Lovasrendőrök járják a budai hegyeket

Startlap Utazás
Márciustól rendszeressé válik a lovasrendőrök jelenléte a budai hegyekben - tudatta a Pilisi Parkerdő Zrt. szerdán az MTI-vel.

Azt írták, a Készenléti Rendőrség, a II. Kerületi Rendőrkapitányság és a Pilisi Parkerdő együttműködésében járőröző rendőrök elsősorban a főváros leglátogatottabb erdeiben, például a védett Hárs-hegyen segítik az erdő természetes állapotának megőrzését, illetve a természetjárókat, kutyasétáltatókat, kerékpárosokat és gyalogosokat, hogy konfliktusmentesen élvezhessék az erdei kikapcsolódást.

Hangsúlyozták, hogy a járőrök segíteni és tájékoztatni érkeznek az erdőbe, nem céljuk a büntetés.

Négytagú természetjáró család tart jelzett turistaúton a Nagy Hárs-hegy 454 méter magas csúcsára.
Négytagú természetjáró család tart jelzett turistaúton a Nagy Hárs-hegy 454 méter magas csúcsára. (MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba)

Megjegyezték, hogy a természetjárók közötti konfliktusok legnagyobb része két egyszerű szabály betartásával orvosolható, és a járőrök elsősorban ezekre hívják fel a figyelmet: a kutyasétáltatók jogszabályban előírt kötelessége, hogy az erdőben kedvencüket minden esetben pórázon sétáltassák. Az erdőben kerékpározókat pedig arra figyelmeztetik a rendőrök, hogy sporteszközük járműnek minősül, ezért a jogszabály értelmében védett természeti területen – a Budai-hegység nagy részén, így a Hárs-hegyen is – csak a kijelölt kerékpárutakon közlekedhetnek – áll a közleményben.