Élmény 2021. szeptember 08.

A legjobb őszi biciklis kirándulóhelyek a Velencei-tónál

Fatima Élmény 2021. szeptember 08.
A Velencei-tó hazánk legkedveltebb üdülőhelyeinek egyike. Nyáron természetesen ellepik a környékén fekvő településeket a fürdőzni vágyók, ám a látogatásáról ősszel sem kell lemondani. Szuper kirándulóhelyeket és biciklis útvonalakat gyűjtöttünk össze.

Jelenleg az időjárás is a kirándulásnak kedvez: három biciklis útvonalat mutatunk be a Velencei-tó környékén, amik által megismerhetők a legfontosabb nevezetességek – persze egyes szakaszokat gyalogtúrán is megismerhetsz.

Kezdőknek is élvezet

A 18,4 kilométeres, nagyjából másfél óra alatt teljesíthető bicajtúra sík szakaszon kezdődik, kiindulópontja Agárd, a Gárdonyi Rönkvár (Gárdonyi Géza Egri csillagok című regényéből megismert egri vár kicsinyített mása, ha teheted, feltétlenül nézd meg tüzetesebben is) parkolója, melynek szomszédságában található a Gárdonyi Géza Emlékház és a Velencei-tavi Galéria is. Az agárdi Gárdonyi Géza tematikus sétányon induljon a túra: innen először az Agárdi Gyógy- és Termálfürdő, illetve a Sándor Károly Labdarúgó Akadémia mellett tekerhetsz, mígnem arra lehetsz figyelmes, hogy az agárdi Chernel István Általános Iskola és Gimnázium és a Nádasdy-obeliszk mellett haladsz el. A 7-es főúton zebrán, majd a vasúti átjárón kelj át, és balra kanyarodva a Velencei-tó déli kerékpárútján haladj tovább. Agárd határában a Chernel István Madárvárta található, ami az ország első madártani kutatóháza, ahol felfedezték az egyetlen hazai lelőhelyét a hagymaburoknak, továbbá ott jelezték első ízben a fehérfarkú lilebíbic és a kék fú hazai előfordulását.

Haladj a Madárdal tanösvény táblákkal jelzett Tóparti túrán egészen a tó délnyugati csücskéig. Itt óvatosan kelj át a 7-es főúton, és a bekötőúton biciklizz Dinnyés felé, majd a vasúti átjárón áthaladva fordulj jobbra a Madárda tanösvény Müller István túrájára, ami  3 kilométeres körutat jár be a Dinnyési-fertő melletti, hajdan mocsaras területen, és a tanösvény kilátójához vezet, közben megismerheted a terület páratlan madárvilágát. A túra során előforduló fajok: nádi énekesmadarak (nádirigó, cserregő nádiposzáta), gázlómadarak (nagykócsag, bölömbika), récefélék (tőkés réce, cigényréce), őshonos háziállatok (magyar szürke marha, rackajuh) – írja a dunaipoly.hu. Visszafordulva ismét a bekötőútra térj, amely átvezet a falun – út közben azért lesd meg a Dinnyési Templomkert Hagyományőrző Turisztikai Központot -, ezt követően a Dinnyést Agárddal összekötő kerékpárúton tekerj tovább, majd jobbra térj az agárdi Széchenyi utcára. Újból a tanösvény ismertető tábláit követheted, amik elvezetnek a Parkerdőn keresztül az Agárdi Pálinkafőzdéig, ahol bevezetnek a pálinkafőzés rejtelmeibe, és díjnyertes pálinkák közül válogathatsz. Innen ismét a tematikus sétányra jutsz, amely visszavezet a Rönkvárhoz.

Körbe a tó körül

Gárdony-Agárd-Dinnyés-Pákozd-Sukoró-Velence-Gárdony útvonalon nagyjából 2,5-3 óra alatt körbe lehet tekerni a Velencei-tavat, persze ha egy kicsit többet időznél az egyes településeken, bőven eltölthetsz egy napot is ezzel a túrával. A gárdonyi vasútállomáson csatlakozhatsz rá a tó déli partján haladó bringaútra, majd a Holdfény sétányon Agárd felé haladsz, többnyire a tóparton. Ott Gárdonyi Géza szülőházában berendezett múzeumot, a rönkvárat látogathatod meg.

Nagyszerű tematikus sétányt járhatsz be, melynek részét képezi a már említett Nádasdy-obeliszk, az Agárdi Pálinkaház, a Sándor Károly Labdarúgó Akadémia, a Chernel István Általános Iskola és Gimnázium, az Agárdi Gyógy- és Termálfürdő és még sok más. A sétány mentén tájékoztató táblákat helyeztek el.

