Világ 2020. szeptember 12.

Marokkó megnyílik az előtt, akinek van szállodai foglalása

Fatima Világ 2020. szeptember 12.
Ettől a héttől Marokkó újból megnyitja határait azon üzleti és nemzetközi utazók előtt, akiknek van megerősített a szállásfoglalásuk.

A korlátozások enyhítése 67 országból érkező, vízummentességet élvező utazókra vonatkozik – ide tartozik az Európai Unió, az Egyesült Királyság, az Egyesült Államok, Kanada, Ausztrália és Új-Zéland -, igaz, az ország Külügyminisztériuma még nem erősítette meg további konkrét belépési kritériumokat.


Marokkó március közepén minden utazó előtt lezárta az összes szárazföldi, légi és tengeri határt, a tengerentúlon. Most pedig ez Észak-Afrika utolsó országa, amely újból megnyílik a turisták előtt: Egyiptom júliusban kezdte fogadni az utazókat, míg Tunézia már júniusban megnyitotta határait a külföldiek előtt – bár a beutazási követelmények és az engedélyezett nemzetiségek változhatnak.

Marokkó
Marokkó / Fotó: Getty Images

Ott még tart a zárlat

Az ország továbbra is egyre növekvő számú koronavírus-esettel küzd, és néhány közkedvelt turistacélponton, köztük Marrákesben, Fezben, Casablancában és Tangerben még mindig szigorú zárlat van érvényben, amely július végén kezdődött és további értesítésig érvényes. Senki sem hagyhatja el és nem léphet be ezekbe a városokba, kivéve, ha orvosi indoka van, és ha rendelkezik a helyi hatóságok engedélyével – írja a Lonely Planet.

Eddigi ismeretek szerint a látogatóknak negatív, legfeljebb 48 órás COVID-19 tesztet kell bemutatniuk. Arcmaszk viselése nyilvános helyiségekben szükséges.

Mit mond a Konzuli Szolgálat?

Bár elméletileg lehetséges a beutazás, a Konzuli Szolgálat azonban felhívja a magyar állampolgárok figyelmét, hogy az országos tisztifőorvos járványügyi kockázati besorolása alapján Marokkó biztonsági besorolása az I. biztonsági besorolási kategóriába, azaz az utazásra nem javasolt országok listájára került, így a magyar állampolgároknak a marokkói utazás elhalasztását javasolják. Ez utóbbit indokolja továbbá a naponta regisztrált új fertőzések magas száma, illetve az egészségügyi szükségállapotból adódó bizonytalan helyzet, mely szerint a teljes kijárási tilalommal érintett területek bármikor változhatnak. Arra is számítani kell, hogy Magyarországra hazatéréskor két SARS-CoV-2 PCR teszt elvégzése vagy 14 napos karantén vár az utazóra.

Keresés az oldalon