A vizek urai - Íme, a legkülönlegesebb óceánjárók

Turi Dániel
Az óceánjárókról a mérhetetlen luxus, a fényűzés jut az emberek eszébe. Milyen szolgáltatást nyújtanak a vizek óriásai, megér-e négymillió forintot egy éjszaka és miért nevezik őket valódi vízi városoknak? Most eláruljuk és bemutatjuk a világ legizgalmasabb óceánjáróit!

Az óceánjáró kifejezés valójában nem kell feltétlen szó szerint óceánt jelentsen, bár az esetek nagy részében még mindig a legnagyobb vizeken hajóznak ezek a gigantikus úszó hotelek – sok esetben azonban tengereken is találkozhatunk velük. A hotel szó pedig talán nem is igazán jó kifejezés: a vízi szórakoztató központ talán találóbb lenne, hiszen minden megtalálható bennük, ami bármelyik fejlett nagyvárosban.

Mozik, színházak, bowling-pályák, bevásárlóközpontok, éttermek tucatjai, gyermekeknek és felnőtteknek szóló szórakoztató programok

-egyszóval egy óceánjárón eltöltött hét semmiben sem különbözik attól, mintha bármelyik nagyvárosban töltenénk el a nyári pihenésünket. Azt leszámítva persze, hogy mindezt a végtelen kék vízen tehetjük, miközben, ha jó mélyen a pénztárcánkba nyúlunk, a személyzet minden kívánságunkat lesi majd és úgy érezhetjük magukat, mintha körülöttünk forogna a világ. Ez persze csak illúzió és ezért nem mindenki tud megfizetni napi több millió forintot, de akik igen, azoknak biztosan egy életre szóló élményben lesz részük.

Nagy, nagyobb, legnagyobb

Több, mint három éven át építették
Fotó: Pau BARRENA / AFP

Az elmúlt években gyakorlatilag egymást érték azok a hajók, amik rendre elnyerték a világ legnagyobb óceánjárója címet. Jelenleg ezt a Wonder of the Seas vagyis a Tengerek Csodája nevű jármű viseli, ami a Royal Carribean nevű cég és a világ leggrandiózusabb hajója is egyben. A 362 méter széles és 64 méter széles vízi csoda egyszerre 2300 fő személyzet és közel 7000 utas befogadására képes – egyszóval egy időben nagyjából tízezer ember tartózkodhat a fedélzetén, amit figyelembe véve egyáltalán nem túlzás a vízi város kifejezés, hiszen több olyan kisváros is akad, ahol ennél kevesebben élnek.

Koncertek, előadások szórakoztatják a közönséget
Fotó: cleancruising.com

A fedélzeten összesen 2867 különböző méretű és felszereltségű kabin található, így azoknak sem kell teljes mértékben lemondani a Wonder of the Seas nyújtotta luxusról, akik egyébként nem engedhetik meg maguknak, hogy milliókat fizessenek egy-egy éjszakáért. Már-már önmagában az felfoghatatlan, hogy mi található meg a hajón, ami tényleg olyan, akár egy vízi paradicsom. A teljesség igénye nélkül akad itt

kosárpálya, focipálya, vízi csúszda park, jégtánc pálya, szörf-szimulátor, drótkötélpálya, egy ezer fő befogadására alkalmas színház, mellette egy vízi színház, valamint egy tizenhárom méter magas sziklamászó fal is.

Emellett a hajó fedélzete helyet ad még a Central Park névre keresztelt belső zöldterületnek is, ahol több, mint tízezer különböző növény és fa árnyékában pihenhetnek az utasok.

A Wonder of the Seas egyébként a Karibi-térségben ugyanúgy szállít utasokat, mint a nagy európai kikötők között. A hajó útvonalát elképzelni is nehéz, hiszen

Mexikótól, Kubától indulva, a Bahamákon keresztül eljut egészen Marseille-ig, valamint Nápolyig is.

Mindehhez képest az árak talán nem is tűnnek annyira vészesnek. Ha egy szeptemberi egyhetes utazást veszünk alapul, ami Barcelonából indul, majd eljutva Olaszország és Franciaország partjaihoz, végül ugyanide tér vissza, a hét napra egy kabint akár már hétszázezer forintért is lefoglalhatunk. Ennél természetesen akadnak drágább lehetőségek is, ugyanez az út például egy luxuskabinban már kétmillió nyolcszázezer forintot kóstál.

