Belföld 2020. október 15.

Itt az ősz, irány az erdő! 5 tipp kirándulóknak

Balázs Belföld 2020. október 15.
A Szalajka-völgytől a Börzsönyig ajánlunk barangolós helyeket. Ráadásul az első nagyobb esőhullám után az erdei sétákat némi gombakereséssel is feldobhatjuk.

Régi közhely, hogy az erdők az átmeneti évszakokban a legszebbek és mint úgy általában a közhelyek, ez is igaz. Nincs is nagyon más dolgunk, mint előbányászni a pár karikával melegebb ruházatunkat, egy jó, beázásra nem hajlamos túracipőt, meg a biztonság kedvéért egy frankóbb esőköpenyt/kabátot, aztán adni az őszi erdei életérzésnek. Szerencsére erdőkből rendesen el vagyunk eresztve, úgyhogy az alábbi lista inkább csak ajánlás, mint a tuti recept közlése, van rengeteg szép hely az országban azokon kívül is, amiket itt bemutatunk. Például, ha az erdőknél egy kicsit rendezettebb közegben szeretnénk gyönyörködni az őszi fák színkavalkádjában, mehetünk arborétumba is, abból is akad mifelénk bőven.

De ha nem akarunk gyalogtúrázni, akkor akár biciklivel is nekivághatunk az országnak, persze mielőtt ilyet tennénk, azért ne felejtsük el ősziesíteni a bringánkat és ezen elsősorban a terep és időjárási viszonyokhoz jobban passzoló gumik felrakását értjük.

 

Szalajka-völgy

A Budapesttől nagyjából kétórányi autózásra található Szalajka-völgy az egyik legszebb természeti látványossága hazánknak, évszaktól függetlenül. Mert hát a Fátyol-vízesés, vagy az Istállós-kői barlang, a Szalajka-forrás, vagy a környék híres kisvasútja nem megy sehova tavasszal, vagy nyáron sem, így vígan gyönyörködhetünk bennük bármikor, amikor arra járunk.

Ilyentájt a színes szagos erdei élményt képes az is fokozni, ha nem csörtetünk ész nélkül, harsogva a környéken, mert ha halkabban mozgunk, akár dámszarvast és muflont is láthatunk.

No meg, ha már erre járunk, semmiképpen ne hagyjuk ki valamelyik étteremnél a sült pisztrángot, ami kötelező, lévén, hogy a Szalajka-patakban fickándozó jószágokról beszélünk, akik a vidék védjegyeként is funkcionálnak.  

Őrség

Vágtázzunk is át gyorsan az ország másik felére és ugorjunk egy fejest az ország, de legalábbis a Dunántúl legszebb őszi vidékébe. Az Őrség egy kis csoda, amin kár lenne egy fél nap alatt sietősen végigrohanni, inkább érdemes mondjuk egy Őriszentpéter főhadiszállással szépen, nyugisan egy hétvége alatt bejárni a vidéket. Ha így teszünk, egész biztos, hogy élményeknek egyáltalán nem leszünk híján, mire a végére érünk.

Érdemes Szalafőre elmenni, ahol skanzen és az Őrség legidősebb fája, egy 300 éves tölgyfa vár minket, de ugyanígy jól járunk, ha megnézzük a veleméri Árpád-kori templomot, ami a régisége mellett azt tudja, hogy a benne lévő freskókat az évszak függvényében másképp és máshol éri a fény, viszont a pokolról készült kép mindig sötétben marad.

Esetleg megállhatunk még Magyarszombatfán megismerkedni a régi fazekasság tudományával a fölöttébb beszédes Fazekasházban, megtekinthetjük a 18. századból származó pankaszi haranglábat, de akár vethetünk pár elképedt pillantást a szőcei tőzegmohás láprétre is. Ha pedig mindezt bejártuk, de még tudnánk menni, akkor nézzünk át az Őrséggel szomszédos Vendvidékre.

Ördög-árok

Gyorsan le is szögeznénk, hogy nem a budai oldalon található patak medréről beszélünk, hanem egy másik Ördög-árokról, amit a Bakonyban lelhet meg az, aki keresi, egészen pontosan Dudar és Bakonyoszlop között.

