonlóan a többi, királyi rezidenciához, van olyan része, amit a turisták is látogathatnak. Jelenleg négy különböző kiállítás és idegenvezetés zajlik a palota falai között, amik segítenek abban, hogy megismerkedjünk többek közt Viktória királynő gyerekkorával, de betekintést nyerhetünk a királynő szobáiba, hiszen ő is lakott itt egy ideig, amikor fiatal házasok voltak Fülöp herceggel. Sőt, a látogatók megtekinthetik a parkban található legújabb szobrot is, ami Dianát ábrázolja, két gyermekével. A királyi családban történt változások miatt azonban szinte biztos, hogy Vilmos – aki immár az elsőszámú trónörökös – és Katalin a gyermekeikkel együtt átköltöznek a Windsor-kastélyba – hogy mikor, azt nem lehet pontosan tudni. Bennfentesek szerint a gyerekek miatt az idei évben még biztosan nem terveznek nagyobb változásokat, így a költözés is jövőre várhat. 

 

VIII. Henrik nyomában – Hampton Court-palota

A Temze partján fekvő Hampton Court-palota nem tartozik a tipikus turista látványosságok közé, holott minden adott hozzá, hogy általa jobban megismerjük a királyi család történetét. És ebben az esetben valóban igazi, évszázadokon átívelő történelemről van szó, hiszen az épület – bár előbb épült – VIII. Henrik kedvenc szálláshelye volt – itt élte sokszor botrányosnak tartott életét minden idők egyik legismertebb angol királya. Az épületet, VIII. Henrik uralkodásának idején, 1529-ben kezdték el felújítani, a király kérésnek megfelelően csak és kizárólag azzal a céllal, hogy a többi európai hatalom előtt bizonyítsa: ő a leggazdagabb és a legnagyobb hatalommal bíró uralkodó a világon. Épp ezért 1540-re

a palotában már vadászpark, kápolna, háromezer négyzetméteres konyha, tenisz és korabeli bowling pálya is volt.

A Hampton Court-palota homlokzata
A Hampton Court-palota homlokzata

“Király” helyek Londonban – Turistaként a királyi család nyomában

A Hampton Court-palota homlokzata
Hampton Court-palota a Temze partján
A Hampton Court-palota óriás kertje gyönyörű
Hampton Court-palotában nemrég bemutatták VIII. Henrik kalapját
Fotó megosztása:

Az épületben egyébként meglepő módon alig esett kár a világháborúk idején, a falfestmények például, amik 500 éve is lenyűgözték a látogatókat, ma is ugyanúgy megtekinthetők. Emellett nemrég több olyan tárgyat is kiállítottak, amik egykori VIII. Henrik tulajdonát képezték, például a kalapját, ami több festményen is visszaköszön. A palotát bemutató túrákon egyébként kihagyhatatlanul felmerülnek az egykori király lefejezett feleségeinek és szeretőinek a történetei is – többen közülük az épület falai közt vesztették az életüket, sokak szerint emiatt pedig a palota a mai napig kísértetjárta helynek számít.