Belföld 2020. december 03.

Szuper kirándulóhelyek Budapest környékén, a korlátozások idején is

Fatima Belföld 2020. december 03.
Jelenleg kijárási korlátozás van érvényben, azaz este 8-tól reggel 5-ig otthon a helyünk. A munka utáni, vagy hétvégi túrákról azonban nem kell lemondani, csak figyelni kell, hogy időben hazaérjünk. Mutatunk 6 helyet, ahova érdemes ellátogatnod.

Egy délutáni kirándulás Budapest környékén, egy hétvégi túra a természetben – ezeknek még az este 8-tól kezdődő kijárási korlátozás sem szabhat gátat. Mutatunk 6 olyan helyszínt, ahol nagyszerű sétákat vagy biciklitúrákat tehetünk, mindezt úgy, hogy simán hazaérhetünk este 8-ra.

1. Libegő és János-hegy

El sem kell hagyni Budapestet, mégis egy szuper, libegőzéssel összekötött túrán vehetünk részt. Aki a sífelvonóhoz hasonló libegőt inkább kihagyná az életéből, gyalogosan is felmehet a János-hegyre, ami a Budai-hegység negyedik legmagasabb hegye – a Nagy-Kopasz, a Kutya-hegy és a Nagy-Szénás után -, egyben Budapest legmagasabb pontja. A hegy tetején épült Erzsébet-kilátóról körpanoráma nyílik a városra és annak környékére. A munkával töltött nap után kellemeset lehet andalogni a helyen, hétvégén akár egy kisebb piknik is tartható a szabadban – amennyiben az időjárás engedi.

2. Gaja-szurdok

A fővárostól mindössze egy és negyed órányi autózással lehet eljutni a Gaja-szurdokhoz, ahol a Keleti-Bakony legfontosabb vízfolyása, a Gaja-patak csörgedezik. Fehérvárcsurgó vagy Bodajk felől közelíthető meg a szurdok, előbbiből az alsó, míg utóbbiból a felső végéhez érünk. A patak szinte végig gyönyörű, vadregényes tájon halad keresztül, két festői szépségű szurdokvölgye ismert, a bakonynánai római fürdőnél, valamint a fehérvárcsurgói Gaja-völgy, amely több kilométer hosszan elnyúló szurdokvölgy. Utóbbi most már egyre inkább turistaparadicsommá fejlődik.

Érdemes felkeresni a dömösi Prédikálószéket, a páratlan panorámájáról híres zebegényi Sárkánydombot, a Visegrádi-hegység legmagasabb hegyét, azaz Dobogókövet, de a Pilis leghosszabb vízfolyását, a Dera-patakot ölelő szurdok sem maradhat el.

3. Rám-szakadék

Ugyancsak egy és negyed órára a fővárostól található a lenyűgöző természeti szépsége miatt méltán híres Rám-szakadék, mely egy vulkáni eredetű, nagyjából észak-déli irányban futó szurdokvölgy. Mélysége több helyen meghaladja a 35 métert, míg szélessége helyenként a 3 métert sem éri el. A sziklamederben állandóan csörgedezik a víz, amely hóolvadáskor és nagyobb esők idején patakká duzzadhat. A Rám-szakadék természeti adottságai miatt egyike a legnehezebben járható magyarországi jelzett turistautaknak, éppen ezért 2005-ben a nehezen járható szakaszokon rozsdamentes anyagból készült létrák és kapaszkodó korlátok, a pihenőhelyeken új asztalok és padok, valamint tájékoztató táblák lettek kihelyezve.

A Rám-patak hömpölygõ vize a Rám-szakadékban Dömös közelében 2015. január 10-én.
MTI Fotó: Sóki Tamás

A szakadékban a zöld sáv jelzést követve elérjük a Rám-szakadék felső pihenőhelyét. Ide csatlakozik a sárga jelzés, amelyen balra fordulva Dobogókőre, míg jobbra fordulva, az Árpádvárat megkerülve, a Lukács-árokba érkezünk, ami szintén nagyon hangulatos, de a Rám-szakadékhoz képest ott már könnyebben haladhatunk.

4. Csíki-hegyek

Csíki-hegyek mindössze 20 percre Budapesttől, Budaörsön, a Budai-hegység legdélibb rögvonulata, egy fő- és egy mellékvonulatból áll. A fővonulat tagjai délnyugat felől a Huszonnégyökrös-hegy, a Ló-hegy, a Szekrényes-hegy és a Farkas-hegy, míg a mellékvonulat a fővonulattól északnyugatra, azzal párhuzamosan fekszik – ennek legnagyobb délnyugati tagja a kettős kúpú Kecske-hegy, amit a Kies-völgy választ el a fővonulattól.

A hegység leglátványosabb része a Kies-völgy feletti, fenyvesekkel és tisztásokkal váltakozó Sorrentó-gerinc, aminek a pereméről főleg nyugat felé van jó kilátás.

A területen sárgával jelzett turistaút halad át, mely érinti a Sorrentót, Kies-völgyet, elhalad a Szállás-hegy, Ló-hegy, Csík-hegy mellett, és a Huszonnégyökrös-hegyet majdnem a csúcsáig megközelíti. A turistaútról lekanyarodva a Sorrentó–Szekrényes-hegy–Farkas-hegy által körbezárt területen repülős-emlékmű, valamint a farkas-hegyi repülőtér régi helye és egykori hangárok tekinthetőek meg. A Farkas-hegy túloldalán, a csúcshoz közel vitorlázó-emlékmű található, ami piros jelzésű turistaútról közelíthető meg. A Ló-hegy körüli térség fokozottan védett terület.

5. Szelim-lyuk

Számtalan legenda kering a tatabányai barlanggal kapcsolatban, egyesek szerint a tatár támadások idején a barlangban keresett menedéket a környező falvak lakossága, majd amikor egy János nevű kisfiú szomjas lett, sírni kezdett. Az anyja elvitte a közeli forráshoz, ahol elfogták őket a tatárok, akik arra kényszerítették az asszonyt, hogy árulja el a többiek rejtekhelyét. A tatárok rajtakaptak a  fegyverteleneken, majd a gyermekekre és az asszonyokra rágyújtották a barlangot. A másik történet szerint hét falu lakossága menekült a török időkben a barlang falai közé, I. Szelim oszmán szultán azonban megtalálta a rejtekhelyet, és rájuk gyújtotta azt. Napestig sorolhatnánk az izgalmasabbnál izgalmasabb legendákat, annyi azonban biztos, hogy régészeti lelőhely, sok középkori történet fűződik hozzá. A fővárostól 47 percnyi autóútra, Tatabányánál található az izgalmas barlang, mely szájának hatalmas méretű látképe szorosan összekapcsolódott a város fölé magasodó Turul szobor látványával.

Travellina kedvenc helyei Komárom-Esztergom megyében – Szelim barlang / Fotó: Travellina

6. Holdvilág-árok

A Visegrádi-hegységben, Pomázhoz közel található a rejtélyes Holdvilág-árok, amit ősi temetkezési, kultikus helynek tartanak, egyes feltevések szerint ezen a területen állt egykor Attila városa (Sicambria, Ecilburg), míg a mendemonda szerint itt temették el Árpád fejedelmet is – legalábbis Anonymus gesztája erre utal. A hely azonban nem csupán a legendák szerelmeseinek tökéletes túrahely, hanem mindazoknak, akik kedvelik a titokzatos, vadregényes, szűk, kanyonszerű szurdokokat. Lehetőség van körtúrára, ami nehézségi szintje alapján családoknak ideális, 5 kilométer hosszú, másfél óra alatt megtehető.

Keresés az oldalon