Ráadásul az ismertebb druszájától eltérően a bakonyi Ördög-árok nem csak egy patakot, hanem vagy 50 barlangból, fülkékből, hasadékokból álló rendszert takar, de itt található a hegység legnagyobb barlangja, az Ördöglik is.

Aki szereti a sejtelmes szurdokokat, erdei kőtengereket, annak kötelező kilátogatni ide. De ha már erre járunk és az Ördög-árokban kigyönyörködtük magunkat, akkor érdemes egy füst alatt beugrani Zircre is és megnézni a ciszterci apátság híres arborétumát. Nem árt azonban sietni, ugyanis az arborétum november közepétől március közepéig nem látogatható, mert téli álmot alszik. Ugyancsak nincs messze az Ördög-ároktól a cseszneki vár sem, mely a 16.-17. századi várháborúk korában játszott komoly szerepet a környék történelmében, továbbá az 1947-es nagy sikerű Valahol Európában című film váraként is ismert, mivel a vonatkozó jeleneteket itt vették fel.

Dobogókő

A Pilis már csak azért is remek választás, mert a fővárosból nézve nem kell hozzá messze menni és tulajdonképpen a vasárnapi ebéd után is ki lehet oda ruccanni egy pár órára. A környéken található csodák, mint a Rám-szakadék, a Vadálló-kövek vagy a Thirring-szikla mind olyanok, ahova legalább egyszer el kell menni. És akkor a Börzsönyre illetve a Dunakanyarra nyíló panorámát még nem is említettük, ami önmagában annyira menő, hogy csak ezért érdemes kilátogatni oda.

Persze Dobogókőben sokkal több van, mint a kilátó és a környéken elhelyezkedő vendéglátóhelyek, bár azt is hozzá kell tenni, hogy már akkor jól járunk, ha csak sörözni ugrunk ki ebbe a csodás környezetbe.

Amúgy a bejárható túraútvonalak összesen nem teszik ki a tíz kilométert, tulajdonképpen békés és nyugodt sétatempóban be lehet barangolni az egészet két óra alatt. Ha pedig meguntuk az erdőt és van némi affinitásunk a lakossági kultúra iránt, akkor meglátogathatjuk a közelben lévő Pilisszentlélek községét, amit az erre fogékony közönség Pajkaszegként ismer, mivel itt forgatják a Mi kis falunk című sorozatot.

Börzsöny

Továbbra is maradunk a főváros viszonylagos közelében, hiszen a Börzsöny némi leegyszerűsítéssel Nagymarostól a szlovák határig terjed, úgyhogy ha Visegrádnál átkelünk a Dunán, lényegében már ott is vagyunk. Remek kilátók, várak és csodálatos erdei séták várnak arra, aki ide tervez magának, vagy a baráti társaságának, esetleg a családjának kirándulást.

Ha nem akarunk hegyeket mászni (pedig mondjuk a Csóványos, meg a Nagy-Hideg-hegy elég menők), akár a környező településeket is megjárhatjuk, hiszen látnivaló akad bőven Szobon, ahol megnézhetjük a Börzsöny múzeumot, vagy a Luczenbacher-kastélyt, ott a börtönéről és börtönmúzeumáról ismert Márianosztra, ami ezek mellett kedvelt búcsújáróhely is, de érdemes elugrani akár Zebegénybe is, ahol megnézhetjük a Dőry-kastélyt.

Ha pedig maradnánk az erdei túrázásnál, ehhez két központot is ajánlanánk, az egyik Kemence település, ahonnan a környék talán legszebb körtúrájára indulhatunk a Fekete-völgyön át, a másik pedig, ha gyerekeket is vinnénk magunkkal, Kóspallag, ahonnan egy egyszerűbb, de közel annyira látványos kirándulást tehetünk a Börzsöny nyugati részében.

Kiemelt kép: Sipovics Tengerszem a Szalajka-völgy közelében a Bükk hegységben.
MTVA/Bizományosi: Faludi Imre

Keresés az oldalon