Belföld 2021. január 07.

Újabb 5 szuper kirándulóhely Budapest környékén

Fatima Belföld 2021. január 07.
A korlátozások miatt igencsak meg vagyunk lőve a délutáni, hétvégi programokkal, de szerencsére a természetjárás mindig ott van, mint lehetőség. A Budapest környéki kirándulóhelyeink harmadik részében újabb 5 mesés helyet hoztunk, ahonnan még haza is érsz este 8-ra.

Egy délutáni kirándulás Budapest környékén, egy hétvégi túra a természetben – ezeknek még az este 8-tól kezdődő kijárási korlátozás sem szabhat gátat. Mutatunk 5 olyan helyszínt, ahol nagyszerű sétákat vagy biciklitúrákat tehetünk.

Csergezán Pál-kilátó

A Csergezán Pál-kilátó Pest megyében, Budai-hegység legmagasabb pontjának számító Nagy-Kopasz csúcsán, Páty, Nagykovácsi és Telki hármas határán található. Neve Csergezán Pál természetfestő emlékét őrzi, aki ezen a tájon is szerzett élményeivel indult el sajátos művészi pályáján, élete utolsó időszakát is a környéken töltötte. A 23,5 méteres teljes magasságú, különleges alakú, leginkább vitorlát formázó kilátó 2004-2005-ben épült, könnyen megközelíthető és látványos – nem véletlenül népszerű célpont.

Érdemes bejárni a kisoroszi szigetcsúcsot, a szendehelyi gyadai tanösvényt, a Bertényi Miklós füvészkert, a kesztölci gyógynövénykertet és a nagykovácsi erdőt is.

 

 

 

 

Bakonynána

A Veszprém megyei község története régre nyúlik vissza, a Nána név minden bizonnyal személynévi eredetű elnevezés, de pontos adat nincs arról, hogy kinek a nevét őrizheti a település. Az mindenesetre tény, hogy 1240-41-ben, pont a tatárjárás idején a Nána-Beszter nembeli Mihály volt a veszprémi püspöki vár ispánja, 1130 körül pedig Nána nevű egyházi személy volt Veszprém püspöke. A község nevezetességei közé tartoznak a katolikus templomok, a Római-fürdő, valamint a település külterületi részén nyíló a Bongó-zsomboly, egy fokozottan védett barlang. Ennek bejárata természet és életvédelmi okokból rácsajtóval lezárt, látogatni engedéllyel a gondozást végző Alba Regia Csoport közreműködésével lehet.

 

 

 

 

Jegenye-völgy vízesés

A Jegenye-völgyi vízesés a Budai-hegység legnagyobb, 5 méter magas vízesése, a főváros környékének népszerű kirándulóhelye. Busszal könnyen megközelíthető, közelében pedig több turistajelzéssel ellátott út húzódik, egy kiépített lépcsős útvonalon pedig  egészen a felső szintjéig kényelmesen el lehet jutni. A Paprikás-patak medrében a Felső-patak-hegy lábánál egy homokkő gát húzódik keresztül – noha a patak vizének ereje már lepusztította a kőpadot, áttörni még nem tudta, így maradt meg a zuhatag. Az év bármely szakában erősen ajánlott a környéken túrázni, és még a Solymári vár is útba ejthető.

 

 

 

 

 

 

Kaán Károly-kilátó

Kaán Károly-kilátó / Fotó: YouTube

Még csak el sem kell hagyni Budapestet ahhoz, hogy erre a zseniális helyre juthass: a II. kerületi, a Nagy-Hárs-hegy 454 méter magasságú csúcsán lévő több emeletes kilátóhely legfelső szintjéről teljes körpanoráma nyílik, innen Budapest és a Budai-hegység jelentős része is belátható. Az egész éven át éjjel-nappal látogatható kilátó valamikor 1989-ben épült meg, majd a kétezres években felújításon esett át, azóta is keresett kirándulóhely.

 

 

 

 

 

Naplás-tó

Ugyancsak a fővárosban, XVI. kerületben, Cinkota mellett helyezkedik el Budapest legnagyobb kiterjedésű állóvize, a tó és közvetlen környezete 1997 óta természetvédelmi terület – egyébként 1978-ban a Szilas-patak visszaduzzasztása révén alakult ki, hogy így vegyék elejét a patak áradásainak. A tó népszerű szabadidős úti cél a környékbeliek számára, nyaranta kedvelt kiránduló- és horgászhely, de fürödni tilos benne. A Naplás-tó a közeli Cinkotai parkerdővel és a Merzse-mocsárral együtt számos vízimadár fontos pihenőhelye a tavaszi és őszi madárvonulási időszakban. Könnyen megközelíthető, elképesztő látványt nyújt, családosoknak különösen ajánlott.

 

 

Keresés az oldalon