Itthon 2019. november 08.

Kihagyhatatlan Márton-napi programok

Startlap Utazás Itthon 2019. november 08.
Aki Márton napon libát nem eszik, egész éven át éhezik - állítja a néphiedelem. Aki aki egy kicsit is tartja ehhez magát, no meg egy jót szeretne enni, inni és még mulatni is, azoknak mutatjuk is 2019 legjobb Márton napi programjait.

De miért is tartanak ilyenkor országszerte nagy lakomákat, már sok-sok évszázada? A nyáron megszaporodott szárnyasokat a tél közeledtével meg kellett tizedelni, és ilyenkor le lehetett vágni a tömött libákat is. Így a 40 napos adventi böjtöt megelőző utolsó napon megengedett volt a nagy falatozás és a vigasság, valamint az újbor megkóstolása is.

Jöjjenek tehát a legjobb programok szerte Magyarországon, nehogy valaki úgy járjon, mint ahogyan a bevezető elején említett mondás tartja, és még éhen maradjon egy egész esztendőn át. Természetesen ma már nem csak november 11-re korlátozódnak a lehetőségek, mivel sok helyen hamarabb elkezdődnek a programok, sőt van ahol több napig is eltartanak a rendezvények.

Budapest

IX. Márton napi Borfesztivál a Gellértben – 2019. november 7-10.

A fővárosban már hosszú ideje az egyik legnépszerűbb rendezvény, és mint minden alkalommal, most is egy tematika köré épül az egész. Idén Karinthy Frigyes Így irtok című műve adta az ihletet, hogy a bor és az irodalom örök kapcsolatát vegyék alapul a szervezők. Mindehhez Magyarország legkiválóbb borászatai adják az isteni nedűket. amelyek természetesen a legfinomabb libaételek mellett kerülnek az asztalra. A hangulatot pénteken a Lóci játszik, szombaton pedig a The Biebers biztosítja.

Márton-napi Gyertyafény Expressz – 2019. november 11.

Nem teljesen budapesti program, de innen indul és ide is tér vissza a MÁV szalon-, bár- és étkezőkocsikból álló nosztalgiavonata. A romantikus vacsora és a kiváló borok mellé zenés műsor is dukál a háromórás felejthetetlen úton. A jegyvásárlással érdemes sietni, igen népszerű a járat.

További rendezvények a a fővárosban innen érhetőek el. 

Megszállnál Budapesten?

Szuper szállások a fővárosban

Hirdetés

Balaton

Libadalom, Siófok – 2019. november 15-17

A déli part legmeghatározóbb városa ismét vár mindenkit egy háromnapos sokadalomra a város főterén. A környék vendéglátósai gondoskodnak a finom falatokról, de persze nem maradnak el az igazi hazai pálinkák sem, ahogyan itt is jut jócskán az újborból. Az egyéb programok mellett szombat este Charlie szórakoztatja a nagyérdeműt.

Füred Gastro, Balatonfüred – 2019. november 9-10.

Második alkalommal kerül megrendezésre a környék egyik legjobb gasztronómiai fesztiválja, A régió jól ismert éttermei és borászatai természetesen libaételeket, és az azokhoz legjobban illő italokat kínálják vendégeiknek. A kétnapos rendezvényen több magyar és külföldi zenész is fellép,

Márton-napi családi fesztivál, Hévíz – 2019. november 9-10.

Kicsiknek és nagyoknak is egyaránt ajánljuk ezt a remek hétvégi kikapcsolódást, amelynek programsorozatában még igazi libafuttatás is helyet kapott. De lesz még itt népi játszótér. kézműves foglalkozás, főzőshow, sőt a Ladánybene 27 is fellép. Vasárnap öt órától pedig lámpás felvonuláson vehet részt mindenki.

További rendezvények a Balaton környékén innen érhetőek el. 

Szállj meg Hévízen!

Nézz szét az ajánlatok körül!

Hirdetés

Közép-Magyarország

Szent Márton Újborfesztivál és Libator, Szentendre (Skanzen) – 2019. november 9-10.

Az ilyenkor jellegzetes népszokások mellett Szent Hubertus, a vadászok védőszentjének alakja elevenedik meg a szentendrei Skanzen Márton-napi fesztiválján. A libaételek és a családi pincészetek borai, valamint az őszbúcsúztató koncertek mellett solymászok, vadászok és halászok várják a látogatókat.

Szent Márton Nap, Budaörs – 2019. november 10.

Márton napi népszokások felelevenítése, újborszentelés, töklámpás-készítés, délután pedig felvonulás a Szabadság úton, majd táncház és hagyományőrző játékok a Jókai Művelődési Házban – ezek lesznek az idei Márton napi ünnepség programjai november 10-én, melyekre mindenkit szeretettel várnak a szervezők.

Márton nap a Lázár Lovasparkban, Domonyvölgy – 2019. november 9-10.

November 9-én, szombaton és 10-én, vasárnap 10 órától Márton napi libator helyszíne lesz a domonyvölgyi Lázár Lovaspark. Az újbor ünnepével egybekötött, svédasztalos ebéddel és kulturális programokkal várják a vendégeket.

Szállások Domonyban

Hirdetés

Közép-Dunántúl

 Szent Márton éjszakája, Károlyi-kastély (Fehérvárcsurgó) – 2019.  november 9-10.

Az első napon megelevenedik Szent Márton püspök elveszett szamarának története, amikor is szombat este a gyerekek lámpásokkal járják be a kastélyparkot, hogy megtalálják az elveszett jószágot. Emellett vezetett kastélylátogatás várja az érdeklődőket. Vasárnap igazi Márton napi menüvel csalogatják a vendégeket.

Libadalom, Etyek – 2019.  november 9.