Innen irány Dinnyés, ahol kihagyhatatlan a Várpark, ahol a történelmi Magyarországon állt középkori várak anyaghű makettjei állnak. Ha van időd, mindenképpen járd be a fenti túrával is érinthető Madárdal tanösvényt, ami betekintést nyújt a Dinnyési-fertő Természetvédelmi Terület és a Velencei-tavi madárrezervátum Természetvédelmi Terület élővilágába, valamint a hely történetébe. Ha pedig lenyűgöző panorámára vágysz, akkor a Sarvajc körösztje és a közeli kilátó lesz a kedvenc pihenőpontod, ahonnan valóban mesés kilátás nyílik a tóra és a hegyekre.

Folytatva a túrát, a tó délnyugati csücskétől Pákozdig tartó gyenge forgalmú úton haladj tovább, majd hajts át a Velencei-tó két szabályozó csatornáján: először a Kajtori-csatornán, később pedig a Császár-vízen. Pákozd leghíresebb nevezetessége az ingókő, ám a Katonai Emlékpark, a különleges formájú kilátó, a Pákozdi Pagony Vadaspark és Arborétum mellett sem mehetsz el csak úgy, nem is beszélve a világ legnagyobb huszárszobráról, a Miskahuszár szobráról – tömege 80 tonna, magassága 12,5 méter. Még számos elragadó látnivaló, és sok lerovásra váró kilométer vár. A már említett Császár-víz után jobbra találhatod a Velencei- tavi Madárrezervátumot, amelyhez kavicsos úton gördülhetsz be – írja a velencei-to.hu ajánlója. A falut elhagyva továbbra is kitáblázott kerékpárúton tekerhetsz Sukoró felé, ahol a Gyapjaszsákhou (ingókő), a Meleghegyi gránitsziklákhoz, valamint a Loyolai Szent Ignác-templomhoz és kilátóhoz nézhetsz el. Néhány kilométer után, jobbra fordulva egy gyenge forgalmú úton tovább haladsz, ami a Szúnyog-szigetig vezet, ez tó egyik legszebb vidéke, lenyűgöző tájképi, geológiai értéke mellett ezen az apró területen olyan növény- és állattani, valamint történeti emlékeket őriz, ami párját ritkítja.

A sziget partján Halászcsárda, hajókikötő, fedett pihenőhely is üzemel, valamint menetrend szerinti hajójáratra pattanhatsz, amivel eljuthatsz a déli partra és vissza. Ezen a környéken található egyébként a korábban már említett Katonai Emlékpark is, ahonnan hosszú lejtőn gurulhatsz Velence irányába, utad a Sukorói Evezős és Kajak-kenu Pályával párhuzamosan halad. Velencén ismét a tóparton, vagy a közvetlen közelében biciklizhetsz – ha kitérőt tennél, ajánljuk a Bence-hegyi kilátót -, majd ismét rátérhetsz a tó déli partján haladó bringaútra, amely visszavezet Gárdonyig.

Túra a hegység lankáin

A gárdonyi vasútállomásról indul a 20 kilométeres, nagyjából 2 óra alatt teljesíthető túra, ami a 7- es főút melletti kerékpárúton vezet Velencéig, ahol biciklis aluljárón elgurulhatsz a vasút túloldalára. Kápolnásnyéken a Gárdonyi út – Dózsa utca – Vörösmarty utca útvonalon juthatsz el a Vörösmarty Mihály Emlékmúzeumig, ami azért érdekes, mert a Nádasdy grófi család egykori gazdatiszti házában berendezett Emlékház az ország legjelentősebb Vörösmarty emlékhelye. Noha nem ebben a házban született a Szózat költője, itt nevelkedett, gyermekkorának emlékei már ide kötődnek. Tovább haladva egy biciklis aluljárón kelhetsz át, észak felé fordulva, a Vörösmarty utcán Pázmánd felé indulj. A túra kicsit nehezedik az autópályánál és a kaptatós utcán, viszont a Bálint Boráriumhoz érdemes ellátogatni: ez Velencei-tó környéki és Bio borok tárháza, test és lélek is felüdülhet. Pihenés után irány a Zsidó-hegy, keresztjei, kvarcit-sziklái és a nem mindennapi kilátás is lenyűgöz majd. Pázmánd központjában meglátogathatod még a Tájházat és a Tűzoltó szertárt, mielőtt útnak indulsz a varázslatos Verebre, melynek közepén fő nevezetessége, a Háromszájú kemence. Azért a Helytörténeti Gyűjtemény, a Váradi Biblia és a Pogánykő mellett sem érdemes csak úgy elmenni…

Illusztráció: Getty Images

Lovasberénytől Nadapig a túra legnehezebb szakasza következik, hosszú felmenetben kell haladnod a Velencei-hegységben. Lejtő visz Nadapra, ahol ugyancsak Vörösmarty kapja a főszerepet: a falu katolikus templomában keresztelték meg őt. Jobbra egy lejtő után megtalálod a Szintezési Ősjegyet, ami a hazai tengerszint feletti magasság alappontjának számít, itt néhány táblán gyűjthetsz információt. Innen ugyancsak egy hosszú lejtőn kell gurulnod, mígnem Velencére, majd Gárdonyba érsz.

Még több túra és részletek a velencei-to.hu katalógusában.

Keresés az oldalon