Wonder of the Seas

A hajó legolcsóbb kabinjában egy egyhetes út nagyjából 700.000 forintba kerül

Hirdetés

 

Ahol a mesék valóra válnak

A hajó háromszáznegyven méter hosszú
Fotó:disneycruise.disney.go.com

A Disney Cruise 1996 óta járja a tengereket és az óceánokat és kínál olyan maradandó élményt az utasainak, amiket valószínűleg sehol máshol nem tapasztalhatnának meg. A tengerjáró vállalat legújabb hajója, a Disney Wish névre keresztelt jármű, haladva a korral, minden eddiginél izgalmasabb szórakozást és kihagyhatatlan kalandot kínál – természetesen meglehetősen borsos áron. A mindössze másfél hónapja forgalomban lévő hajó 340 méter hosszú és negyven méter széles – jóval megelőzve ezzel a Disney tulajdonában álló másik négy hajót.

Közel háromezer utast tud fogadni a hajó
Fotó: disneycruise.disney.go.com

A Disney Wish fedélzetén összesen négyezer utas és valamivel több, mint ezerötszáz fős személyzet fér el, mindehhez pedig ezerkétszáz kabin áll rendelkezésre. A hajó természetesen elsősorban a gyerekek igényeit igyekszik kielégíteni:

a különböző vízi kalandparkok mellett az összes Disney, Marvel és Star Wars karakter felbukkan egy-egy előadásban, vagy akár egy könnyű nyáresti vacsora közben.

Az interaktív játszótereket pedig ismeretterjesztő előadások színesítik, valamint a több, mint háromszáz méternyi csúszdarendszer nyújt vég nélküli szórakozást. Emellett természetesen felcsendülnek a legnépszerűbb Disney-dalok is, valamint minden korosztály számára izgalmas és érdekes kalandokat tartogató, a virtuális valóság lehetőségeit kihasználó szórakozási lehetőségek tucatjai közül választhatunk.

A Disney hajóutak esetében azonban, annak ellenére is, hogy kisebb, mint a Wonder of the Seas hajó, jóval mélyebbre kell nyúlni a pénztárcába. Egy ugyanúgy Barcelonából induló két fő részére szóló utazás – ami érinti Nápolyt, Mallorcát és Rómát – is minimum egymillió hétszázezer forintot kóstál. Ha ugyanezt egy luxuskabinban szeretnénk tölteni, azért megközelítőleg négymillió forintot kell fizetni.

Disney Wish

A legolcsóbb kabinért 1,6 milliót, a legdrágábbért négymillió forintot kell fizetni egy hétre

Hirdetés

 

A vizek királynője

Ahol megelevenedik a történelem
Fotó: Keld Navntoft / Ritzau Scanpix / AFP

Rengeteg olyan hajótársaság van, amelyek ajánlanak különböző világkörüli utazásokat, de minden bizonnyal egy sem annyira fényűző és meseszerű, mint amit a Queen Mary 2 fedélzetén átélhetünk – persze akkor, ha egyáltalán nem okoz gondot egy egész vagyont otthagyni egy ilyen utazásra. A II. Erzsébet királynő nagymamájáról elnevezett hajó a maga korában a legnagyobbnak számított a maga 345 méteres hosszúságával és 45 méteres szélességével. Bár az tény, hogy azóta már több, ennél grandiózusabb vízi járművet is építettek, a Queen Mary 2-t nemrégiben kilencven millió dollárból felújították és így még inkább igaz rá az az állítás, hogy olyan akár egy úszó ékszerdoboz. A hajó közel háromezer utast tud egyszerre szállítani és az árak ellenére rendszeresen tömve is van. Ez annyira egyébként nem meglepő, mert azok, akik szeretnek elmerülni a történelemben és élvezik a klasszikus hajózás előnyeit – vagy egyszerűen csak vágynak arra az élményre, amit a Titanic-ban láttak -, nos, nekik tökéletes választás lehet a Queen Mary 2.

A terem a Titanic egy részének pontos mása
Fotó: ULRICH PERREY / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP

A hajón található közösségi terekben, így

a bálteremben, az éttermi részekben, vagy a folyosókon rengeteg 19. századi és még régebbi, több millió dollárt érő műalkotások sorakoznak,

ami csak még tovább fokozza a fedélzet egészén uralkodó nosztalgikus hangulatot. A Queen Mary 2 egyébként sok rövidtávú utazással is várja a vizek szerelmeseit, de azon kevesek közé tartozik, ami az egész Földet körbehajózó úttal is rendelkezik.

A hajót üzemeltető társaságnál egyébként már csak a 2024-ben esedékes világkörüli utakra lehet jegyet foglalni – ezek rendszerint három-négy hónapon át tartanak és minden földrészt érintenek. Itt a legolcsóbb jegyek hétmillió forintos áron kezdődnek, de aki igazi luxusra vágyik, annak a lakosztályokban huszonötmillió forintot kell fizetnie.

Queen Mary 2

Egy többhónapos utazás akár huszonöt millió forintba is kerülhet a hajón

Hirdetés