Belföld 2020. december 10.

Újabb 5 szuper kirándulóhely Budapest környékén, a korlátozások idején is

Fatima Belföld 2020. december 10.
A korlátozások miatt igencsak meg vagyunk lőve a délutáni, hétvégi programokkal, de szerencsére a természetjárás mindig ott van, mint lehetőség. A Budapest környéki kirándulóhelyeink második részében újabb 5 mesés helyet hoztunk, ahonnan még haza is érsz este 8-ra.

Egy délutáni kirándulás Budapest környékén, egy hétvégi túra a természetben – ezeknek még az este 8-tól kezdődő kijárási korlátozás sem szabhat gátat. Mutatunk 5 olyan helyszínt, ahol nagyszerű sétákat vagy biciklitúrákat tehetünk.

1. Hármashatár-hegy, Budapest

A Hármashatár-hegy a Budai-hegység északi-északkeleti részében az Ördög-árok, a Duna völgye, a Solymári-völgy és a Pesthidegkúti-medence között elhelyezkedő rögcsoport központi, 495 méter magas orma – egyébként a hegy csúcsán keresztül vezet az Országos Kéktúra útvonala. Kedvelt kirándulóhely, főleg dél-délkelet felé lépcsőzött gerincein, tölgyesekben és ültetett fenyvesekben árnyas sétautak találhatóak, a Guckler Károly-kilátó pedig teljes körpanorámát biztosít Budapestre és a Dunára és a környező hegységekre. Itt található a Hármashatárhegyi repülőtér is, ahol siklóernyősökre lesz figyelmes az ember, miközben egyik domb után a másikat mássza. Kutyásoknak is ideális, ugyanis sok gazdival és négylábúval találkozni errefelé.

Fotó: Startlap

2. Julianus Kilátó, Nagymaros

Nagymaros felett 482 méter magas Hegyes-tető csúcsán 1939-ben épült Julianus barát kilátó, ahol a Dunakanyar lélegzetelállító körpanorámájával találhatjuk szembe magunkat. A középkori bástyát idéző kilátó Zebegényből és Nagymarosról érhető el a legrövidebb úton, onnan pedig erdei turistaút vezet a legendás Remete-barlanghoz. Több történet is összeforrt a barlang nevével: úgy tartják, egy bűnös szerzetes menekült ide a dömösi monostorból, akinek a szamara hozott vizet, ám rosszakaró emberek csele miatt az állat a víz áldozata lett, a remete pedig szomjan halt, mivel a fogadalma tiltotta helyének elhagyását. Egy másik legenda szerint a szerzetes látomása után vonult vissza a barlangba, ahol remeteként élt tovább. Rejtélyek, izgalmas történetek, régészeti és őslénytani leletek miatt is híres barlang – de a lehengerlő környezet mellett sem mehetünk el szó nélkül.

3. Lajos-forrás, Szentendre

Az 587 méter magas Bölcső-hegy tömbjében fakad a Lajos-forrás, ami népszerű kirándulóhely, számos turistaút érinti. A forrásból kifolyó víz a Jóvízű-patakot táplálja, de az arra járók is megkóstolhatják saját felelősségre. A neve egy hagyományhoz köthető, miszerint Nagy Lajos király szeretett vadászni ezen a környéken, így róla nevezték el, míg a 18. század elejétől megtelepült szerbek Dobrá voda néven tartották számon a forrást, e név magyar megfelelője, a Jóvíz-dűlő lett később a környék egyik hivatalos elnevezése is, míg később a vidéket akkoriban tulajdonló báró Podmaniczky Lajos után nevezték el. A Lajos-forráshoz Szentendréről a dömörkapui elágazásnál balra fordulva közelíthető meg. Az erdőben kanyargó erdei aszfaltúton juthatunk el a forráshoz, amihez

közel van a Holdvilág-árok, a Janda Vilmos-kulcsosház és a Sikárosi-rét is. 

4. Nyakas-kő, Biatorbágy

Budapesttől 25 percnyi autóútra, Biatorbágy déli határában, a Tétényi-fennsík nyugati letörésénél található az egyik legmenőbb hely azoknak, akik szuper képeket szeretnének az Instagramra. Az erózió lenyűgöző sziklaformációkat alkotott, például a Nyakas-követ és a Madárszirtet, ahol fantasztikus túrákat tehetünk, még egy kis sziklamászás is “benne van a csomagban”, a megérdemelt jutalom pedig elsőrendű kilátás a Biai-tóra, valamint remek fotók készítésének a lehetősége.

5. Boldog Özséb-kilátó, Pilis

A Boldog Özséb-kilátó a Pilis és a Dunántúli-középhegység legmagasabb pontján, a Pilis 756 méteres csúcsán található, az évtizedekkel korábban emelt geodéziai mérőtorony átépítésével jött létre, nevét Boldog Özsébről, a pálos rend alapítójáról kapta, aki a hagyomány szerint ezen a vidéken élt remeteként. A kilátó közelében több kolostorrom (pilisszentléleki pálos, klastrompusztai pálos, pilisszentkereszti ciszterci kolostor) és számos barlang található.

Keresés az oldalon