A legjobb programok a Velencei-tónál esős időben

Fatima
Az őszi időjárás kiszámíthatatlan, ezért most olyan programokat gyűjtöttünk össze, amikkel elütheted az időt a Velencei-tó környékén akkor is, ha éppen rossz időt fogtál ki.

Nyaranta fürdőzőkkel, az év többi részében pedig túrázókkal telik meg a Velencei-tó környéke. Vannak, akik rossz időben is szeretnek barangolni, ám akadnak, akik esőben inkább nem öltik fel a túrabakancsukat, nem pattannak biciklire – nekik hoztunk nagyszerű beltéri programokat, amiket mindenképpen érdemes megtapasztalni az ország harmadik legnagyobb természetes tavánál.

1. H2O Akváriumház és Madárvárta, Agárd

Az akváriumház bemutatja a Velencei-tó jellegzetes halait, valamint olyan vízi élőlényeket, mint a szitakötőlárva, a vízi skorpió és a vízi botpoloska. Az egyedülálló épületben elhelyezett nyolc akváriumban összesen 7085 liter víz van, a legnagyobb akvárium 1785 literes. A rejtőzködő halfajok, a szitakötők átváltozása mellett alapvetően lehetőség nyílik vízitúrázásra, hajókázásra és gyerekprogramokon való részvételre is. Ha a vízi világ mellett az ég urait is megismernéd közelebbről, akkor a Madárvárta ideális helyszín lehet, ahol felfedezték az egyetlen hazai lelőhelyét a hagymaburoknak, továbbá itt jelezték első ízben a fehérfarkú lilebíbic és a kék fú hazai előfordulását.

További látnivalók Agárdon:

 • Agárdi Gyógy- és Termálfürdő
 • Agárdi Tematikus Sétány
 • Chernel István Madárvárta
 • Agárdi Szent István király-templom
 • Nádasdy-kastély
 • Agárdi Pálinkafőzde

2. Halász-kastély, Kápolnásnyék

A napjainkban Halász-kastélyként ismert épület fő szárnyát ifj. Magyary-Kossa Péter, Fejér vármegyei főadószedő építtette 1810 körül. A korai klasszicista stílusú kúria tipikus példája volt a vagyonos köznemesség, a „táblabíró világ” építkezéseinek. A Magyary-Kossa vagyon az asszony végrendeletének megfelelően nagyrészt unokaöccsére, nádasdi Sárközy Sándorra majd unokahúga házassága révén Halász Lázárra szállt. 100 évvel később ifj. Halász Gedeon L-alaprajzú, manzárdtetővel borított, neobarokk kastéllyá. Ugyanebben az időben, néhány szomszédos telek megvásárlása révén, nyugati irányban terjeszkedve igazi angolparkká formálták a korábbi kis díszkertet. A második világháború pusztításaitól, majd az azt követő államosítástól lakhatatlanná vált az egykor impozáns épület, mígnem felújítási munkálatoknak köszönhetően 2016-ban az eredeti pompájában adták át az épületet a látogatóknak, melyben kiállítótér és rendezvényközpont is helyet kapott. 

Fotó: Halász-kastély

A Halász-kastély állandó kiállítása a Halász család fotóalbumából és dokumentumtárából szemezget, ismerteti a kastély és a család történetét, illetve néhány megmaradt bútordarab és tárgy segítségével segít eligazodni a kastély izgalmas és változatos történetében. Természetesen időszaki kiállításokat is meg lehet tekinteni, jelenleg például 25 magyar festőművész 41 alkotását, melyek zömükben a szegedi Móra Ferenc Múzeum képzőművészeti gyűjteményéből érkeztek.

További látnivalók Kápolnásnyéken:

 • Vörösmarty Mihály szülőháza, a Vörösmarty Emlékház
 • Helytörténeti kiállítás
 • Luczenbacher-kastély kápolnája
 • A Hősök terén lévő első világháborús emlékmű, második világháborús emléksír, 1956-os kopjafa
 • Millecentenáriumi emlékmű
 • Vörösmarty Mihály szobra a Vörösmarty parkban
 • Bartók Béla szobra a róla elnevezett utca terén
 • Trianon-gyászemlékmű a polgármesteri hivatal előtt

3. Pincészetek

Eger és Balaton környékén lévő borvidékekről ódákat zengenek, pedig a Velencei-tónál folytatott szőlőművelésnek és bortermelésnek is nagy hagyománya van, ami a római korig nyúlik vissza. Ennek tudatában nem meglepő, hogy több híres pincészet és számtalan isteni nedű hívogatja a borkedvelőket, hogy látogassanak a Velencei-tóhoz. Híres a Lics Pincészet, ami a Velencei-tó északi partján, a Meleg-hegy déli lejtőjén található, vagy a gárdonyi Csóbor Pincészet, ahol chardonnay, cabernet sauvignon, sauvignon blanc és merlot csodák kóstolhatók meg. Ha pedig vidéki romantikával fűszerezett, borgasztronómiai pihenésre vágysz családdal vagy barátokkal, a pázmándi Bálint Borárium is jó választás lehet. Egyébként itt tennénk említést a velencei Vörösmarty Présházról, a Bence-hegyi kilátó tövében, ahol egykor a Szózat költője töltötte szabadidejét, manapság pedig pinceként működik.

4. Meszleny-Wenckheim kúria, Velence

Velencén található a tekintélyparancsoló kúria, ami egykor a Meszleny családnak, majd gróf Wenckheim Ferencnek, 1945-től általános iskolának, napjainkban pedig a városi könyvtárnak, játékháznak, házasságkötő teremnek ad otthont. Mellette Varga Norbert láncfűrészes mester remekműve, a “Nagyapó Mesefája”, ami egy padon ülő kisfiút ábrázol, akinek a nagypapája éppen mesét olvas.

További látnivalók Velencén:

 • Hauszmann–Gschwindt-kastély
 • Beck-kastély (csak kívülről, mert magánkézben van)
 • Velence Korzó
 • Bence-hegyi kilátó
 • Babák rózsakertje
 • Kun Péter “Kunos” Emlékhely

5. Gárdonyi Géza Emlékház, Gárdony

Az irodalom és Gárdonyi kedvelői mellett azoknak a családoknak is feltétlenül ajánljuk ezt a programot, akiknél van legalább egy iskoláskorú gyerek, a rettegett Egri csillagok című történelmi regény olvasása ugyanis egyből élvezetesebbé válik, ha előtte alaposan bejártátok az emlékház mellett lévő Gárdonyi-rönkvárat, ami az Egri vár és az Egri csillagok című regény helyszínének kicsinyített mása. Ez önmagában hatalmas élmény, azért látogassatok el a a házba is, ami az író szülőháza, múzeum és az ország legjelentősebb Gárdonyi-emlékhelye egyben.

 • Velencei-tavi Galéria
 • Szent Anna-kápolna