Ínycsiklandó libás ételek, újbor, forró italok és a rendkívül népszerű libafuttatás várja az éhes, szomjas és kikapcsolódásra vágyó érdeklődőket az etyeki Gasztrosétányon. Számtalan pincészet képviselteti magát, de lesznek különleges kézműves csokik, sőt 2 évig érlelt sonkakülönlegességek is.

Szállások Etyeken

Szuper Márton-napi programokkal várnak a különböző szállások is.

Hirdetés

Nyugat-Dunántúl

Szent Márton-napi Borvidéki Pincejárás, Pannonhalma – 2019. november 8-10.

A Pannonhalmi Borvidék több településén is újra nyitott pincék várják a borkedvelő látogatókat. A szervezők pénteket a ráhangolódásnak szentelik a szombati erősebb menethez, amit a vasárnap vezet majd le. Előbbiek jelentsenek bármit is, jogosítvány kímélés céljából buszos körjárattal vehető mindez igénybe, mely kétóránként indul.

Szent Márton-napi Országos Nagyvásár,  Szombathely (Vasi Skanzen) – 2019 november 8-10.

Ahogy az már szokás, megkóstolhatjuk az újbort, hiszen Márton a bornak bírája, de a legfinomabb libaétkek is terítékre kerülnek. Mindemellett hozzávetőleg több, mint 100 vásáros kínálja változatos portékáit az érdeklődőknek. A kézművességet kedvelő, néphagyományokra fogékony kicsik és nagyok számtalan elfoglaltságot találhatnak maguknak, a népi iparművészek és múzeumpedagógusok szakmai segítségével.

Márton nap Sopronban – több helyszín, változó dátumok

Sok programmal kedveskednek az érdeklődnek a hűség városában: lesz családi rendezvény, pincenyitó, újborkostoló is. Ha ez nem lenne elég, akkor zenés libavacsora, kreatív kézművesfoglalkozás, sőt még vásári komédia is várja az idelátogatókat. A rendezvények részletesebben erről az oldalról érhetőek el. 

Szállások Sopronban

Hirdetés

Dél-Dunántúl

Villányi borvidék – több helyszín, változó dátumok

Ha van ahol alaposan megünneplik a Márton napot az újborral együtt, akkor az bizony a Villányi borvidék. Libalakomák, vacsorák, mulatságok, borünnepek, sőt még borszentelés is vár azokra, akik igazán szeretnek egy jót enni vagy inni. A tucatnyi helyszín csak egyetlen kattintásra, viszont a dátumokra mindenképpen érdemes figyelni!

Márton-nap a Zrínyi Várban, Szigetvár – 2019. november 9.

Újbor ünnep, népi játékok és borkóstolás mellett nem maradhat le a legendás helyszínen a vitézi bemutató sem.  Máglyarakás, tűztánc és tűzzsonglőrködés színesíti az estét. 

Márton Napi Fesztivál a bikali Élménybirtokon – 2019. november 9.

Mennyei libás fogásokkal, szórakoztató előadásokkal, valamint hagyományőrző kézműveskedéssel csalogatnak mindenkit szombatra. Felejthetetlen kikapcsolódás, finom borok, sőt még egy haditorna is várja az ide utazókat.

Dél-Alföld

Márton nap Szegeden – különböző helyeken, 2019. november 8-10.

Akik Csongrád megye székhelyére látogatnak, azoknak péntektől vasárnapig részük lehet Márton napi játszóházban, kincskeresésben, libatorban. De vár mindenkit egy prémium ízélményséta is – az előbb felsoroltak mindegyike más-más rendezvény lesz. 

Szállások Szegeden

Hirdetés

Márton-napi jótékonysági mulatság, Hódmezővásárhely 

A helyi Rotary Club szervezésében ismét nagyszabású bált rendeznek a jeles nap alkalmából. A szervezők profizmusára utal, hogy nemcsak azokra gondoltak, akik libát ennének, hanem még azokra is, akik más húsételeket kedvelnek. Sőt, itt még a vegetáriánusok is jól laknak.

Észak-Magyarország

Márton-napi Dínom-Dánom, Miskolc (Diósgyőr) – 2019. november 10.

Ez egy olyan nagyszerű eszem-iszom lesz, ahol a család minden tagja remekül szórakozik a színes programokon, és jót ehet a finom népi étkekből.  A Diósgyőri Népi Kézműves és Alkotóház gyerekprogramokkal, népzenével, kirakodóvásárral, no meg persze újborral vonzza a nagyérdeműt.

Márton-napi Libaságok, Gyöngyös – 2019. november 10.

A Múzeumok Őszi Fesztiválját Márton nappal búcsúztatja az MTM Mátra Múzeuma. A néphagyományok és népszokások felelevenítése mellett a gyerekek megismerhetik Szent Márton legendáját is.

Észak-Alföld

Márton-napi libalakoma egri borcsillagokkal, Debrecen – 2019. november 8-10.

Debrecen és Eger közös szervezésében kerül sor a cívisváros Nagy Temploma előtt a háromnapos hagyományőrző kikapcsolódásra. Péntektől vasárnapig szinte egymást követik a zenekarok és a különböző tánccsoportok a színpadon. A szervezők az ígérik, minden nap már délelőtt tíztől roskadozni fog majd az ételektől a Márton-napi nagy asztal.

Márton-napi vigasságok, Nyíregyháza (Sóstói Múzeumfalu) – 2019. november 9.

Libaételből lesz itt sült libacomb, libaprólék leves, libazsíros kenyér – de ehetünk sült tököt és sült almát is. A műsorban az istentisztelet mellett táncház, libaszépségverseny és mesemorzsoló is helyet kapott.

Keresés az oldalon