Még elmarad a rekordévtől a Ferihegyen átutazók száma

Pitz Dániel
Kevesebb mint egymillió utas fordult meg idén novemberben a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren, ez a szám továbbra is elmarad a 2019-es csúcshoz képest.

Bár jelentős javulást láthatunk a koronavírus-járvány időszakához képest, még így is jócskán elmarad a 2019-es rekordévtől, amikor 16 173 489 utas fordult meg a főváros repterén.

Nő az utasforgalom, de elmarad a 2019-es rekordévtől

Ferihegyen idén novemberben 969 888 utast regisztráltak, ami még mindig 24 százalékkal kevesebb, mint amennyien 2019. novemberében utaztak. Ez annak is köszönhető, hogy a fel- és leszálló járatok száma 20 százalékkal csökkent 2019 azonos időszakához képest az Airportal információi szerint.

Ez nagyjából az általános tendencia a koronavírus előtti időszakhoz képest, ugyanis a januártól november végéig tartó időszakot nézve 11 millió 200 ezer utas fordult meg a repülőtéren, ami 25 százalékkal kevesebb, mint amennyien 2019 első tizenegy hónapjában megfordultak Ferihegyen.

A reptér üzemeltetője szerint viszont így is meghaladhatja a Budapest Airport idei utasforgalma a 12 milliót, ami majdnem a háromszorosa a tavalyi 4 millió 622 ezres utasforgalomhoz képest.

Utasfelvétel helyszíne a Budapest Liszt Ferenc Repülőtéren
Fotó: Gergely Besenyei/AFP

Az áruforgalom növekedett

 A tavaly novemberi adatokhoz képest idén 8,1 százalékkal volt magasabb az áthaladó áruforgalom a reptéren ugyanazt az időszakot vizsgálva.

De ugyanúgy 8,1 százalékkal nőtt az elmúlt tizenegy hónapban a légiáruk forgalma, mint egy évvel korábban. Ezzel november végéig összesen 178 361 tonna áru haladt át Ferihegyen. A növekedés annak is köszönhető, hogy a Cargo City légiáru kezelő központ jelentős fejlesztéseken esik át egészen jövő év végéig.