32 ezer dolgozót küldenek el a Disney parkjaiból

Fatima
A szeptemberben bejelentett 28 ezer fős elbocsátáshoz képest 32 ezren maradnak munka nélkül.

A Disney mintegy 32 ezer alkalmazott elbocsátását tervezi, elsősorban a szórakoztató parkok területéről – jelentette be a vállalat, a fő ok nem meglepő: a koronavírus. Ez 4000 fővel több, mint a szeptemberben bejelentett 28 ezer elbocsátott. Az új adat tartalmazza a korábban bejelentett elbocsátásokat, amikre a Disney 2021-es pénzügyi évének első felében kerül sor, amely október elején kezdődött – írja a The Verge. A leépítések mellett további intézkedéseket fontolgatnak, például a film- és TV-tartalmakba történő befektetések csökkentését, a tőkekiadások leállítását és további alkalmazottak kényszerszabadságra küldését – egyébként október 3-án már 37 ezer dolgozó volt kényszerszabadságon.

Disney World, Florida
Disney World, Florida / Fotó: Kent Phillips/Walt Disney World Resort via Getty Images

Az intézkedésekre a koronavírus miatt kialakult helyzet és a pénzügyi mélypont adott okot – bár a floridai Disney World vidámparkja az év elején újból megnyithatta kapuit olyan korlátozások bevezetésével, mint például az arcmaszkok viselése, az anaheimi Disneyland március óta zárva tart, és még mindig nem világos, mikor nyitják meg újra a kaliforniai parkot.

Augusztusban a társaság 4,72 milliárd dolláros veszteséget jelentett a negyedévben, amely a WSJ jelentése szerint 2001 óta az első veszteséges negyedév volt. Ezt a következő negyedévben további 710 millió dolláros veszteség követte.

Mindennek ellenére a Disney Plus streaming szolgáltatás elindítása segített a vállalaton, amelynek október elejére 73,7 millió előfizetője volt. Azt tervezik, hogy jövőre újabb streaming szolgáltatást indítanak az Egyesült Államokon kívül Star márkanév alatt.